Νέα στοιχεία για το ανάκτορο της Θήβας

Εδώ και έναν αιώνα ένα δύσκολο αίνιγμα απασχολεί τη μυκηναϊκή αρχαιολογία, το ζήτημα της ανασκαφής, της οριοθέτησης, της χρονολόγησης του θηβαϊκού ανακτόρου.

Η βορειοανατολική γωνία του κεντρικού ανακτορικού συγκροτήματος της μυκηναϊκής Θήβας

 

Το θέμα θα αναπτύξει, ανάμεσα σε άλλα, απόψε στις 7 ο επίτιμος έφορος Βασίλειος Αραβαντινός στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών. Σύμφωνα με τα ανασκαφικά ευρήματα, στο αρχείο του ανακτόρου της Πύλου το προσωπικό που καταγράφεται εκεί ξεπερνούσε τις 8.000, όπως θα παρατηρήσει. Η εξειδικευμένη εργασία, η διαμονή και ο επισιτισμός του αντίστοιχου σε αριθμούς προσωπικού των Θηβών θα απαιτούσε μια τεράστια όντως υποδομή.

 

Από το 1963

Το κεντρικό κτίριο του ανακτορικού συγκροτήματος είχε αρχίσει να αποκαλύπτεται από το 1963-64. Η βορειοανατολική γωνία του απέδωσε το θησαυροφυλάκιο του ανακτόρου με, εκτός άλλων, μικρά σύνολα αρχειακών κειμένων όλων των βαθμίδων (πινακίδες και σφραγίσματα). Για πρώτη φορά το πλάτος του κεντρικού κτιρίου υπολογίζεται ότι είναι διπλάσιο του αντίστοιχου του ανακτόρου της Πύλου.

 

Η αιφνίδια καταστροφή του επισυνέβη σε περίοδο ακμής και δεν επέτρεψε την απομάκρυνση των πολύτιμων αντικειμένων του. Το ύψος των επιχώσεων που το καλύπτουν είναι 5-6 μ. Οι συστηματικές ανασκαφές, που άρχισαν από το καλοκαίρι του 2012, εντάχθηκαν σε ένα πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα συνεργασίας της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θηβών και υποστηρίχθηκαν οικονομικά κυρίως από το ΙΝΣΤΑΠ. Τα πρώτα αποτελέσματά τους θα ανακοινωθούν τους προσεχείς μήνες.

ethnos.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση