- ΘΗΒΑ, ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γιωργία Κατσάρα

Η Γιωργία Κατσάρα είναι  Θηβαία νεαρή Δικηγόρος, η οποία δέχτηκε να  μας μιλήσει για θέματα που αφορούν  την ίδια, την πόλη, τα blogs και την ενασχόληση της με τη μαχόμενη δικηγορία.
Συνέντευξη:
Πες μας λίγα λόγια για τις σπουδές σου;
Έχω σπουδάσει Νομική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Είναι λίγο παρεξηγημένο το επάγγελμα του δικηγόρου εσένα ποια είναι η γνώμη σου; Η ενασχόληση σου με τη δικηγορία ήταν για σένα ένα όνειρο που εκπληρώθηκε;
Το επάγγελμα του δικηγόρου είναι αρκετά παρεξηγημένο επειδή η αιτία που κάποιος καταφεύγει στις υπηρεσίες του τις περισσότερες φορές είναι δυσάρεστη. Στη φοιτητική μου ζωή η σκέψη της ενασχόλησής μου με την ελεύθερη δικηγορία ήταν μάλλον εφιάλτης παρά όνειρο, αλλά μέχρι στιγμής έχω διαψευσθεί ευχάριστα και με το πέρασμα του χρόνου με γοητεύει όλο και περισσότερο η συμβολή μου, ως ένα βαθμό, στην απονομή της δικαιοσύνης.
Νιώθεις δικαιωμένη από την απόφασή σου να μείνεις στη Θήβα και αν ναι σε ποιους τομείς; Δίνει κίνητρα η πόλη μας στους νέους για μόνιμη εγκατάσταση;
Αν μου έκαναν αυτήν την ερώτηση 5 χρόνια πριν δεν θα φανταζόμουν καν ότι θα μπορούσα να μείνω στη Θήβα. Αντιθέτως σήμερα απολαμβάνω τη διαμονή μου εδώ. Η Θήβα μου προσφέρει προσωπική και επαγγελματική ισορροπία, και αρκετό ελεύθερο χρόνο, όμως δεν μου παρέχει αρκετές επιλογές για να τον αξιοποιήσω όπως θα ήθελα. Κατά την άποψή μου κίνητρα για μόνιμη εγκατάσταση είναι οι ανθρώπινοι ρυθμοί εργασίας, η προσωπική επαφή με τους κατοίκους, η οικειότητα που νιώθει κάποιος που έχει μεγαλώσει εδώ, και φυσικά μη ξεχνάμε ότι πολλοί θεωρούν μεγάλο πλεονέκτημα την εύκολη πρόσβαση στην Αθήνα.
Είσαι ικανοποιημένη γενικά από τον τρόπο ζωής στη Θήβα; Ποιες αλλαγές θα πρότεινες και σε ποιους τομείς;
Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ούτε απογοητευμένη αλλά ούτε και ενθουσιασμένη, κάπου στη μέση.. Θα ήθελα να υπήρχαν περισσότερα πολιτιστικά γεγονότα από τοπικούς συλλόγους, να συμμετέχει η Θήβα σε πολιτιστικά φεστιβάλ όπως και άλλες επαρχιακές πόλεις, να γίνονται εκθέσεις ζωγραφικής ή φωτογραφίας, να δημιουργηθούν δημοτικοί αθλητικοί χώροι όπως για παράδειγμα κολυμβητήριο… Είναι πολλά αυτά που λείπουν αλλά τελευταία νομίζω ότι υπάρχει διάθεση από τους νέους να κάνουν τη διαφορά αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες
Στον ελεύθερό σου χρόνο με τι ασχολείσαι;
Στον ελεύθερό μου χρόνο αθλούμαι, συμμετέχω σε δύο σεμινάρια, φωτογραφίας της Ν.Ε.Λ.Ε και περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, και προσπαθώ να ταξιδεύω όσο περισσότερο μπορώ.
Στις ευρωεκλογές που μας πέρασαν μεγάλη ήταν η αποχή κυρίως από την πλευρά των νέων ανθρώπων. Ποια είναι η γνώμη σου που οφείλεται αυτή η απαξίωση της πολιτικής;
Μόνο τα σκάνδαλα που ανακαλύπτονται καθημερινά, ο προκλητικός τρόπος ζωής και συμπεριφοράς των πολιτικών είναι αρκετά για να οδηγήσουν στην απαξίωση της πολιτικής ζωής. Όταν οι πολιτικοί παραβιάζουν τους νόμους, είναι παράλογο να ζητούν από τους πολίτες να τους εφαρμόσουν. Γενικότερα επικρατεί μια νοοτροπία ότι η αποχή είναι και διαμαρτυρία, αλλά πιστεύω ότι είναι απλά αδιαφορία. Σήμερα η πολιτική ζωή ασφαλώς και είναι διεφθαρμένη, αποπροσανατολισμένη και καταθλιπτική. Όμως η ψήφος δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση σε μια δημοκρατική κοινωνία. Αν θέλουμε να αλλάξει κάτι, η ψήφος του καθένα από μας είναι η αρχή.
Η οικονομική κρίση για την οποία γίνεται συχνά πυκνά γίνεται λόγος πιστεύεις είναι υπαρκτή ή απλά άλλο ένα κατασκεύασμα των ΜΜΕ;
Πιστεύω ότι στην πραγματικότητα υπάρχει μια αρκετά μεγάλη δυσκολία στις οικονομικές συναλλαγές, την οποία εκμεταλλεύτηκαν τα ΜΜΕ και την μετέτρεψαν σε φόβο. Μεγαλοποίησαν μία δύσκολη κατάσταση με αποτέλεσμα να γίνει ακόμη δυσκολότερη, οι μόνοι κερδισμένοι; Τα ΜΜΕ!
Ποια είναι η γνώμη σου για τα blogs;
Διφορούμενη, είμαι λίγο μπερδεμένη. Από τη μία υποστηρίζω την ελευθερία του λόγου αλλά από την άλλη η ανώνυμη δημοσιογραφία των πολιτών μου δημιουργεί κάποιους ενδοιασμούς. Τα blogs βέβαια δείχνουν ότι ο κόσμος έχει διάθεση και δύναμη να συσπειρωθεί και να αντιδράσει. Είναι κάπως σαν δημοσιογραφικό αντάρτικο που από τη μία μου κινεί το ενδιαφέρον αλλά από την άλλη κρατάω και μια επιφύλαξη.
Tέλος αφού σε ευχαριστήσουμε για το χρόνο σου θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας;
Να αναλάβουμε δράση επειγόντως, να παλεύουμε για τα δικαιώματά μας και να μην επαναπαυόμαστε μεταθέτοντας τις ευθύνες μας.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση