- ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με 187 «ναι» πέρασε το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις δημόσιες συναθροίσεις. Επί της αρχής ψήφισαν 288 με 187 «ναι« και 101 «όχι».

Η κόντρα Γεννηματά – Τσίπρα για τη “Δημοκρατική Παράταξη” δεν ήταν η μοναδική στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συναθροίσεις, αφού ακολούθησε “σκληρό ροκ” ανάμεσα στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Γεννηματά: Εσείς φέρατε τον Μητσοτάκη καβάλα στο άλογο

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ “σήκωσε” το γάντι Τσίπρα και του απάντησε “σημείο” προς σημείο.

“Εσείς φέρατε τον Μητσοτάκη καβάλα στο άλογο, τους φέρατε σαν λευκή περιστερά μετά από όσα κάνατε”, είπε η κα. Γεννηματά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε ότι με την διακυβέρνησή του επέφερε βαρύ στίγμα στην Αριστερά.

Για την απλή αναλογική, η κ. Γεννηματά απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα: «Αφού κυβερνήσατε με το μπόνους και τον “αδερφό” σας Πάνο Καμμένο, φέρατε την απλή αναλογική λέγοντας ότι δε θέλετε να συγκυβερνήσετε με κανέναν. Η χώρα χρειάζεται ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση».

«Είμαστε πατριωτικό κόμμα. δεν θα συναινούσαμε να παραδοθούν όλα τα όπλα που είχε για το μακεδονικό ο Ανδρέας Παπανδρέου», εξήγησε η κ. Γεννηματά για τη στάση του ΚΙΝΑΛ στη Συμφωνία των Πρεσπών ενώ στο “καρφί” Τσίπρα για διεμβολισμό του κόμματός της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι στο ΚΙΝΑΛ: “Η επανάστασή μας είναι η επιστροφή της ηθικής”


.

Τσίπρας σε Γεννηματά: Καθείς άξιος των επιλογών και της μοίρας του
Απευθυνόμενος στην Φώφη Γεννηματά, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ως αρχηγός του ΚΙΝΑΛ πήρε στην πορεία της, τρεις κρίσιμες στρατηγικές πολιτικές αποφάσεις:
1. Όταν έφερνε η Κυβέρνηση την απλή αναλογική.
Κι εσείς επιλέξατε αντί να παίξετε έναν κρίσιμο ρυθμιστικό ρόλο, να πείτε όχι. και δώσατε μαξιλάρι ασφαλείας στην δεξιά του κ. Μητσοτάκη.
2. Πήγατε απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.
3. Όχι μόνο αποφασίζετε να ψηφίσετε το νομοσχέδιο που συρρικνώνει συνταγματικές ελευθερίες αλλά γιατί σε μια δύσκολη στιγμή για τον κ. Μητσοτάκη επιλέγετε να μιλάτε σε μια βαριά γλώσσα για παρακράτος και διαπλοκή.
Εν κατακλείδι, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε στην επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ: “Η επιλογή σας να μας κάνετε αντιπολίτευση όταν βρισκόμασταν στην Κυβέρνηση ήταν εύλογη, η επιλογή σας να κάνετε αντιπολίτευση σήμερα πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι παράλογη και αυτοκαταστροφική. Αν θέλετε να στηρίξετε την κυβέρνηση είναι επιλογή σας, μόνο που ο κ. Μητσοτάκης σας διεμβολίζει ήδη. Καθείς άξιος των επιλογών και της μοίρας του”

Άγρια Αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Τσίπρα:

Συγκεκριμένα κατά τη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε: «Άκουσα τον κ. Τσίπρα για όσα υποστήριξε για τη Μεταπολίτευση. Μας είπατε για το πόσο τυχερός είστε που απολαύσατε τη Μεταπολίτευση. Εσείς τα λέτε αυτά; Εσείς που κάνατε καριέρα λοιδορώντας τα δύο μεγάλα κόμματα της Μεταπολίτευσης; Δεν είστε τυχερός κ. Τσίπρα. Είστε θρασύς, θρασύτατος, τώρα τη θυμηθήκατε τη μεταπολίτευση» είπε και τόνισε ότι «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έκανε τη μεταπολίτευση και σας επέτρεψε να έχετε τη ζωή και τη διαδρομή που έχετε».

«Αρκετά με την υποκρισία. Κυβερνήσατε με τον κ. Καμμένο. Είχατε την επιλογή να κυβερνήσετε με άλλα κόμματα και επιλέξατε τους ΑΝΕΛ. Κυβερνήσατε με αυτούς που σας ταίριαζαν. Η απόπειρα να εμφανιστείτε ως κληρονόμος δυνάμεων της Μεταπολίτευσης είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Δείτε το βίντεο:

Οι τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Τσίπρα, ο οποίος λαμβάνοντας τον λόγο κατηγόρησε τη Ν.Δ., αλλά και το ΠΑΣΟΚ, ότι χρεοκόπησαν τη χώρα. Καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι δεν ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες για όσα τη βαραίνουν, κάνοντας αναφορά στην υπόθεση Novartis.Είπε επίσης ότι οι πολίτες βρίσκουν διέξοδο στη Δημοκρατία και κατηγόρησε εκ νέου τον κ. Μητσοτάκη ότι επιχειρεί μια αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη Δημοκρατία και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση.

Όσο για το νομοσχέδιο, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «διάλογο μεταξύ κωφών» λέγοντας προς τον κ. Μητσοτάκη: «Δεν ακούτε τι λέω». «Σας είπα ότι υπάρχει θεσμικό πλαίσιο εναρμονισμένο με το σύνταγμα. Προβλέπει δύο λόγους για τον περιορισμό. Τη δημόσια ασφάλεια και την κοινωνικοοικονομική ειρήνη. Εσείς τι κάνετε; Αγνοείτε ότι υπάρχει πλαίσιο ρύθμισης» είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στο ΠΔ επί Κων/νου Μητσοτάκη που προβλέπει ακόμα και απαγόρευση για λόγους δημόσιας ασφάλειας και στη διάταξη Δένδια επί κυβέρνησης Σαμαρά για τη διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ειρήνης.

«Εφόσον υπάρχει πλαίσιο, το επιχείρημά σας είναι έωλο» είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση προσθέτει δύο ακόμα λόγους για την απαγόρευση και τη διάλυση διαδηλώσεων, τη μη γνωστοποίηση που δεν προβλέπεται από το σύνταγμα, καθώς και η άρνηση να υπακούσουν οι διαδηλωτές στην αστυνομία.

«Σας λέμε ότι αυτοί οι δυο λόγοι είναι πέρα και έξω από το πνεύμα του συντάγματος και κάνετε ότι δεν ακούτε» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνοντας το ερώτημα που είχε απευθύνει προς τον κ. Γεραπετρίτη για το αν η κυβέρνηση συμφωνεί ή διαφωνεί με την άποψη της συνταγματολόγου που είπε ότι τέτοιους είδους διατάξεις γυρνούν τη χώρα σε ανώμαλες πολιτικά περιόδους του παρελθόντος.

«Το επιστημονικό συμβούλιο σας λέει για την αντισυνταγματικότητα. Μην κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό είπε χαρακτηριστικά: «Κύριε Μητσοτάκη τη Μεταπολίτευση σ’ αυτόν τον τόπο την έφεραν οι αγώνες του ελληνικού λαού. Οι αγώνες του ελληνικού λαού για Δημοκρατία και προκοπή, οι αγώνες του αντιδικτατορικού κινήματος. Οι αγώνες αυτοί μαζί με το Πολυτεχνείο και της νεολαίας το ’73 έφεραν τη Μεταπολίτευση στον τόπο. Εγώ κύριε Μητσοτάκη, κοιτάξτε επειδή κάπου μπερδεύεστε, είμαι τέκνο εκείνης της περιόδου και μίας εποχής, όπου πράγματι έβαλε ξανά τη χώρα σε μία ρότα κανονικότητας και κοινωνικής ειρήνης».

Δείτε το βίντεο:

Αποχή Παπανδρέου – «Τριγμοί» στο ΚΙΝΑΛ

Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Καστανίδης επέλεξαν τον δρόμο της αποχής από την αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή. Και οι δύο εξέφρασαν ανοικτά τις αντιρρήσεις τους με τη γραμμή του ΚΙΝΑΛ, γεγονός που έχει δημιουργήσει αναστάτωση στο κίνημα. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν εισηγήσεις προς τη Φώφη Γεννηματά για διαγραφή των δύο ιστορικών στελεχών.

Γιώργος Παπανδρέου: Ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Νωρίτερα, ο Γιώργου Παπανδρέου εξέφρασε εντελώς διαφορετική άποψη από αυτή της Φώφης Γεννηματά, υποστηρίζοντας πως δεν υπήρξε σοβαρή διαβούλευση επί του θέματος,  προσθέτοντας πως «παρά την υπεύθυνη στάση του ΚΙΝΑΛ να βελτιωθεί το νομοσχέδιο στην ουσία του αυτό παραμένει αντιδημοκρατικό. 

Σκληρή αντιπαράθεση Βούτση-Χρυσοχοϊδη

Υψηλοί τόνοι καταγράφηκαν λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου, με αφορμή τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος. Για δολοφονική επίθεση κατά αστυνομικών δυνάμεων έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης μίλησε για προβοκάτσια κατά των όσων διαδήλωσαν ενάντια στο νομοσχέδιο, ενώ ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ κατήγγειλε “κλασική περίπτωση” οργανωμένου σχεδίου κυβέρνησης και Αστυνομίας να διαλύσει τη μεγάλη συγκέντρωση.

Εν μέσω συνεχών αντεγκλήσεων με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε το σώμα ότι 1.000 άτομα, πέραν του μεγάλου συντεταγμένου μπλοκ 7.000 ανθρώπων που διαδήλωναν με το ΠΑΜΕ, επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και έριξαν 15 μολότοφ. Όπως είπε, απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έγιναν 9 συλλήψεις από αυτούς που επιτέθηκαν με μολότοφ, 8 προσαγωγές, υπήρξαν τραυματίες αστυνομικοί, ενώ στον πέριξ χώρο βρέθηκαν μη χρησιμοποιημένες μολότοφ. Όπως είπε ο υπουργός, υπήρχε σχέδιο να διαλύσουν τη διαδήλωση, να τραυματίσουν αστυνομικούς και να κάνουν ζημιά σε περιουσίες. Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση και η συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία στο υπουργείο, “δεν θα ξαναφήσουμε ποτέ άνθρωποι να τραυματιστούν, και να κάνουν ζημιές”.

Στις διαμαρτυρίες βουλευτών του ΚΚΕ για χημικά στους ίδιους και σε διαδηλωτές, ο κ. Χρυσοχοΐδης παραδέχθηκε ότι “έφαγαν” χημικά αλλά ότι οι άνθρωποι του μπλοκ του ΠΑΜΕ ήταν υποδειγματικοί.

Παραιτηθείτε εάν σας υπερβαίνουν τα γεγονότα, είπε προς τον κ. Χρυσοχοΐδη ο κ. Βούτσης σημειώνοντας ότι είναι επικίνδυνο να ασπάζεται ο υπουργός την ενημέρωση που του έδωσαν. Διαλύσατε τη συγκέντρωση σε κλίμακα 200 μέτρων, είπε ο κ. Βούτσης ο οποίος κατήγγειλε αναίτιο χτύπημα αστυνομικών της Δέλτα σε ειρηνικούς διαδηλωτές της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στη Βουκουρετσίου.

Παφίλης: Προβοκατόρικο και οργανωμένο σχέδιο κατά των διαδηλωτών

Για «κλασική περίπτωση» οργανωμένου σχεδίου κυβέρνησης και Αστυνομίας να διαλύσει τη μεγάλη συγκέντρωση των εργατικών συνδικάτων, των ομοσπονδιών, των σωματείων και των μαζικών φορέων έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Χαρακτήρισε τα επεισόδια που προκάλεσαν οι “γνωστοί προβοκατόρικοι μηχανισμοί” σαν ζωντανή απόδειξη για τις επιπτώσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση, καθώς οι ομάδες αυτές “σπρώχτηκαν” από την Αστυνομία πάνω στους διαδηλωτές με διπλό στόχο: να διαλύσουν το μαζικό συλλαλητήριο καταδίκης του νομοσχεδίου και να δώσουν στην κυβέρνηση τα γνωστά επιχειρήματα συκοφάντησης των εργατικών – λαϊκών αγώνων.

Η ομιλία του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, για το Σ/Ν του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις.

Φόβο της κυβέρνησης έναντι της διογκούμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας εντοπίζει η Φώφη Γεννηματά, για νομοσχέδιο που θα ανατραπεί στην πράξη μιλά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αυστηρότερες κυρώσεις για όσους εμπλέκονται σε επεισόδια ζητά ο Κυριάκος Βελόπουλος. «Ναι» στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις πορείες λένε ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ «Όχι» στο κυβερνητικό νομοσχέδιο αντιτείνουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα25.