- ΘΗΒΑ

Κάλεσμα για μια νέα αυτοδιοικητική συλλογικότητα

news1exeism

Πρωτοβουλία πολιτών

για τη συγκρότηση μιας νέας αυτοδιοικητικής ριζοσπαστικής συλλογικότητας

 

ΚΑΛΕΣΜΑ

1.Ο λαός και η χώρα βρίσκεται μπροστά στην πιο σκληρή επίθεση που έχουν εξαπολύσει εναντίον τους οι μνημονιακές εθελόδουλες κυβερνήσεις, οι δανειστές με την τρόικα και η ντόπια κοινωνικοοικονομική ελίτ, με στόχο να ξεπεράσουν την δομική συστημική οικονομική κρίση, προς όφελός τους, εγκαθιστώντας κοινωνικό μεσαίωνα. Οι κοινωνικές δυνάμεις της εργασίας, απέναντι σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται, επιχειρούν να αντιδράσουν, αφυπνιζόμενες από το μέγεθος και την ένταση της επίθεσης αυτής, αλλά παρά τις γενικευμένες λαϊκές αντιδράσεις το προηγούμενο διάστημα, οι μνημονιακές δυνάμεις κατάφεραν να τρομοκρατήσουν και να κερδίσουν τις εκλογές και να συγκροτήσουν συγκυβέρνηση προώθησης και ολοκλήρωσης των μνημονίων και της κοινωνικής καταστροφής.

2.Οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται κι αυτές στο στόχαστρο της νεοφιλελεύθερης επίθεσης. Η ανεργία, η συνεχιζόμενη ριζική μείωση των μισθών και των συντάξεων, η ύφεση, η κάμψη της εμπορικής δραστηριότητας, η συντριπτική υποβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, η συντριπτική υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, τα χαράτσια κλπ, αποδυναμώνουν τις τοπικές κοινωνίες, οδηγώντας στην εξαθλίωση εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, αγρότες, μικρούς εμπόρους και επαγγελματίες. Ταυτόχρονα, οι μνημονιακές κυβερνήσεις και η παρούσα, με βάση τον «Καλλικράτη», τη νομοθετική ταφόπετρα της αυτοδιοίκησης με πλήθος αντισυνταγματικών νόμων και διατάξεων και χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, περικόπτοντας τεράστια ποσά από τη χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης, προωθώντας την απόλυση χιλιάδων δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων την κατάργηση οργανισμών των ΟΤΑ, και αφήνοντας απλήρωτους εργαζόμενους επί πολλούς μήνες (π.χ. Βοήθεια στο σπίτι), καταργεί την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά και τους ίδιους τους ΟΤΑ, ενώ ταυτόχρονα δια της υπό ξένη καθοδήγηση TASK FORCE της τρόικας, υποχρεώνει τους Δήμους να γίνουν φορομπήχτες με νέα τέλη και φόρους, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Κι ενώ η επιβίωση πολιτών και αυτοδιοίκησης βρίσκεται σε αυτό το κρίσιμο σημείο, φασιστικές συμμορίες με κρατική συγκάλυψη και ανοχή, ενισχυόμενες από επιχειρηματίες και μιντιάρχες εκστρατεύουν σε ρατσιστικά πογκρόμ, με δολοφονικές και εγκληματικές πράξεις, εξαγγελλόμενες μάλιστα οι επιθέσεις αυτές με δηλώσεις για τάγματα εφόδου, και μέσα στην Ελληνική Βουλή.

3. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Θήβα βάλλεται από ιδιωτικά συμφέροντα, που ανέχεται σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος της πόλης η σημερινή δημοτική αρχή και η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης κλπ, δηλ. η μνημονιακή συμπολίτευση του Δήμου Θηβαίων, που συναποφασίζουν ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών. Χωρίς σχεδιασμό, χωρίς πρόγραμμα, με πελατειακή λογική, χωρίς επίγνωση της ανάγκης να οργανωθεί ο Δήμος για να υπερασπίσει την κοινωνία που πλήττεται, έχουν υποταχθεί, χωρίς κουβέντα στην κεντρική εξουσία, και εξυπηρετούν ποικιλώνυμα συμφέροντα σε βάρος της υγιούς λειτουργίας και ανάπτυξης της πόλης. Δεν λαμβάνεται καμία πρωτοβουλία για την αγωνιστική αντιμετώπιση της πολιτικής των μνημονίων και την ενίσχυση των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών που περιθωριοποιήθηκαν από τον «Καλλικράτη». Οι πρώην καποδιστριακοί δήμοι και κοινότητες έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί και παραγκωνισθεί από υποδομές, πόρους και λειτουργία. Η διαχείριση των απορριμμάτων, οδηγείται σε αδικαιολόγητη συγκεντρωτική λύση μεγάλου κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας ερήμην κοινωνίας και θεσμών ετοιμάζοντας την επέλαση των μεγαλοεργολάβων σε βάρος της πόλης. Οι δράσεις του σχεδιασμού έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως και όποιος σχεδιασμός είχε γίνει από το παρελθόν προσβάλλεται προς όφελος εξυπηρέτησης ιδιωτών και προωθούνται όσα εκ των κοινοτικών προγραμμάτων κινούνται, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες του όλου Δήμου σε περιβαλλοντική προστασία και αποκατάσταση, υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, σε πολεοδομικές εφαρμογές, σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε επενδύσεις εντάσεως εργασίας, σε στήριξη των πολιτών που πλήττονται κλπ. Αντί να ληφθούν πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης της πόλης και στήριξης των πολιτών, επιλέγονται κατά προτεραιότητα έργα χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα και άμεση ανάγκη (π. χ. πεζόδρομος Επαμεινώνδα), αποκλειστικά και μόνο λόγω της ύπαρξης κοινοτικής χρηματοδότησης. Το νοσοκομείο της πόλης και η δημόσια υγεία, υποβαθμίζεται συνεχώς, και η μνημονιακή συμπολίτευση στο Δήμο, αρνείται να διεκδικήσει τα αυτονόητα, και υπομένει τις κυβερνητικές ορμήνειες.

4.Με την πρωτοβουλία που παίρνουμε, απευθύνουμε κάλεσμα στους συμπολίτες μας σε όλο το Δήμο, σε κοινή ενωτική πάλη και αγώνα, και για να αγωνιστούμε για :

-Ανατροπή των μνημονίων και του «Καλλικράτη»,

-Λήψη πρωτοβουλιών για την παραγωγική ανασυγκρότηση του Δήμου και της περιοχής, με επίκεντρο και προτεραιότητα την στήριξη της απασχόλησης, υγείας και παιδείας. Άμεση διεκδίκηση πλήρους και επαρκούς λειτουργίας του Νοσοκομείου Θήβας.

-Πλατιά δημοκρατική λειτουργία του Δήμου και των φορέων του, με διαφάνεια, κοινωνική συμμετοχή και κοινωνικό έλεγχο.

-Εναντίωση σε συμφέροντα που προσβάλλουν το περιβάλλον. Αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή και εναντίωση στις πολιτικές ΣΔΙΤ, “fast track” κλπ.

-Αντίσταση στις πολιτικές που καταργούν την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης και διατήρηση όλων των κοινωνικών δομών της τοπικής αυτ/σης και δημιουργία νέων – Δημιουργία υποδομών και ανάδειξη πολιτιστικής, ιστορικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς

Καλούμε όλους και όλες, σε μια ουσιαστική συζήτηση και συμμετοχή, για τη δημιουργία από τους ίδιους τους πολίτες του Δήμου μας, με αυτό-οργάνωση, μιας συλλογικότητας, ανοικτής, δημοκρατικής και ζωντανής στην κοινωνία, για το συντονισμό και την ιεράρχηση των δράσεων που απαιτούνται και για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στην τοπική κοινωνία.

 

Θήβα Μάης 2013

Αφήστε μια απάντηση