- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

KKE:Η χιονόπτωση ανέδειξε τη χρόνια απαξίωση των υποδομών της ΛΑΡΚΟ

Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη χιονόπτωση στην περιοχή απαιτούν οι Κομματικές Οργανώσεις ΛΑΡΚΟ και Λάρυμνας – Μαρτίνου του ΚΚΕ.

Περιγράφοντας την κατάσταση αναφέρουν πως «για άλλη μια φορά ο νομός μας και ιδιαίτερα η περιοχή της Λοκρίδας δοκιμάζεται από τα “ακραία” καιρικά φαινόμενα. Προβλήματα σοβαρά στην ηλεκτροδότηση, στην υδροδότηση αλλά και κλείσιμο δρόμων ήταν αυτά που έζησαν οι κάτοικοι της Μαλεσίνας, του Μαρτίνου, της Λάρυμνας και του Οικισμού της ΛΑΡΚΟ όπου ζουν εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους. Έφτασε απόγευμα Τρίτης για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στον οικισμό και βράδυ για το νερό. Εργαζόμενοι, γυναίκες και μικρά παιδιά έμειναν για πάνω από μιάμιση μέρα στο σκοτάδι, στο ψύχος και με έλλειψη νερού και μάλιστα όλα αυτά μέσα σε συνθήκες πανδημίας».

Ειδικότερα για την ΛΑΡΚΟ επισημαίνουν την ανείπωτη ταλαιπωρία που  υπέστησαν οι εργάτες που εργάζονταν στη βραδινή και πρωινή βάρδια καθώς «μη μπορώντας να προσεγγίσουν τα λεωφορεία το εργοστάσιο λόγω κλειστού δρόμου αναγκάστηκαν να παραμείνουν στο εργοστάσιο για δύο και παραπάνω βάρδιες, οι φωτογραφίες με τους εργάτες να σπρώχνουν το λεωφορείο για να ξεκολλήσει από το χιόνι, αποτελούν χαστούκι στην αλαζονεία που έδειξαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης, που το μόνο που κατάφεραν με ευκολία ήταν να κόψουν την Ελλάδα στα δυο κλείνοντας την εθνική οδό. Τα προβλήματα στο εργοστάσιο βέβαια έχουν και συνέχεια, καθώς τη Δευτέρα λίγο πριν το μεσημέρι κατέρρευσε τμήμα της οροφής του χώρου των καμινιών από το βάρος του χιονιού και την χρόνια έλλειψη συντήρησης. Από τύχη δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός ή ακόμα και θάνατος. Το γεγονός φανερώνει ακόμα μια εγκληματική συνέπεια της απαξίωσης του εργοστασίου για την οποία ευθύνονται οι διοικήσεις της ΛΑΡΚΟ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (πριν) και ΝΔ (τώρα).».

Επισημαίνουν επίσης ότι το  «2021 είναι τραγικό να μένει στο έλεος της κακοκαιρίας μια ολόκληρη περιοχή και μάλιστα βιομηχανική, είναι, τουλάχιστον φαιδρό, να κόβεται η κυκλοφορία για σχεδόν δύο μέρες στην Εθνική Οδό και αυτό να παρουσιάζεται ως πράξη αυτοθυσίας από τη μεριά της κυβέρνησης! Θα έπρεπε να βγουν και να απολογηθούν στο λαό για την ταλαιπωρία εξαιτίας της έλλειψης μέτρων. Αποδεικνύεται ότι για την κυβέρνηση το μόνο σχέδιο που υπήρχε ήταν το “μένουμε σπίτι”».

Υπογραμμίζουν ακόμη πως «όλη αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα των τεράστιων ελλείψεων στον τομέα της πολιτικής προστασίας, του σχεδιασμού και των υποδομών. Δικαίως φωνάζουν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου, οι οικογένειές τους και οι υπόλοιποι κάτοικοι της περιοχής για το φτιάξιμο των δρόμων που συνδέουν τα γύρω χωριά με τη ΛΑΡΚΟ που έχουν καταντήσει σαν το γεφύρι της Άρτας, “ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν”. Το ήδη οξυμένο δηλαδή πρόβλημα των δρόμων έγινε ακόμη πιο αισθητό με αυτή τη χιονόπτωση. Και τα προβλήματα συντήρησης του εργοστασίου έγιναν ακόμη πιο αισθητά με τη χιονόπτωση και είναι αποτέλεσμα της χρόνιας απαξίωσης  του, ενός εργοστασίου που έχει αποδειχθεί όμως με όλους τους τρόπους ότι κάθε άλλο παρά βαρέλι δίχως πάτο είναι. Εδώ και τώρα να μην υποστούν άλλη ταλαιπωρία οι εργαζόμενοι αλλά και οι υπόλοιποι κάτοικοι της περιοχής».

Παράλληλα αναφέρονται στις  μεγάλες ζημιές που υπέστη η  αγροτική παραγωγή της περιοχής και κυρίως στην ελιά. «Τα σπασμένα κλαριά των δένδρων που αποτελούν πλέον μόνιμη εικόνα, μαρτυρούν την βέβαιη συρρίκνωση της παραγωγής και συνεπώς την βέβαιη συρρίκνωση του εισοδήματος απ’ αυτή» τονίζουν.

Επισημαίνουν δε τις ευθύνες της κυβέρνησης και της Περιφερειακής και Δημοτικής Αρχής που τις χαρακτηρίζουν τεράστιες και εγκληματικές. «Η επίκληση για ακόμη μια φορά στα “ακραία” καιρικά φαινόμενα είναι προκλητική» όπως σημειώνουν.

«Στον 21ο αιώνα με αυτήν την πρόοδο της επιστήμης και τεχνολογίας, την παραγωγικότητα της εργασίας, υπάρχει το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό στη χώρα μας, οι μέθοδοι πρόληψης φαινόμενων, δημιουργίας υποδομών σύγχρονων και ασφαλών, της λήψης σταθερών αλλά και έκτακτων μέτρων προστασίας της υγείας αλλά και συνολικά της ζωής του. Αυτό που τα εμποδίζει δεν είναι τα δήθεν “ακραία καιρικά φαινόμενα” ούτε η “κακιά μας η μοίρα” αλλά το γεγονός ότι όλα αυτά μπαίνουν στο ζύγι κόστους – οφέλους, ότι οι λαϊκές ανάγκες συνθλίβονται στις μυλόπετρες των κερδών των λίγων» υπογραμμίζεται.

Οι Κομματικές Οργανώσεις απαιτούν:

  • Να αποκατασταθούν γρήγορα οι ζημιές στο εργοστάσιο, να επιστρέψουν γρήγορα οι εργαζόμενοι στην εργασία τους στο εργοστάσιο παίρνοντας παράλληλα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους και συντήρησης του εργοστασίου.
  • Να παραμείνει ανοιχτό όλο το οδικό δίκτυο.
  • Να φτιαχτούν οι δρόμοι που συνδέουν τα χωριά με το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ.
  • Να καθαριστούν όλοι οι δρόμοι για την ασφαλή μετακίνηση εργαζομένων και κατοίκων σε Λάρυμνα, Μαλεσίνα, Μαρτίνο, Ακραίφνιο, Κόκκινο.
  • Να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση προς τον Υγειονομικό Σταθμό Λάρυμνας, το ΚΥ Αταλάντης, το Νοσοκομείο Λαμίας, η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και η ασφαλής διακομιδή ασθενών. Να εξασφαλιστεί με κρατική ευθύνη η μετακίνηση στα εμβολιαστικά κέντρα.
  • Να παρθούν μέτρα ώστε να μη δημιουργηθούν νέες διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.
  • Κλιμάκια του ΕΛΓΑ να πιστοποιήσουν τη σοβαρότατη ζημιά στην αγροτική παραγωγή και να δοθούν αποζημιώσεις στο 100%
  • Να δοθούν αποζημιώσεις για τις οικιακές συσκευές που καταστράφηκαν από τις αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος, καθώς και να αποζημιωθεί οποιαδήποτε καταστροφή έγινε λόγω χιονιού, σε κατοικίες, αποθήκες κλπ εγκαταστάσεις.