You are currently viewing Μελισσάρης προς Σπανό: Πιθανότητα για αναστολή λειτουργίας του γηροκομείου ΟΧΕΚ στη Θήβα?

Μελισσάρης προς Σπανό: Πιθανότητα για αναστολή λειτουργίας του γηροκομείου ΟΧΕΚ στη Θήβα?

O Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Στερεά Υπεροχής», κ. Γιάννης Μελισσάρης, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη, κ. Φάνη Σπανό, στην οποία αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση των κοινωνικών δομών στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και την πιθανότητα για αναστολή λειτουργίας του γεροκομείου ΟΧΕΚ στη Θήβα.

Ο κ. Μελισσάρης, μεταξύ άλλων, ρώτησε τον κ. Σπανό αν προτίθεται να ενισχύσει την δομή αυτή ώστε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον κ. Περιφερειάρχη Θέμα: «

Υποχρηματοδότηση κοινωνικών δομών της Στερεάς Ελλάδας – Ορατός ο κίνδυνος της αναστολής λειτουργίας του Γηροκομείου ΟΧΕΚ»

Πρόσφατα το φως της δημοσιότητας είδαν δημόσιες δηλώσεις περί υποχρηματοδότησης μίας κοινωνικής δομής που εδρεύει στην Π.Ε. Βοιωτίας και τη Θήβα, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι, μπορεί να οδηγήσει έως και στην μεσομακρόθεσμη αναστολή λειτουργίας της.

Η περίπτωση του Γηροκομείου του ΟΧΕΚ στη Θήβα συνιστά μία αντιπροσωπευτική περίπτωση της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι μονάδες αυτού του χαρακτήρα, οι οποίες και καλούνται να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες απαιτήσεις των καιρών. Οι εκ μέρους της Προέδρου της δομής, πρόσφατες (14-06-2022) διαμαρτυρίες σε τηλεοπτικό σταθμό της περιοχής, είναι προφανές ότι, δυσχεραίνουν την εξυπηρέτηση του σκοπού Ιδρύματος.

Σκοπός που δεν είναι άλλος από την περίθαλψη των απόρων ηλικιωμένων, την παροχή στέγης, φαγητού, κυρίως στους ανθρώπους που διαβιούν μοναχικά ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Ειδικότερα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια η Πρόεδρος του Ιδρύματος, κα Βασιλική Λάσπη, «η επιχορήγηση του 2021 ελήφθη το 2022», η οποία και ισοδυναμεί με περίπου 6.000 – 7.000 ευρώ κατ’ έτος, ενώ από το ειδικό προϊόν του κρατικού λαχείου 3.000 ευρώ, την ώρα που μόνο τα έξοδα μισθοδοσίας των εργαζομένων υπολογίζονται σε 175.000 ευρώ κατ’ έτος.

Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος του ΟΧΕΚ Θήβας κατήγγειλε ότι, την έλλειψη διεκδίκησης χρηματοδότησης της Περιφέρειας από τους αρμόδιους φορείς. Ειδικότερα, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «…δεν μπορεί το Μερόπειο Ίδρυμα να παίρνει 27.000 ευρώ και εμείς να παίρνουμε 6.000 ευρώ. Γιατί ο Περιφερειάρχης της Ανατολικής Μακεδονίας να διεκδικεί περισσότερα χρήματα και να μη διεκδικούμε κι εμείς. Εμείς είχαμε συναντηθεί με τον κ. Περιφερειάρχη και του το είχαμε θέσει…».

Επειδή, το Ίδρυμα συνεχίζει εδώ και δεκαετίες να εκπληρώνει το σκοπό της Ίδρυσης του με την πλήρη αποδοχή, υποστήριξη και αγάπη της Θηβαϊκής κοινωνίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθώς λειτουργεί με γνώμονα τον οφειλόμενο στην ανθρώπινη αξία σεβασμό, συνεχίζει να παρέχει κοινωνική φροντίδα και περίθαλψη κυρίως σε χαμηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους ηλικιωμένους Επειδή, το εν λόγω ίδρυμα δεν ασκεί κερδοσκοπική δραστηριότητα ενώ ενδεχόμενη αναστολή της λειτουργίας του θα οδηγήσει εκτός της δομής και πιθανότατα στον ιδιωτικό τομέα τους περιθαλπόμενους.

Επειδή, όπως ανέφερε η ίδια η κα Πρόεδρος του ΟΧΕΚ Θήβας ελλοχεύει ο κίνδυνος της πλήρους ιδιωτικοποίησης, κάτι το οποίο είναι τραγικό στις μέρες, καθώς όποιος έχει τα οικονομικά εφόδια να λάβει φροντίδα θα την λαμβάνει, και αυτός που δεν τα έχει θα πεθαίνει.

Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης, Τι απαντά στις δημόσιες διαμαρτυρίες της Προέδρου του ΟΧΕΚ Θήβας περί έλλειψης βούλησης για τη διεκδίκηση περισσότερων οικονομικών πόρων εν συγκρίσει με ομολόγους του άλλων Περιφερειών για λογαριασμό των μονάδων φροντίδας ατόμων τρίτης ηλικίας (νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα);

Προτίθεται να ενισχύσει ΑΜΕΣΑ την εν λόγω δομή με πρόσθετη και ουσιαστική χρηματοδότηση προκειμένου να ανταπεξέλθει στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της;

Προτίθεται να παρέμβει προς το κατά περίπτωση αρμόδιο Υπουργείο για την επίλυση των εκ μέρους της Προέδρου του ΟΧΕΚ Θήβας επιμέρους θιγομένων – στο πλαίσιο της πρόσφατης δημόσιας τοποθέτησής της – ζητημάτων;

Ο ερωτών Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Μελισσάρης

Facebook Comments Box