You are currently viewing «Μακρόνησος, μια υπόμνηση για ό,τι έγινε, για ό,τι γράφτηκε» – Παρουσίαση του βιβλίου σήμερα

«Μακρόνησος, μια υπόμνηση για ό,τι έγινε, για ό,τι γράφτηκε» – Παρουσίαση του βιβλίου σήμερα

 

«Πέρασαν κιόλας 70 χρόνια. Και καθώς οι ένοχοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεχάσουμε συνεχίζει να είναι “υποχρέωση καθενός τίμιου ανθρώπου” που με οποιοδήποτε τρόπο έμαθε τι πραγματικά συνέβη εκείνα τα βάρβαρα χρόνια στη Μακρόνησο να τα θυμίζει, έτσι, ως δικαίωση στις γενιές που υπέφεραν, ως καθήκον στις νεότερες γενιές που πολύ λίγα γνωρίζουν… Αυτή είναι η “ΥΠΟΜΝΗΣΗ για ό,τι έγινε, για ό,τι γράφτηκε“… Και πάντα ζωντανή θα παραμένει η προτροπή αυτών που χάνονταν: “Αδέλφια, τους νεκρούς μην ξεχνάτε”».

Το βιβλίο της αρχιτέκτονος Ρένας Λευκαδίτου – Παπαντωνίου «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ μια υπόμνηση για ό,τι έγινε, για ό,τι γράφτηκε» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΕΝΤΟΣ» και διατίθεται στα βιβλιοπωλεία.

Σήμερα Τρίτη 19 Νοέμβρη, στις 19.00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Νίκης 4 Αθήνα, στον 1ο όροφο) θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου. Θα μιλήσουν οι: Σπύρος Χαλβατζής, πρόεδρος Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών – ΣΦΕΑ 1967-1974. Κυριακή Καμαρινού, εκπαιδευτικός, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Θέματα Παιδείας». Τηλέμαχος Λουγγής, ιστορικός, ομότιμος διευθυντής Ερευνών στο ΕΙΕ. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κώστας Ψωμιάδης. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Μακρονησιώτης αγωνιστής Λάζαρος Κυρίτσης. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί μουσικά με την συμμετοχή του κιθαριστή και συνθέτη Νίκου Αθανασάκη και της ηθοποιού και τραγουδίστριας Ειρήνης Πολυδώρου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πόσο μαρτύριο, πόσο αίμα, πόσος ηρωισμός μπορεί να χωρέσει σε μερικές δεκάδες σελίδες;

Το άγος της Μακρονήσου ζωντανεύει μέσα από τη φωνή και την πένα των αδάμαστων ηρώων της. Με ακρίβεια, γιατί έτσι της πρέπει της Ιστορίας. Με αγωνία να μην παραλειφθεί ούτε μια μεγάλη στιγμή από τον τιτάνιο και άνισο αγώνα, ούτε ένα όνομα Μακρονησιώτη. Με ορκισμένη απαίτηση να παραδοθούν οι υπαίτιοι στην «κατάρα των γενεών». Με λαχτάρα να μάθει η νέα γενιά όλη την εντέχνως θαμμένη στα ερείπια αλήθεια.

Κάθε σπαραγμός οδύνης που βγαίνει από τα στήθη και μια θύελλα που σαρώνει τον παλιό κόσμο. Κάθε πληγή, κάθε χαρακιά στο σώμα και στην ψυχή και μια πανάκριβη, αιματοβαμμένη σφραγίδα στα θεμέλια του νέου κόσμου, του σοσιαλιστικού μέλλοντος. Το αιώνιο στίγμα του Μακρονησιού και η θυσία των κολασμένων τράβηξε τον τροχό μπροστά, ό,τι κι αν ισχυρίζονται από την αναπαυτική πολυθρόνα τους οι παραχαράκτες της Ιστορίας.

Δεν πρόκειται για ένα τιμητικό μνημόσυνο, αλλά για μια σεμνή υπόμνηση και συνάμα υπόκλιση στην Ιστορία. Μια κραυγή από τα βάθη του μέλλοντος.

Το εξώφυλλο του βιβλίου επιμελήθηκε η χαράκτρια Εύα Μελά.

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κατάλογος αγωνιστών Μακρονησιωτών (6.264 ανδρών και 1.107 γυναικών) καθώς και κατάλογος 319 βασανιστών.

Facebook Comments Box