- ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ για επίθεση σε τάνκερ

Η Τεχεράνη αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη

Το Ιράν υποστηρίζει ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στην επίθεση εναντίον πετρελαιοφόρου υπό ισραηλινή διαχείριση. Το περιστατικό, που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, έλαβε χώρα τις προηγούμενες μέρες στα ανοικτά των ακτών του Ομάν και ήταν η αφορμή το Ισραήλ να κατηγορήσει γι’ αυτό την Τεχεράνη.

«Το σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ) έχει δημιουργήσει ανασφάλεια, τρόμο και βία. Αυτές τις κατηγορίες για ανάμειξη του Ισραήλ, η Τεχεράνη τις καταδικάζει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ σε εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε διαδικτυακά. «Τέτοιου είδους κατηγορίες έχουν στόχο από την πλευρά του Ισραήλ να αποσπάσουν την προσοχή από τα γεγονότα και είναι αβάσιμες».

Ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος σκοτώθηκαν την Πέμπτη, 29 Ιουλίου, όταν δέχθηκε επίθεση το πετρελαιοφόρο υπό λιβεριανή σημαία, Mercer Street, που ανήκει σε Ιάπωνες αλλά το διαχειρίζεται η ισραηλινή εταιρεία Zodiac Maritime. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι απαιτείται «σκληρή απάντηση» στο περιστατικό αυτό.

Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις για το τι συνέβη στο τάνκερ. Η Zodiac Maritime έκανε λόγο για «υποψίες περί πειρατείας» ενώ πηγή στο Κέντρο Ασφάλειας Ναυτιλίας του Ομάν αναφέρθηκε σε ατύχημα που συνέβη έξω από τα χωρικά ύδατα του Ομάν. Αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές που γνωρίζουν στοιχεία των υπηρεσίες πληροφοριών είπαν ότι το Ιράν είναι ο βασικός τους ύποπτος για το περιστατικό, με Αμερικανό αξιωματούχο του τομέα άμυνας να υποστηρίζει πως το πλοίο φαίνεται ότι επλήγη από μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone).