You are currently viewing Live Βουλή: Σε προεκλογικό κλίμα η σύγκρουση πολιτικών αρχηγών(Video)

Live Βουλή: Σε προεκλογικό κλίμα η σύγκρουση πολιτικών αρχηγών(Video)

Κυρ. Μητσοτάκης: Από 1/1/2023 καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης σ’ όλους-Ξεπάγωμα των συντάξεων

Μητσοτάκης για εκλογές: Θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

1 Ιανουαρίου του 2023 και το ξεπάγωμα των συντάξεων μετά από 12 χρόνια, ανακοίνωσε από βήματος της Ολομέλειας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση που διεξάγεται μετά από αίτημά του, σύμφωνα με τον άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, κι έχει  αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης. Μάλιστα έκλεισε την ομιλία του με αναφορά στα λόγια Αμερικανίδας κοινωνιολόγου που έλεγε πως η κοινωνική αλληλεγγύη απαιτεί διαρκή και διαχρονική δέσμευση και υπογράμμισε πως «σε έναν κόσμο διαρκών αλλαγών, αλλεπάλληλων και πολλαπλών κρίσεων, προϋπόθεση για την κοινωνική ευημερία είναι πάντα η οικονομική ανάπτυξη, ενώ θεμέλιο της οικονομικής προόδου είναι η σταθερότητα. Θα το ξαναπώ: Στις μέρες μας ισχυρό κράτος είναι το σταθερό κράτος», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αλ. Τσίπρας: Σταματήστε να μαδάτε τη μαργαρίτα, δηλώστε ότι θα γίνουν εκλογές το Σεπτέμβριο

Δριμεία κριτική άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον στη συζήτηση στη Βουλή ότι «παίζει εν ου παικτοίς με τα πάντα, τα εθνικά θέματα, τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη, την κοινωνία, την αλήθεια και βέβαια με τις εκλογές». Του ζήτησε να αφήσει τα «ήξεις αφίξεις» και σήμερα «να δώσει επιτέλους εξηγήσεις και απαντήσεις», καθώς «έχει καταφέρει από μόνος του να αποτελεί παράγοντα πολιτικής αστάθειας».

«Η κοινωνία δεν σας αντέχει άλλο κ. Μητσοτάκη. Τρία χρόνια αρκετά. Δεν θα γίνουνε εφτά», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογραμμίζοντας ότι «το δίλημμα της κάλπης όποτε κι αν τη στήσετε θα είναι: Πολιτική αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος». Δήλωσε απολύτως βέβαιος για το ποια θα είναι η απάντηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να «σταματήσει να μαδά τη μαργαρίτα» και να δηλώσει σήμερα ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές το Σεπτέμβριο, «και ελάτε να συνεννοηθούμε, όπως αρμόζει σε κάθε δημοκρατική πολιτεία, για τους όρους και τους δημοκρατικούς κανόνες της εκλογικής αναμέτρησης». «Δώστε δημοκρατική διέξοδο», τόνισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Κουτσούμπας στη Βουλή: «Ο Μητσοτάκης δεν τρώει σουβλάκι και δεν ξέρει ότι πήγε τρία ευρώ»

Έντονη ήταν η αντίδραση του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στον ισχυρισμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ισχυρίστηκε στην πρωτοβουλία του στη Βουλή ότι με την ψηφιακή κάρτα εργασίας γίνεται νόμος το «δίκιο του εργάτη».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε από το Βήμα για την Κοινωνική Πολιτική: «Το σουβλάκι, το γνωστό πιτόγυρο, έχει πάει τρία ευρώ, αλλά δεν τρώτε σουβλάκι, που να το ξέρετε».

Επίσης, επικαλέστηκε τα στοιχεία που πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στην πράξη και τις παρανομίες που κάνουν οι επιχειρήσεις σε βάρος των εργαζομένων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους, υπογραμμίζοντας ότι το 2020 η κυβέρνηση τους καλούσε να μην διεκδικήσουν τα αναδρομικά που δικαιούνταν και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για επικουρικά και δώρα σε όλους τους συνταξιούχους.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για δραματικής συνθήκες εργασίας, όσων αφορά στους εργαζομένους στον τουρισμό με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη σε 50.000 άτομα προσωπικού, κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη υποστήριξης του δημοσίου συστήματος Υγείας εν μέσω πανδημίας.

Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση φέρνει το νόμο για τα ΑΕΙ μέσα στο κατακαλόκαιρο για να αιφνιδιάσει τους φοιτητές και τους καθηγητές, όμως «δεν θα της περάσει».

Κατρίνης στη Βουλή: Μεγάλη η απόσταση ανάμεσα στη Δεξιά και στην κοινωνική πολιτική

«Η συντηρητική παράταξη δεν πιστεύει στην κοινωνική πολιτική, δεν πιστεύει στην ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους». Αυτό τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της προ ημερησίας διάταξη συζήτηση. Η πολιτική της κυβέρνησης έχει ως κύριο στόχο τη στήριξη των μεγάλων και ισχυρών, οδηγεί στη διεύρυνση των ανισοτήτων και αφαιρεί δικαιώματα από τους εργαζόμενους ενώ υποβαθμίζει συστηματικά το κοινωνικό κράτος και τις υποδομές του. Είναι γνωστή, εδώ και δεκαετίες, η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τη συντηρητική παράταξη από την κοινωνική πολιτική. Για όλους εμάς όμως, στο ΠΑΣΟΚ, η κοινωνική πολιτική αποτελεί δομικό στοιχείο της πολιτικής και της ιδεολογίας μας», προσέθεσε.

Ο κ.Κατρίνης επισήμανε ότι η χώρα έχει ήδη μπει, με ευθύνη της κυβέρνησης , σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, τονίζοντας ότι «όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο. Γιατί η χώρα χρειάζεται μια νέα αλλαγή, ένα νέο ξεκίνημα με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή».

Αναφέρθηκε στις προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που περιλαμβάνουν:

  • -Μείωση των φόρων στα καύσιμα και στα βασικά είδη διατροφής.
  • -Επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας.
  • -Άμεση αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.
  • -Κίνητρα για νέες προσλήψεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με τη σύνδεση προσλήψεων και φοροαπαλλαγών.
  • -Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με στόχο την δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
  • -Χορήγηση ενός νέου ΕΚΑΣ για να ανακουφιστούν οι 350.000 χαμηλοσυνταξιούχοι και απαλλαγή όλων των συνταξιούχων από την Εισφορά Αλληλεγγύης.
  • -Την κατασκευή με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, 35.000 συνολικά νέων κατοικιών, οι οποίες θα διατίθενται σε νέα ζευγάρια και οικονομικά ασθενέστερους, έναντι μικρού ενοικίου.

Ο κ.Κατρίνης αναφέρθηκε επίσης σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα με στροφή στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, των μικρομεσαίων, της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής, της αμυντικής βιομηχανίας, των δικτύων της ενέργειας. Στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και των ανισοτήτων στο σύστημα παιδείας και κατάρτισης, ώστε να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους.

«Οι στόχοι αυτοί για το ΠΑΣΟΚ είναι οι στόχοι του κυβερνητικού προγράμματος, είναι οι στόχοι του αυριανού περιεχομένου που πρέπει να έχει η διακυβέρνηση της χώρας.

Και οι στόχοι αυτοί από μόνοι τους, θέτουν τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και στη συντήρηση, ανάμεσα στις ιδέες της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας και στο λαϊκισμό», τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Γιάνης Βαρουφάκης: Κοινωνική πολιτική χωρίς ρήξη δεν είναι εφικτή

Κ.Βελόπουλος (Πρόεδρος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ)(Κοινων. Πολιτικές της Κυβέρνησης)

Facebook Comments Box