- ΑΡΘΡΑ

Μία λέξη μόνο. Αξιοπρέπεια

Θα μπούμε στις τάξεις μας και θα δώσουμε στα παιδιά μας το μάθημα της Αξιοπρέπειας. Γιατί αυτό τους αξίζει και αυτό θα θυμούνται. Όλα τα άλλα θα μείνουν στα απόνερα της ιστορίας μαζί με τους εμπνευστές τους»

Γράφει η Στέλλα Σωτηριάδου

Κυρίες και κύριοι στο υπουργείο.

Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω τούτη τη μικρή απεύθυνση προς εσάς ορμητικά, θα έλεγα, όχι όμως οργισμένα. Τουλάχιστον, όχι πια. Διότι, πολύ απλά, το συναίσθημα που κυριαρχεί εντός μου κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, δεν είναι ο θυμός αλλά ο οίκτος.

Οίκτος γιατί δεν κατανοείτε πως πέρα και πάνω από τη “στέρηση μισθού”, υπάρχει κάτι που λέγεται ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. Αυτήν προτάσσουν, όλους αυτούς τους μήνες, οι συνάδελφοί μου οι άνθρωποι δηλαδή, που σε όλη τους τη ζωή ξέρουν να κάνουν καλά κάποια πράγματα απλά μα και δύσκολα συνάμα. Να ντύνουν, να καθαρίζουν μύτες και τραύματα, να κλαίνε, να γελάνε, να μαλώνουν κι έπειτα να το μετανιώνουν, να γυρίζουν στην προσφώνηση “μαμά”, να πιάνουν χεράκια για να κυλήσουν μαζί στο χαρτί το γράμμα Α, να μετράνε πουλιά από το παράθυρο και πολλά πολλά άλλα, που δυστυχώς ποτέ δε νιώσατε.

Θα μου πείτε, για συναισθήματα θα μιλάμε τώρα! Όμως είτε το θέλετε, είτε όχι, αυτά είναι ο πυλώνας της εκπαίδευσης, την οποία εσείς απεχθάνεστε, δεν είναι η επιχείρηση και η αγορά. Με αυτή την έννοια, επομένως, το εγχείρημά σας, το οποίο ονομάζετε “αξιολόγηση”, είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Στερείστε μας το μισθό, λοιπόν, μας αξίζει! Υπερασπιζόμαστε γενναία όλα αυτά τα χρόνια το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Μας αξίζει!

Σε μας έλαχε, αγαπημένοι μου συνάδελφοι. Τι να γίνει; Σε άλλες γενιές έλαχαν άλλα, πιο δύσκολα, πιο οδυνηρά. Αυτή είναι η δική μας υποχρεωτικότητα. Και τώρα που τα λόγια τέλειωσαν, θα κοιταχτούμε στα μάτια, όπως μόνο εμείς ξέρουμε, θα μπούμε στις τάξεις μας περήφανες και περήφανοι, νικητές και νικήτριες και θα δώσουμε στα παιδιά μας το μάθημα της Αξιοπρέπειας. Γιατί αυτό τους αξίζει και αυτό θα θυμούνται. Όλα τα άλλα θα μείνουν στα απόνερα της ιστορίας μαζί με τους εμπνευστές τους.

νηπιαγωγός

Facebook Comments Box