Η ΑΤΕ bank και η Eurobank είναι οι δύο ελληνικές τράπεζες που απέτυχαν στα τεστ αντοχής

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δήλωσε την Παρασκευή ότι οι οκτώ τράπεζες απέτυχαν τα τεστ αντοχής της, με συνολικό έλλειμμα κεφαλαίων ύψους 2,5 δισ. ευρώ (3,5 δισ. δολ.).

Η ΑΤΕ bank και η Eurobank είναι οι δύο ελληνικές τράπεζες που απέτυχαν στα τεστ αντοχής.

Άλλες δεκαέξι τράπεζες πέρασαν στο όριο τα τεστ αντοχής. Το έλλειμμα του κεφαλαίου ήταν ακόμη μικρότερο από το έλλειμμα των 3,5 δισεκατομμυρίων των επτά τραπεζών που απέτυχαν πέρυσι.

Ωστόσο, η αρχή είπε ότι αυτό ήταν εν μέρει επειδή οι τράπεζες έχουν αυξήσει σημαντικά ποσά πρόσθετων κεφαλαίων από την αρχή του έτους.

Συνολικά, περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ των κεφαλαίων αυξήθηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου. Αν τα επίπεδα του κεφαλαίου από το τέλος του 2010 είχαν χρησιμοποιηθεί, τότε 20 τράπεζες θα είχαν αποτύχει στις δοκιμές.

Η ΕΤΑ δεν κατονόμασε αμέσως τις τράπεζες που απέτυχαν, αλλά μεμονωμένα οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τα δικά τους αποτελέσματα.

Συνολικά στα τεστ αντοχής υποβλήθηκαν 90 τράπεζες από 21 χώρες.

Το ευρώ ενισχύθηκε ελαφρά σήμερα έναντι του αμερικανικού δολαρίου, λίγο αφότου έγινε η αναγγελία των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής στις τράπεζες της ΕΕ–οκτώ τράπεζες δεν περνούν το τεστ αυτό σε σύνολο 91 (σ.σ.: τα 91 αυτά πιστωτικά ιδρύματα αντιπροσωπεύουν περίπου το 65% του τραπεζικού κεφαλαίου στην ΕΕ).

Στις 19:05 ώρα Ελλάδας στη Νέα Υόρκη το ευρώ ανταλλασσόταν προς 1,4172 δολάριο, από 1,4141 δολάριο χθες Πέμπτη στις 24:00 ώρα Ελλάδας.

Προβόπουλος: Ενθαρρυντικά γενικά τα αποτελέσματα

«Τα αποτελέσματα της άσκησης είναι ενθαρρυντικά όσον αφορά την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών μας, οι οποίες ακολουθώντας και τις προτροπές της Τράπεζας της Ελλάδος, προχώρησαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και δρομολόγησαν επιχειρηματικές κινήσεις με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της θέσης τους, παρά τις δυσκολίες του περιβάλλοντος», αναφέρει σε δήλωσή του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «Οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία επιβάλλουν όχι απλώς συνέχιση, αλλά ένταση των προσπαθειών. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις τράπεζες προς την κατεύθυνση αυτή».

news247.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση