- ΘΗΒΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΗΒΑΣ

Η ιστορική πρώτη εκδήλωση το 1983 στο Αρχαίο Καβείριο Θήβας και ο Θόδωρος Μιχάλογλου

SIMOS KAVEIRIO2

Ηταν 31 Αυγούστου του 1983, όταν στο αρχαίο θέατρο του Καβείριου της Θήβας πραγματοποιήθηκε η πρώτη ιστορικά εκδήλωση στον μοναδικό αυτό χώρο, με 1000 θεατές!

Η πρωτοβουλία ανήκε σε έναν σεμνό άνθρωπο του Πολιτισμού της Θήβας. Ποιος δεν γνωρίζει και δεν αναγνωρίζει άλλωστε τη συμβολή του Θόδωρου Μιχάλογλου στα πολιτιστικά δρώμενα της Θήβας. Ιδρυτικό μέλος του ΛΑΪΟΥ, του Αμφίωνα, δεν υπήρχε πολιτιστική εκδήλωση ή τελετή του Δήμου Θήβας που να μην είχε τη σφραγίδα του Θόδωρου Μιχάλογλου.

Μικρασιατικής καταγωγής από τα Σώκια, είχε οραματιστεί από καιρό, προγραμμάτισε και τελικά πραγματοποίησε την πρώτη ιστορικά πολιτιστική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο αρχαίο θεατράκι της Θήβας το Καβείριο.

Ετρεξε, ζήτησε και πήρε ειδική άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού και την τότε έφορο αρχαιοτήτων στη Θήβα, κ. Ανδρειωμένου, για να μπορέσει ο κόσμος να καθίσει στις διασωθείσες πέτρινες κερκίδες από πορόλιθο, ο οποίος είναι αρκετά ευαίσθητο υλικό. Η εκδήλωση δεν είχε προγραμματιστεί για μεγάλη προσέλευση, προκειμένου να προστατευθεί ο χώρος, μόνο ως 100 άτομα αναμένονταν. Εν τούτοις η προσέλευση έφτασε περίπου τα 1000 άτομα!

Οι αφίσες της εκδήλωσης ήταν όλες φτιαγμένες στο χέρι από τον ίδιο καθώς και οι μεταλλικές πινακίδες που όριζαν την κατεύθυνση της διαδρομής και έμειναν εκεί για πολλά χρόνια. Ολη η διοργάνωση έγινε με προσωπικά του έξοδα, απόμεράκι και αγάπη για τον τόπο του,  κάτι που αναγνώρισαν και όλοι οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν αφιλοκερδώς.

Μεγάλα ονόματα της εποχής, ηθοποιοί από το Εθνικό Θέατρο, η αξέχαστη Αλέκα Κατσέλη, ο Χρήστος Τσάγκας, ο Κώστας Καστανάς, η Βεατρίκη, η Νένα Βενετσάνου η οποία τραγούδησε κομμάτια από το δίσκο της που είχε κυκλοφορήσει μόλις πριν 2 χρόνια τότε, ενώ συμμετείχαν και μουσικοί οι οποίοι έπαιξαν μουσική του Σόλωνος Μιχαηλίδη.

Ο αείμνηστος Θηβαίος Μιλτιάδης Βάθης απήγγειλε “Πινδαρικούς Επίνικους” και μάγεψε τους παρευρισκόμενους με τη στεντόρια φωνή του. Ακόμη δύο ντόπιοι παλιοί αυθεντικοί μουσικοί της εποχής, ο Τρικαλίτης με το νταούλι και ο Πλατής με τον αυλό έντυσαν με αέρινους ήχους την εκδήλωση.

Δυστυχώς  δεν υπάρχει φωτογραφικό υλικό και βίντεο από την εκδήλωση παρά μόνο ορισμένα ηχητικά αποσπάσματα, μέρος των οποίων ακούστηκαν και στην  χθεσινή εκδήλωση στο Καβείριο.

ΔΠ

Φωτο από την χθεσινή εκδήλωση, του Σίμου Μιχάλογλου

SIMOS KAVEIRIO1

Αφήστε μια απάντηση