- ΒΟΙΩΤΙΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΘΗΒΑ

Η Θήβα Πρωτεύουσα-Πόλη από την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ στις 14/02

thumbnailΣτις  14 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 6 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Θήβας  , θα πραγματοποιηθεί ομιλία της Κας Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ.

Το Κέντρο Θηβαϊκού Πολιτισμού ,  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ,το Δήμο Θηβαίων και τη ΔΗ.Κ.Ε.Θ  συνδιοργανώνουν την εκδήλωση αυτή,στα πλαίσια λειτουργίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Θήβας <<ο Πίνδαρος>>.

                    Το θέμα της ομιλίας της : ΘΗΒΑ – Πρωτεύουσα πόλη.

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι Ελληνίδα βυζαντινολόγος ιστορικός με  σπουδαίο ακαδημαικό έργο.

  • Από το “γρουσούζικο”  της οικογένειας  κατάφερε να υπάρξει  η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και η πρώτη γυναίκα πρύτανης.
  • Στα χρόνια του Πανεπιστημίου στην Αθήνα , για να συντηρήσει τους ηλικιωμένους γονείς της δούλεψε στο πλευρό της Βασίλισσας Φρειδερίκης, αν και Επονίτισσα.
  • Ο γάμος της με τον Ζάκ Αρβελέρ, υπήρξε για εκείνη κομβικό σημείο της ζωής της καθώς μέσα από εκείνον βρέθηκε στην καρδιά της γαλλικής ζωής.Γνωρίστηκαν όταν εκείνη ήταν πρύτανης στη Σορβόννη και εκείνος αξιωματικός του Γαλλικού Στρατού,  με τον οποίο απέκτησε και  μία κόρη.
  • Το  1945, δόθηκε υποτροφία από το Γαλλικό κράτος σε περίπου τριακόσιους νεαρούς Έλληνες, με σκοπό να διαφύγουν στη Γαλλία. Ανάμεσα σε αυτούς, επιλέχθηκε και εκείνη.
  • Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή της εργάστηκε ως ερευνήτρια στο  Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.

Η πόλη μας έχει την ευκαιρία ,  να φιλοξενήσει μια από τις μεγαλύτερες  προσωπικότητες διεθνούς κύρους.Κατάφερε να ξεχωρίσει μέσα στη πνευματική ζωή του Παρισιού και να τιμηθεί πολλές φορές για το έργο της.  Δεν θα μπορούσε κανείς να μην είναι εκεί για να την τιμήσει. Ζιλ Ντασέν, Χριστίνα Ωνάση, Μελίνα Μερκούρη

Ζιλ Ντασέν, Χριστίνα Ωνάση, Μελίνα Μερκούρη

Παναγιώτα Βυλλιώτη

Δημοσιογράφος
Ολα τα άρθρα από Παναγιώτα Βυλλιώτη

Αφήστε μια απάντηση