- ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα κλείνει στρόφιγγες φυσικού αερίου(Video)

Αμείωτη είναι η ένταση του ενεργειακού πολέμου μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, με τη Μόσχα να «αναπαράγει» το μήνυμα πως θα χρησιμοποιήσει την ενεργειακή της δύναμη ως απάντηση στις κινήσεις της Δύσης στο μέτωπο της Ουκρανίας. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν από το Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, απειλεί την Δύση με αστάθεια και χαρακτηρίζει «δίκοπο μαχαίρι» τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε τις κυρώσεις της Δύσης «απερίσκεπτες και παρανοϊκές» και υποστήριξε ότι έχουν στόχο «να συντρίψουν βίαια τη ρωσική οικονομία με μια κίνηση». Ο πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε ότι με τις κυρώσεις αυτές οι Ευρωπαίοι έχουν «καταφέρει ένα σοβαρό πλήγμα» στις οικονομίες των δικών τους χωρών. «Οι κυρώσεις θα κοστίσουν στην ΕΕ πάνω από 400 δισ. δολάρια» υποστήριξε.Η πιο φθηνή & πλήρης ασφάλεια αυτοκινήτου!…με σύγκριση σε έως και 27 εταιρίεςΣύγκρινε Τώρα

«Βλέπουμε επιδείνωση των κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ, βλέπουμε αυξήσεις και στις τιμές των αγαθών, των τροφίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και των καυσίμων αυτοκινήτων. Το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων πέφτει, και οι επιχειρήσεις τους χάνουν την ανταγωνιστικότητά τους», τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Ο Πούτιν υποστήριξε μάλιστα ότι αυτό θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες σε ολόκληρη την Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι τα προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία θα «επιδεινώσουν τα ήδη υπάρχοντα ζητήματα στις δυτικές κοινωνίες». Από την άλλη πλευρά τόνισε ότι οι δυσοίωνες προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία που ακούστηκαν στις αρχές της άνοιξης δεν επαληθεύτηκαν.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση πως «επιβάλλει με ξεδιάντροπο τρόπο την ηθική και την κουλτούρα της παντού και χειραγωγεί τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του Ολυμπιακού κινήματος». Μιλώντας για τις ΗΠΑ, τόνισε ότι «συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχουν άλλα ισχυρά κέντρα στον κόσμο. «Όταν κέρδισαν τον Ψυχρό Πόλεμο, οι ΗΠΑ διακήρυξαν τους εαυτούς τους αντιπροσώπους του Θεού στη Γη», ανέφερε.

Η Μόσχα κλείνει συνεχώς στρόφιγγες

Μετά τη Γερμανία, η ένταση στο ενεργειακό πεδίο μεταφέρθηκε και σε Γαλλία και Ιταλία, χώρες που χάνουν το σύνολο ή μέρος της ροής ρωσικού αερίου μέσω αγωγών. Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν λαμβάνει πλέον ρωσικό αέριο μέσω αγωγών μετά την σημαντική μείωση της ροής στον Nord Stream 1, ενώ η ροή του ρωσικού αερίου μειώνεται και προς την Ιταλία με την ENI να ανακοινώνει μείωση 50% της ροής.

Η εν λόγω διαταραχή λαμβάνει χώρα λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης των ηγετών της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας στο βομβαρδισμένο Ιρπίν και το Κίεβο. Μάλιστα, είχε προηγηθεί το κλείσιμο της κάνουλας σε Πολωνία, Βουλγαρία, Φινλανδία και Δανία, τους τελευταίους δύο μήνες, οι οποίες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Οι τιμές «τρέχουν»

Το νέο θρίλερ έχει ήδη αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου καταγράφουν εκ νέου ρεκόρ από χθες το απόγευμα, επιστρέφοντας στις υψηλές τιμές που είχαν σημειωθεί με την ένταξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν σήμερα έως και 8,4%, ανεβάζοντας το ποσοστό για το σύνολο της εβδομάδας σε περίπου 60% αναγκάζοντας την Ευρώπη να «γεμίζει» τις αποθήκες της.

Σήμερα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Ιουλίου διαπραγματεύονται στα 125 με 130 ευρώ η θερμική μεγαβατώρα μετά το χθεσινό ράλι, όταν είχαν φτάσει ακόμη και στα 148 ευρώ η θερμική μεγαβατώρα.

Η αύξηση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τους τελευταίους μήνες η τιμή του φυσικού αερίου κυμαίνονταν κοντά στα 80 – 90 ευρώ η θερμική μεγαβατώρα, μια τιμή ιδιαίτερα υψηλή πριν την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο αλλά αισθητά χαμηλότερα από την πρώτη περίοδο του πολέμου.

Με τις τελευταίες αναταράξεις στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης με ρωσικό αέριο, η τιμή ξεφεύγει εκ νέου και επιστρέφει στις πρώτες μέρες του πολέμου, δηλαδή στις αρχές Μαρτίου, όπως μεταδίδει η «Ημερησία».

Και ενώ η Ευρώπη θα χρειαστεί χρόνια για να ολοκληρώσει την απεξάρτησή της από την ρωσική ενέργεια, η Ρωσία δημιουργεί γρήγορα νέους συμμάχους τόσο στις χώρες των Brics ( Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική, Κίνα) όσο και στην Ασία προωθώντας τα αποθέματα προς άλλες αγορές και «τιμωρώντας» τουλάχιστον επτά ευρωπαϊκές χώρες που είτε αρνήθηκαν να συμβιβαστούν με τις πληρωμές σε ρούβλια ή ενισχύουν με κάθε τρόπο την Ουκρανία.

Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία στο στόχαστρο

Η ρωσική Gazprom μείωσε την Πέμπτη τη ροή φυσικού αερίου προς την Ιταλία κατά περίπου 15%, ενώ σύμφωνα με τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό Eni η μείωση έφτασε στο 50% σήμερα.

Λίγο αργότερα η διαχειρίστρια του γαλλικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου GRTgaz ανακοίνωσε ότι δεν λαμβάνει ρωσικό αέριο μέσω αγωγού από τις 15 Ιουνίου, μια διακοπή που η Ρωσία αποδίδει στα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στον Nord Stream 1 που τροφοδοτεί τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η Γαλλία, που βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 17% του φυσικού της αερίου, το οποίο φτάνει στη χώρα κυρίως μέσω αγωγών από τη Γερμανία, είχε δει μείωση κατά 60% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τη GRTgaz. Εδώ και δύο ημέρες οι προμήθειες μέσω του αγωγού έχουν πέσει στο μηδέν.

Είχε προηγηθεί η μείωση κατά 60% της ροής αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream, ενός βασικού αγωγού για την προμήθεια της Ευρώπης με ρωσικό αέριο, με το Βερολίνο να κάνει λόγο για «πολιτικά κίνητρα» της Μόσχας που εργαλοποιεί την ενέργεια.

Η Gazprom, ωστόσο, επικαλείται τεχνικά προβλήματα στον σταθμό της στη Βαλτική, εντείνοντας περαιτέρω τα προβλήματα προσφοράς στην Ευρώπη.

Πολιτικοί αναλυτές συνδέουν την κίνηση αυτή της Μόσχας με την επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, στο Κίεβο.

Η στήριξη που παρείχαν οι ηγέτες τριών σημαντικών χωρών της ΕΕ στην Ουκρανία αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τη Ρωσία η οποία κλιμακώνει την πίεση στην ΕΕ.

«Προειδοποιητικό μήνυμα» η κίνηση της Gazprom

Η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να διαπιστωθεί αν η μείωση αυτή της παροχής φυσικού αερίου θα είναι προσωρινή, ή θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη δεύτερη περίπτωση, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην αποθήκευση φυσικού αερίου για τον χειμώνα τόσο στην Ιταλία όσο και στις υπόλοιπες χώρες.

«Σε ό,τι αφορά την διαδικασία αποθήκευσης, είμαστε λίγο πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά πιο χαμηλά απ’ ό,τι την περσινή χρονιά. Συνεχίζω, πάντως, να είμαι αισιόδοξος» δήλωσε πρόσφατα ο Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, διευθύνων σύμβουλος της Ιταλικής Εταιρίας Υδρογονανθάκων, Eni.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η διάθεση φυσικού αερίου στην Ιταλία ξεπερνά την ζήτηση καθώς αγγίζει τα 200 εκατ. κυβικά μέτρα ενώ η ζήτηση δεν ξεπερνά τα 160. «Η κίνηση της Μόσχας, όμως, μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς όλη την Ευρώπη: ότι έστω και αν, προς το παρόν δεν υπάρχουν πρακτικές συνέπειες, αυτό μπορεί να συμβεί στο μέλλον, προσθέτει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με πολλούς Ιταλούς αναλυτές, η μείωση εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Ιταλία, τη Γαλλία και την Γερμανία, έχει και έναν καθαρά οικονομικό στόχο: να αυξηθεί, και πάλι, η τιμή του αερίου στις αγορές της Ευρώπης με τη Ρωσία να κερδίζει ακόμη και από αυτό.

«Η Ρωσία κερδίζει»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ μιλώντας στο 25ο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, υποστήριξε ότι η Ρωσία «επωφελείται από την άνοδο των τιμών στην Ευρώπη, ακόμη και αν οι ροές του προς την μεγαλύτερη αγορά του είναι μειωμένες».

Και όπως φαίνεται οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και σήμερα, μετά το ανεξέλεγκτο ράλι της τιμής χθες που ξεπέρασε τα 148 ευρώ η μεγαβατώρα.

Σήμερα, στις 11:00 ώρα Ελλάδος, οπότε και ανακοινώθηκε η διακοπή της ροής φυσικού αερίου στη Γαλλία, η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε σε υψηλό 134 ευρώ η μεγαβατώρα για να πέσει οριακά στα 123 ευρώ.

Και ενώ η Gazprom έκλεινε τις ροές προς την Ευρώπη, η εταιρεία ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την κινεζική CNPC καθώς υπέγραψαν τεχνική συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα και τους αγωγούς που υπάρχουν στην Άπω Ανατολή.

Η συμφωνία αναμένεται να αυξήσει πάνω από 67% τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Κίνα, οι οποίες είχαν άλμα το πρώτο πεντάμηνο του έτους, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

Facebook Comments Box