- ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα – Προειδοποίηση σε ΝΑΤΟ: Δεν θα κοιτάμε ως απλοί θεατές σε προκλήσεις

Η «στοχοποίηση» από το ΝΑΤΟ και η αντίδραση της Κίνας

Η Κίνα αντέδρασε στο ανακοινωθέν που κυκλοφόρησε μετά τη συνάντηση του ΝΑΤΟ και το οποίο κατονόμαζε το Πεκίνο 10 φορές. Η Κίνα προειδοποίησε το ΝΑΤΟ ότι δε θα «κοιτάζει απλά» τις οποιεσδήποτε προκλήσεις από τη Συμμαχία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των εντάσεων. Όλα αυτά, την ώρα που οι ΗΠΑ επιχειρούν να πείσουν τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για μια σκληρή προσέγγιση απέναντι στο Πεκίνο.

Κίνα: Το Πεκίνο δεν αποτελεί «συστημική πρόκληση»

Το Πεκίνο δεν αποτελεί «συστημική πρόκληση» για καμία χώρα, όπως αναφέρει δήλωση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 15 Ιουνίου στον ιστότοπο της αποστολής της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία τονίζεται επίσης ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να υπερβάλει όσον αφορά στη στρατιωτική δύναμη της Κίνας. Η δήλωση προτρέπει το ΝΑΤΟ να προχωρήσει σε διάλογο και συνεργασία και ανέφερε ότι το μπλοκ θα πρέπει να εργαστεί για τη διασφάλιση της διεθνούς και περιφερειακής σταθερότητας.

Η αντίδραση έρχεται καθώς ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η συμμαχία «ανησυχεί για τις καταναγκαστικές πολιτικές της Κίνας, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αξίες που κατοχυρώνονται στη Συνθήκη της Ουάσιγκτον». Αναφέρθηκε ακόμη στο ραγδαία αναπτυσσόμενο πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας, τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί την παραπληροφόρηση.

Σημειώνεται ότι το ανακοινωθέν που κυκλοφόρησε μετά τη συνάντηση του ΝΑΤΟ ανέφερε την Κίνα 10 φορές. Συγκριτικά το αντίστοιχο ανακοινωθέν μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής του 2019 ανέφερε την Κίνα μία φορά. Η Ρωσία ονομάστηκε περισσότερες από 60 φορές φέτος. Το έγγραφο ανέφερε επίσης ότι το μπλοκ «διατηρεί εποικοδομητικό διάλογο με την Κίνα όπου είναι δυνατόν».

Οι ΗΠΑ και το μέτωπο κατά Κίνας

Οι ΗΠΑ θέλουν ένα ενωμένο μέτωπο στο Πεκίνο, παρότι ο Τζο Μπάιντεν συμφώνησε σε μια μέτρια καταδίκη στη συνεδρίαση της G7 το Σαββατοκύριακο. Ο Μπάιντεν είχε πιέσει την ομάδα να αντιμετωπίσει την Κίνα σε θέματα όπως η καταναγκαστική εργασία και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και για το σχέδιο Πρωτοβουλία μιας ζώνης και ενός δρόμου (Belt and Road Initiative).

Σημείωσε ότι το ζήτημα της Κίνας η οποία αρνείται την εξωτερική πρόσβαση στα εργαστήριά της για να προσδιοριστεί η προέλευση του νέου κορονοϊού που προκάλεσε την πανδημία του Covid-19. Το ανακοινωθέν της G7 καλεί για μια «έγκαιρη, διαφανή, με γνώμονα τον τους ειδικούς και την επιστημονική μελέτη» έρευνα με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την προέλευση της νόσου.

Η Μέρκελ ανέφερε ότι «δεν πρόκειται για εναντίωση σε κάτι, αλλά για κάτι». «Είναι ο ισχυρισμός της G7 να έχει θετική ατζέντα για πολλές χώρες του κόσμου, οι οποίες πρέπει ακόμη να καλύψουν τη διαφορά», δήλωσε η Μέρκελ. Βεβαίως η Κίνα απέρριψε τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της G7. Χαρακτηριστικά, η πρεσβεία της στο Λονδίνο εξέδωσε δήλωση κατά την οποία «οι ημέρες που οι παγκόσμιες αποφάσεις υπαγορεύονταν από μια μικρή ομάδα χωρών έχουν παρέλθει προ πολλού».