You are currently viewing Νέα μέτρα – Χαρδαλιάς: Τέλος οι όρθιοι σε μπαρ, βαριά πρόστιμα και λουκέτα

Νέα μέτρα – Χαρδαλιάς: Τέλος οι όρθιοι σε μπαρ, βαριά πρόστιμα και λουκέτα

Όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης

Νέα μέτρα ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης 6 Ιουλίου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκε στη χώρα. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από Πέμπτη 8 Ιουλίου δε θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες σε χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα και beach bar και εν συνεχεία μίλησε για τις αυστηρότερες ποινές που θα επιβάλλονται στους επιχειρηματίες δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όπως τόνισε θα μπαίνουν λουκέτα στα νυχτερινά μαγαζιά, όταν εντοπίζονται παραβάσεις.

Αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες

Αναλυτικότερα ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από την Πέμπτη  8 Ιουλίου, όλοι οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους πελάτες και με τους κανόνες που έχει δώσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Όσον αφορά τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παραβάτες – καταστηματάρχες  τόνισε ότι προβλέπεται ακόμα και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας για τους παραβάτες κατ’ εξακολούθησή, ενώ από την πρώτη παράβαση προβλέπεται άμεσο προσωρινό «λουκέτο».

Αναλυτικότερα ανακοίνωσε: «Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και παραβιάζουν τους όρους θα κλείνουν από την επόμενη ημέρα της παράβασης για 7 ημέρες. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και λουκέτο για 15 ημέρες. Σε τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας».

Αναλυτικά τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Αναλυτικά τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις – παραβάτες ορίζονται ως εξής:

  • Για καταστήματα κάτω των 200 τμ, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεσο λουκέτο, από την επόμενη κιόλας ημέρα και για 7 ημέρες
  • Για τα καταστήματα άνω των 200 τμ, επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση αναστολή λειτουργίας για 7 ημέρες.
  • Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ (ανεξαρτήτως τ.μ) και το λουκέτο θα ισχύει για 15 ημέρες.
  • Σε περίπτωση τρίτης παράβασης επιβάλλεται αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.

Αύξηση κρουσμάτων στου νέους – ειδικά στον Νότιο Τομέα Αθηνών

Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, «το τελευταίο 10ήμερο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, παρατηρείται σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων κορονοϊού, ο οποίος πλέον αγγίζει τα 27 έτη. Ταυτόχρονη αύξηση έχει παρατηρηθεί και στα κρούσματα που ανήκουν σε συρροές, ενώ το 32% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αναφέρουν σαν πιθανή πηγή έκθεσης, συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο. 

Τα τελευταία 24ωρα καταγράφηκαν εκατοντάδες κρούσματα τα οποία κατόπιν διερεύνησης εστιάζονται σε χώρους διασκέδασης. Ενδεικτικά στο Νότιο Τομέα Αθηνών -που σημειωτέον το 66% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 15-24 ετών- και πιο συγκεκριμένα στους Δήμους Αλίμου και Γλυφάδας σήμερα Τρίτη προέκυψε θετικότητα 6,1% και 8,4% αντίστοιχα.

Ανησυχία για μετάλλαξη Δέλτα

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία απειλεί όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Όσο ένα 40% των ενηλίκων παραμένει ανεμβολίαστο, η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί άμεσα και ευθέως την υγεία τους. Να δώσω και ακόμη ένα κρίσιμο στοιχείο: το τελευταίο τρίμηνο μελετήσαμε αναλυτικά τις νοσηλείες σε ΜΕΘ και τους θανάτους λόγω COVID στις ηλικίες 60-80. Τα συμπεράσματα είναι ότι το 99% των βαριών περιστατικών που δυστυχώς καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι, ενώ έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν.

Γι’ αυτό το μήνυμα για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι είναι τριπλό: εμβολιαστείτε άμεσα, ειδικά οι νεότεροι προστατέψτε τους γονείς και τους ηλικιωμένους συγγενείς σας που δεν έχουν εμβολιαστεί αποφεύγοντας αυτή την περίοδο την στενή επαφή μαζί τους, και κάνετε τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Υπάρχουν άμεσα δεκάδες χιλιάδες διαθέσιμα ραντεβού εμβολιασμού για όποιον αποφασίσει τώρα να κάνει εμβόλιο.

Όλοι οι νέοι 18-30 ετών και όλοι οι εργαζόμενοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι δικαιούχοι 4 self test για τον μήνα Ιούλιο που μπορούν να προμηθευτούν άμεσα από τα φαρμακεία έως τις 10 Ιουλίου. Τονίζουμε εδώ ότι το 60% των θετικών κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self test. Άρα η τακτική διάγνωση είναι πολύ σημαντική και πρέπει να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας πρωτίστως εκείνων που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τον εμβολιασμό τους».

Facebook Comments Box