- ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/9 στις 9.15μμ

Προβολή της ταινίας του Αστέρη Κούτουλα

«ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΚΗ» (2018)

30 ΧΡΟΝΙΑ / 4 ΗΠΕΙΡΟΙ / 100 ΤΟΠΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ / 600 ΩΡΕΣ ΥΛΙΚΟ

Το γεμάτο εναλλαγή ιστορικό και ακατέργαστο οπτικό υλικό των περίπου 600 ωρών που γύρισε ο Αστέρης Κούτουλας στο διάστημα των 30 χρόνων συνεργασίας του με τον Μίκη Θεοδωράκη, συμπυκνώνεται μέσα σε μιάμιση ώρα. Ο δημιουργός παντρεύει στην ταινία του πολλές προσωπικές στιγµές του Μίκη Θεοδωράκη µε ιστορικό υλικό, πλάνα τεκμηρίωσης µε μυθοπλασία, τη μουσική του Θεοδωράκη µε τον αντίκτυπό της σε νέους καλλιτέχνες της κλασικής µουσικής, της τζαζ, της electro ή της rap.

Το μαγνητοσκοπημένο υλικό προέρχεται από πρόβες, συναυλίες, ηχογραφήσεις, παραγωγές όπερας και μπαλέτου, καθώς και προσωπικές συναντήσεις του Μίκη Θεοδωράκη, μεταξύ άλλων, στο Βερολίνο, στην Αθήνα, στην Άγια Πετρούπολη, στο Σαντιάγο της Χιλής, στην Κοπεγχάγη, στο Τελ Αβίβ, στη Βιέννη, στο Μάλμε, στις Βρυξέλλες, στο Σίδνεϊ, στο Άμστερνταμ, στο Μόντρεαλ, στην Πρετόρια, στο Λονδίνο, στον Τσεσμέ, στη Βαρκελώνη, στη Ζυρίχη, στο Όσλο, στο Παρίσι, στην Κρήτη κ.λπ.

Μια ταινία που επιτρέπει στον θεατή να ζήσει συναρπαστικές, εύθυµες, μυστηριώδεις, αλλά και πολύ χαρακτηριστικές στιγµές από την «on the road» ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, ενός μοναδικού και χαρισματικού καλλιτέχνη. 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΑΣΤΕΡΗ ΚΟΥΤΟΥΛΑ

«Το «Ταξιδεύοντας με τον Μίκη» στην πραγματικότητα παρουσιάζει την γέννηση μιας ταινίας από το πνεύμα της μουσικής. Ως παιδί προσφύγων του ελληνικού εμφυλίου, μεγάλωσα με την μουσική του Θεοδωράκη και τους στίχους του Ρίτσου και του Ελύτη. Για μένα ως Έλληνας της διασποράς, η «Ελλάδα της Τέχνης» υπήρξε ανέκαθεν το «σπίτι» μου, η «πατρίδα» μου.» Αστέρης Κούτουλας

Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΣΤΕΡΗ ΚΟΥΤΟΥΛΑ

«Τον Αστέρη Κούτουλα τον γνώρισα στην αρχή της δεκαετίας του ΄80 στο Ανατολικό Βερολίνο και έκτοτε δεν είμαστε μόνο φίλοι αλλά και στενοί συνεργάτες, καθώς γυρίζαμε μαζί όλο τον κόσμο στις συναυλίες που ο ίδιος οργάνωνε με αντικείμενο κυρίως τη συμφωνική μου μουσική που διηύθυνα ο ίδιος.

Θυμάμαι ότι κάποτε του έριξα την ιδέα να καταγράφει με κινηματογραφική μηχανή την… περιπέτεια της ζωής μας: πρόβες, συναυλίες, συνεντεύξεις, συζητήσεις και τέλος τη μεγάλη ποικιλία της καθημερινότητας καθώς αλλάζαμε χώρες, πόλεις, ξενοδοχεία, αίθουσες συναυλιών, και φυσικά τις εντυπώσεις μας επί παντός επιστητού…

Αυτή ήταν λοιπόν η βάση πάνω στην οποία στηρίχτηκε ο Αστέρης για να δημιουργήσει ένα εντελώς πρωτότυπο κινηματογραφικό έργο. Η μεγάλη ποικιλία του μουσικού μου έργου ήταν ο συνεκτικός καμβάς και συγχρόνως το αίνιγμα που έπρεπε να λύσει ο σκηνοθέτης, ώστε από αυτή τη φανταστική ποικιλία τόπων, ανθρώπων και ήχων να συνθέσει ένα ενιαίο και αυτοτελές έργο. Η θερμή αποδοχή του έργου στην πρωτεύουσα της γερμανικής τέχνης, στο Hof, υπήρξε ενθαρρυντική. Μαζί με τον Αστέρη πανηγυρίζω κι εγώ, επειδή η επιτυχία του αντανακλά άμεσα τη δική μου προσπάθεια για μια μουσική σύνθεση «χωρίς σύνορα».

Στο έργο του Αστέρη διέκρινα την ιδιαίτερη προσωπική του µατιά, που πραγματικά ήταν µια ευτυχής έκπληξη για µένα, γιατί µου αποκάλυπτε εντελώς νέους εκφραστικούς τρόπους στη διαχείριση της ζωής και του έργου µου. Σας διαβεβαιώ, ότι αυτή η παραδοχή δεν ήταν εύκολη για µένα λόγω του όγκου του έργου µου και της πολυτάραχης ζωής µου µέσα από τους δύσκολους δρόµους της σύγχρονης ιστορίας µας.

Κι ακόµα γιατί ήταν επόµενο να έχω καταλήξει στους δικούς µου προσωπικούς κωδικούς ως προς την φιλοσοφία και την αισθητική, όπως σµιλεύτηκαν µέσα από τις εµπειρίες και τις σκέψεις µου. Αντιθέτως όµως, θα έλεγα ότι αντί να µε απωθήσουν οι νέοι ορίζοντες που άνοιγε µε βάση τη ζωή και το έργο µου στον τοµέα της κινηµατογραφικής σκηνοθεσίας, µε πλούτισαν ψυχικά, πνευµατικά και διανοητικά, γιατί µε βοήθησαν να δω τον εαυτό µου και το έργο µου µε το ανανεωµένο και τολµηρό βλέµµα του σήµερα και του αύριο.

Θα ‘λεγα ότι αυτή η προσέγγιση µε κάνει να νοιώθω νέος ανάµεσά σας, καθώς συντρίβει τα δεκάδες χρόνια µε τα οποία µε έχει φορτώσει η αδάµαστη ζωή µου.»

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΣΤΕΡΗΣ ΚΟΥΤΟΥΛΑΣ

Ο Αστέρης Κούτουλας είναι γιος του Πανάγου Κούτουλα που γεννήθηκε στο Σερνικάκι Φωκίδας και ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Αστέρης γεννήθηκε στη Ρουμανία και μεγάλωσε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Σπούδασε Γερμανική Λογοτεχνία και Ιστορία της Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Λειψίας. Από το 1981 μετάφρασε στα γερμανικά πολυάριθμα έργα σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων (Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Εγγονόπουλου και την αυτοβιογραφία, αλλά και συγγράμματα του Μίκη Θεοδωράκη). Από το 1981 είναι στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη.

Παρήγαγε περίπου 40 CD με τη μουσική του και οργάνωσε πάνω από 150 συναυλίες του σε όλον τον κόσμο. Παράλληλα οργάνωσε  πολλές παραγωγές Ελλήνων καλλιτεχνών (Φαραντούρη, Νταλάρας, Πασπαλά, Πρωτοψάλτη), αλλά και εμφανίσεις τους στην Ευρώπη, ενώ συμμετείχε και στην διοργάνωση συναυλιών μεγάλων διεθνών καλλιτεχνών, όπως, του Στινγκ, των Motοrhead, της Μερσέντες Σόσα, του Mike Oldfield, των Scorpions, του Ζουφλί Λιβανελί και πολλών άλλων.

Είναι εµπνευστής του Hellas Filmbox Berlin, του µεγαλύτερου φεστιβάλ ελληνικών ταινιών και ελληνικής θεµατολογίας της Ευρώπης.