- ΑΡΘΡΑ

Η Λευκή Νύχτα στη Θήβα και η επόμενη ημέρα

Η Λευκή Νύχτα στη Θήβα και το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου,για μια ακόμα φορά έδειξε από τι είμαστε φτιαγμένοι,εμείς οι πολίτες αυτού του Δήμου.

Τι δεν ακούσαμε. τι δεν διαβάσαμε και τι δεν σχολιάστηκε. Ας βάλουμε όμως στην άκρη όλες τις διαφωνίες και τις επιδοκιμασίες για αυτήν την προσπάθεια.

Από την μια οι διαφωνίες, από την άλλη οι επιδοκιμασίες:

Η επιλογή των καλλιτεχνών. Προσωπικά για μένα λάθος. Αν θέλαμε να φέρουμε τέτοιου είδους γκρουπ ας φέρναμε τους GOIN TΗROUGH η τα Ημισκουμπρια. Αλλιώς μπορούσαμε να επιλέξουμε δεκάδες άλλους καλλιτέχνες για μια τέτοια προσπάθεια ναναι σίγουροι ότι αν κάναμε πχ τυχαίο όνομα, μια κλήση σε έναν Νίκο Πορτοκάλογλου θα ερχόταν. Απευθείας όμως η πρόσκληση στον καλλιτέχνη όχι μεσώ μανατζερικια και αλλά.

Το ότι παίξανε play back ,είναι ένα θέμα που πρέπει να το αφουγκραστούμε η τα όσα είπε ο ένας από τους δημιουργούς στο τέλος, όσο παίξανε δηλαδή.

Αν δεν ξέρουν, ας μας ρωτήσουν πως φέρνουμε τα ονόματα στο Φεστιβάλ της Αρβανιτσας. Το λέμε με κάθε επίγνωση μετά από τόσα χρόνια στην δισκογραφική Fm Records και στην μουσική. Το μπάτζετ θα πει κάποιος. Να ναι σίγουροι, ότι με τα χρήματα αυτά θα ερχόντουσαν αρκετοί μουσικοί εκπρόσωποι, που εκτός από τα παιδιά του δημοτικού, που έχουν κοινό ,θα απευθυνόταν και στους γονείς.

Αλήθεια, οι φωνές διάφορων γονέων από συλλόγους σχολείων, η από ξεχωριστά μελή τοπικών συλλόγων, αν ακυρονόταν αυτή η εκδήλωση φανταστείτε τα ρεζιλίκια μας που θα ακούγονταν? Σε όλη την Ελλάδα.

Ναι είναι καλλιτεχνική δημιουργία, αυτό πρέπει να ναι σεβαστό. Αν δεν αρέσει σε μένα προσωπικά δεν σημαίνει ότι δεν αρέσει στους άλλους. Το αν γινόταν ένα φεστιβάλ, ως εμπορικός σύλλογος και έφερναν τα συγκεκριμένα ονόματα ,κανείς δεν θα έλεγε τίποτα. Η κριτική γίνεται στους στίχους και στο πως είχε σχέση με το πνεύμα εκείνης της ημέρας.

Μου ανέφεραν παράδειγμα άλλες πόλεις. Δηλαδή δεν μας ενοχλεί, που βλέπουμε τις ερμηνεύτριες ,που είναι ντυμένες λες και παίζουν σε αισθησιακές ταινίες? παρακολουθούν τα παιδάκια από κάτω ,αυτό το θέαμα και δε μας ενοχλεί?

Ας σοβαρευτούμε λοιπόν.

Γιατί έγινε η Λευκή Νύχτα, με το άναμμα, την ίδια ήμερα ακούσαμε. Ας δούμε όμως τον κόσμο που είχε ο Πεζόδρομος και η Πινδάρου είναι η απάντηση. Γιατί να μην γινόταν δηλαδή.

Το μπάτζετ στηρίχτηκε από τα ταμεία των εμπόρων και ελάχιστη προσφορά από τον Δήμο και την Περιφέρεια.

Η απουσία μεγάλων πολυκαταστημάτων και Βιομηχανιών έδειξαν σε τι εκτίμηση μας έχουν.

Ότι ο Εμπορικός Σύλλογος δεν σχεδίασε να υπάρξει η γιορτινή διάθεση και στην Επαμεινώνδα, Καδμου, Ηλέκτρας. Αυτό μπορεί να το πει και ο εμπορικός κόσμος και στην Αυλίδος, Λοξής Φαλαγγος, Τάχι, Πυρί και στον Συνοικισμό.

Όταν όμως τα καταστήματα ,πολλών μελών του Εμπ. Συλλόγου, είναι σε αυτά τα σημεία κάλο θα είναι να ακούμε τι σχολιάζουμε.

Ο Εμπορικός Σύλλογος δεν είναι μια παρέα ανθρώπων που αποφασίζουν μονοί τους. Υπάρχουν ανοιχτές συζητήσεις. οι έγγραφες, τα γραφεία, να συμμετέχουμε και να προτείνουμε. Ποιος από μας, που είναι μέλος στον Εμπορικό Σύλλογο, έχει παρακολουθήσει έστω μια φορά τις συζητήσεις για τα θέματα της καθημερινότητας? Απάντηση κανείς. Από όσους κριτικάρουν, κανείς δεν έχει πάει έστω σε μια εκδήλωση που μας καλεί ο Σύλλογος. Ας πάμε ,να μας ακούσουν και να προτείνουμε, αλλιώς ας μιζεριαζουμε όπως πάντα.

Τι δεν μας άρεσε δηλαδή? Φέτος υπήρχε ο καλύτερος ήχος που είχε ποτέ η Θήβα, ο φωτισμός, τα παιδάκια που συμμετείχαν σε μια υπεροχή εξέδρα. Ο στολισμός και τα γύρω συμβάντα, έφεραν χαμογελά στα παιδιά. Αυτό κρατάω.

Ο Δήμος στηρίχτηκε στους εθελοντές και αυτό πρέπει να το κοιτάξει ο δήμαρχος. Ο Εθελοντισμός σε αυτήν την πόλη έχει γίνει ΘΕΣΜΟΣ. Όμως πρέπει να κάνει κάτι και ο Δήμος.

Στο Ταχι ,στην μεγαλύτερη συνοικία της πόλης, η κριτική είναι έντονη από τους κάτοικους αφού δεν υπάρχει δείγμα στολισμού. Αυτό είναι λυπηρό. Δεν είναι μόνο το Ταχι, αλλά συμβαίνει και σε άλλες συνοικίες.

Ας διαθέσει χρήματα, ώστε να σταματήσει αυτή η γραφικότητα της αδιαφορίας.

Η Λευκή Νύχτα λοιπόν, πέρασε και μακάρι μην ήταν μαύρη, πέρα από τα φαγάδικα και τις καφετερίες, ανάθεμα αν έφερε κάτι λευκό στους εμπόρους. Όμως αυτό είναι παντού. Όχι μόνο στην Θήβα.

Το ζήτημα είναι η διάθεση. Προσωπικά πέρασα όμορφα και ήταν από τις φόρες που χάρηκα.

Όλα τα αλλά, στο χέρι μας είναι να τα διορθώσουμε ,την επόμενη φορά. Αλλά ας συμμετέχουμε σε αυτήν την εικόνα ,που κάποιοι Εθελοντές βοηθάνε χωρίς ΚΑΝΈΝΑ ΟΦΕΛΟΣ, για κάτι υπέροχο. Αν δεν μπορούμε να στηρίξουμε, να συμμετέχουμε, ας σωπασουμε μετά.

Είναι εύκολη η κριτική, δύσκολα όμως συμμετέχουμε να μην αναλάβουμε την κριτική.

Και του χρόνου λοιπόν, με φως και επίγνωση στα μυαλά μας, όχι άλλη μιζέρια.

Πούλιος Παναγιώτης.