- ΑΡΘΡΑ

Iστορίες τραγουδιών… από το exeisminima.gr

Το exeisminima.gr εγκαινιάζει ένα νέο κομμάτι στην αρθρογραφία μας με τίτλο Ιστορίες Τραγουδιών…Αυτές οι ιστορίες είναι εκείνες που γέννησαν τα πιο αγαπημένα μας τραγούδια.

Γιατί διάλεξε η ζωή να τα ντύσει πρώτα με εικόνες και μετά με μουσική…

Η μουσική είναι κάτι μαγικό. Ο δημιουργός της προσπαθεί να πει αυτό που έχει μέσα στο μυαλό και την ψυχή του. Και αυτό ακριβώς το σημείο είναι που πολλές φορές δημιουργεί παρεξηγήσεις σχετικά με τις προθέσεις του.

Τι ακριβώς άραγε θέλει να πει; Πόσες φορές που ακούμε ένα τραγούδι δεν έχουμε αναρωτηθεί για το ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει ο δημιουργός ή κάτω από ποιες συνθήκες έγραψε ένα τραγούδι.

Εδώ θα ξεφυλλίσουμε λοιπόν αυτές τις ιστορίες..

Τα Μπλούζ Της Άγριας Νιότης
λόγια, μουσική : Μιλτιάδης Πασχαλίδης
Από τον δίσκο του Μιλτιάδη Πασχαλίδη : Παραμύθι Με Λυπημένο Τέλος (1995)

Το παραπάνω τραγούδι γράφτηκε από τον Μίλτο Πασχαλίδη για τον Μάνο Ξυδού, ύστερα από έναν τσακωμό που είχαν μεταξύ τους σε κάποιο studio στους Αμπελόκηπους κατά την ηχογράφηση του πρώτου δίσκου του Μίλτου ”Παραμύθι Με Λυπημένο Τέλος”, στο οποίο άλλωστε παραγωγός ήταν ο Μάνος. Αφού λοιπόν ο Μίλτος αποχώρησε νευριασμένος πηγαίνοντας με τα πόδια μέχρι το σπίτι του στο Χαλάνδρι, συνειδητοποίησε πως είχε ξεχάσει το αυτοκίνητό του.

Σ’εκείνη την χρονική διάρκεια αποφάσισε να πάει κόντρα στην διάθεσή του και να γράψει ένα τρυφερό τραγούδι για τον Μάνο.

Έτσι, γύρισε στο studio με σκοπό να το ηχογραφήσουν με τον Μάνο και τον Φίλιππο, και ενώ ο Μάνος δεν γνώριζε ότι ο ήρωας του εν λόγω κομματιού ήταν ο ίδιος.

Το έμαθε αρκετό καιρό μετά την ηχογράφησή του…

Πούλιος Παναγιώτης