- ΚΟΣΜΟΣ

Ημέρα αιώνιας ντροπής η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί

Όχι μόνο βγήκε ομόφωνα σήμερα η απόφαση του ΣΤΕ της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, αλλά υπήρχε και έτοιμο προεδρικό διάταγμα που υπογράφηκε από τον Ερντογάν λίγη ώρα μετά, που δείχνει ότι όλα ήταν προσχεδιασμένα.

Η σημερινή Τουρκία υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, δεν σέβεται κανέναν και τίποτα, κλιμακώνει επικίνδυνα όχι μόνο τις προθέσεις του απέναντι στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία αλλά περιφρονεί και την παγκόσμια κοινότητα που είναι αντίθετη σε αυτή την πράξη ντροπής αφού η Αγία Σοφία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Οτι και να κάνει η Τουρκία τα ελληνορθόδοξα μνημεία αποτελούν το «βασικό τουριστικό» προϊόν της, το οποίο από σήμερα μπαίνει σε ‘πάγο”, καθώς η απόφαση αυτή θα πρέπει να προβληματίσει αν όχι να σταματήσει τη μαζική προσέλκυση των Ελλήνων προσκυνητών, τουριστών, εκδρομέων, αντιδρώντας έτσι στην προκλητική πολιτική της απέναντι στο συναίσθημα εκατομμυρίων ανθρώπων για όσο αυτό χρειαστεί.

Η 10η Ιουλίου 2020, θα γραφτεί πλέον στην ιστορία, ως η 2η αποφράδα ημέρα για την Πόλη μετά την 29η Μαΐου 1453.

UNESCO: Θα αξιολογηθεί εκ νέου το καθεστώς της Αγίας Σοφίας

Η UNESCO ανακοίνωσε απόψε ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα αξιολογήσει εκ νέου το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ανακήρυξε τζαμί, νωρίτερα σήμερα.

«Είναι λυπηρό που η απόφαση της Τουρκίας δεν ήταν αντικείμενο διαλόγου, ούτε υπήρξε κάποια γνωστοποίηση νωρίτερα», ανέφερε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών σε ανακοίνωσή της.

«H UNESCO καλεί τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση διάλογο προκειμένου να αποφευχθεί η οπισθοχώρηση από την παγκόσμια αξία αυτής της σπάνιας κληρονομιάς, η διατήρηση της οποίας θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη συνεδρίασή της», πρόσθεσε η διευθύντρια της UNESCO, Οντρεΐ Αζουλέ.

Η Αγία Σοφία είναι ενταγμένη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο.