- ΑΡΘΡΑ

Η γνωμοδότηση Σανιδά για την άρση ανωνυμίας των blogs

SANIDAS (150x115)

Σάλος έχει δημιουργηθεί από την γνωμοδότηση Σανιδά 2 ημέρες πριν συνταξιοδοτηθεί. Πανηγυρίζουν τα παραδοσιακά μμε από τη γνωμάτευση του Εισαγγελέα του ΑΠ που επιτρέπει τη δίωξη των bloggers χωρίς την άδεια από τις αρμόδιες αρχές, την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ακόμα και για  πλημμέλημα.

Ωστόσο σύμφωνα με νομικούς κύκλους η γνωμοδότηση δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και δεν σημαίνει ότι μπορεί και να εφαρμοστεί από τη στιγμή που δεν υπάρχει σχετικός νόμος.

Είναι αλήθεια ότι είναι μπερδεμένη κάπως η κατάσταση με bloggers που δημοσιογραφούν όπως εμείς, αλλά και δημοσιογράφους που ανακάλυψαν τη χρήση των blogs και τους υπόλοιπους που γράφουν για το κέφι τους.

Aπό την αρχή, εδώ και περίπου 3 χρόνια πολιτικοί και νομικοί κύκλοι ήταν κουμπωμένοι απέναντι σε αυτό το νέο φαινόμενο, που έχει ανεξέλεγκτα χαρακτηριστικά σε σχέση με όσα μέχρι τότε αντιμετώπιζαν από το χώρο του τύπου και των μμε.

Ανάλογα με τα δημοσιεύματα ήξεραν τον “εχθρό” και πως να τον αντιμετωπίσουν, τώρα τα μέτωπα είναι πολλά και συνεχώς ξεφυτρώνουν κι άλλα…

Είναι ένα θέμα που συζητιέται στα πηγαδάκια της βουλής και υπάρχει σιωπηρή ομοφωνία από όλους τους βουλευτές όλων των παρατάξεων οι οποίοι  νιώθουν ανυπεράσπιστοι απέναντι στις ορέξεις ανωνύμων-επωνύμων ιστολόγων.

Το πρόβλημα ως συνήθως  είναι πως αυτοί που νομοθετούν το κάνουν κατά παραγγελία,  επί δικαίων και αδίκων με αποτέλεσμα  οι νόμοι να εκφυλίζονται…

Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ασχολείται με σοβαρά αδικήματα και καλά κάνει, παρόλα αυτά ακόμα και σήμερα κατακλύζεται από αιτήματα πολιτικών για προστασία από συκοφαντικά δημοσιεύματα και σχόλια.

Το να διαβάζει κανείς επιστολή απάντηση ενός πολιτικού όπως ο Β.Βενιζέλος, από τον οποίο περιμένεις να έχει μια πιο ανοικτή ματιά αφού και ο ίδιος έχει blog, προς το press-gr για σχόλιο αναγνώστη, είναι κάτι που σε προβληματίζει.

Το ίδιο και η επιδοκιμασία του Πάγκαλου για την εγκύκλιο Σανιδά, αφού δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με το αντικείμενο…Από την άλλη πλευρά μόνο ο Τατούλης δείχνει να έχει συγκεκριμένο λόγο και να αντιδρά ανοικτά σε ένα τέτοιο  ενδεχόμενο.

Από νωρίς είδαμε σαν exeisminima  όλα αυτά τα θέματα και προχωρήσαμε από ενα απλό blog σε ένα είδος δημοσιογραφίας των πολιτών, ένα πείραμα που πέτυχε τελικά, ώστε να καλύψουμε το κενό που υπήρχε στη περιοχή, με σταθερά βήματα και υπευθυνότητα.

Η ανωνυμία μας τα δύο τελευταία χρόνια ουσιαστικά δεν υφίσταται  και δείξαμε ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την όποια εγκύκλιο κρατικού φορέα για θέματα διαδικτύου…

Επειδή προκειται για άλλη μια αιφνιδιαστική, αψυχολόγητη απόφαση από ανθρώπους μη ειδικούς και σε χρόνο ύποπτο χωρίς να έχει γίνει οποιαδήποτε  σοβαρή διαβούλευση, είμαστε αντίθετοι και η αντίδραση θα είναι καθολική.

admin

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση