- ΒΟΙΩΤΙΑ

Νεολαία Σύριζα Λιβαδειάς: Απάντηση στη Δημοτική Αρχή Λεβαδέων

«Όταν θέλεις να βοηθήσεις τους ανθρώπους, τους λες την αλήθεια. Όταν θέλεις να βοηθήσεις τον εαυτό σου, τους λες αυτό που θέλουν να ακούσουν.»

3 Σημειώσεις και 1 Υστερόγραφο για τον σχολιασμό του ψηφίσματός μας για το προσφυγικό από την Δημοτική Αρχή του Δήμου Λεβαδέων:

1. Πάλι έγινε προσπάθεια – από τον Δήμαρχο αυτή την φορά – να αποδοθεί η ευθύνη της μη συμμετοχής των προσφύγων στο πρόγραμμα HELIOS στους ίδιους τους πρόσφυγες.

Θα μπορούσε να το λέει αυτό ο Δήμαρχος, αν οι ορισμένοι και διορισμένοι υπεύθυνοι από τον ίδιον διαχειριστές του προγράμματος ΕSTIA είχαν “μετατρέψει” όλους τους προς έξωση φιλοξενούμενους σε εν δυνάμει συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ένταξης, με όλα τα απαραίτητα έγγραφα στη διάθεσή τους, όπως το ΦΕΚ 1199/07.04.2020 – άρθρο 3 παρ 10, ορίζει ως υποχρέωση του εκάστοτε φορέα υλοποίησης του προγράμματος φιλοξενίας ESTIA.

Τώρα που στη μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων δεν έχουν εκδοθεί ΑΦΜ & iban με ξεκάθαρη υπαιτιότητα των διαχειριστών της ΚΕΔΗΛ, δε δικαιούται να ομιλεί για απροθυμία.

2. Η δε πρόταση – προτροπή του Δημάρχου προς την οργάνωσή μας ” η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ αντί να απαιτεί, να βοηθήσει στην παροχή βοήθειας σίτισης προς τους πρόσφυγες”, να αποτελεί διακήρυξη πως μόνο όσοι έχουν την δυνατότητα προσφοράς αλληλεγγύης μπορούν να ασκούν κριτική στις εξόφθαλμες παραλείψεις φορέων κι αιρετών ή μήπως πως η προσφορά αλληλεγγύης οφείλει να πραγματοποιείται μόνο δημόσια και με όρους social media, υποκαθιστώντας παροχές διεθνών οργανώσεων κι Ευρωπαϊκής Ένωσης;

3. Αραγε ποια ηθική νομιμοποίηση εντός αυτού του θέματος έχουν οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, ώστε να δίνουν κατευθύνσεις στην οργάνωσή μας, όταν:

α) 5 μήνες μετά την υποβολή ενστάσεων σχετικά με τις προσλήψεις στο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων, δεν υπάρχει καμία απάντηση προς τα άνεργα παιδιά της πόλης;

Μήπως η καθυστέρηση στην απάντηση σχετίζεται με το γεγονός πως ενώ στην ανακοίνωση προσλήψεων, δίπλα από κάθε προσληφθέντα κι επιλαχόντα υπήρχαν οι ενδείξεις για τα απαραίτητα & συνεκτιμωμενα προσόντα που καλύπτει, στη περίπτωση πρόσληψης του συντονιστή έργου υπήρχε μόνο το πρωτόκολλο της αίτησης;

β) το ζήτημα της “μεσιτείας” που έλαβε επιστάτρια του προγράμματος φιλοξενίας για να βρει σπίτι σε πρόσφυγα, θέμα για το οποίο υπήρξε παραδοχή εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρήθηκε λήξαν μετά από απλή δήλωση του Δημάρχου για επιστροφή των χρημάτων.

Δηλαδή, όποιος παρανομεί, αν διορθώσει την παρανομία, δεν υπάρχει ούτε ζήτημα επίπληξης.

–> Λυπηρό και το γεγονός πως όχι μόνο η δημοτική αρχή, αλλά κι οι υπόλοιπες παρατάξεις του ΔΣ δε ζήτησαν εκ νέου ενημέρωση επί του θέματος, ώστε να λάβουν ενημερωση οι δημότες και κυρίως οι άνεργοι της πόλης, αφήνοντας διάχυτη μια αίσθηση συγκάλυψης στη τοπική κοινωνία.

Για την ουσία του προβλήματος με την φιλοξενία των προσφύγων θα επανέλθουμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Υ.Γ: Η εκ των προτέρων κίνηση αποτροπής – από τον Πρόεδρο του Δημοτικου Συμβουλίου & από τον Δημάρχο – σχολιασμού του ψηφίσματος από τους έτερους επικεφαλής παρατάξεων, προεξοφλώντας την επιθυμία τους και την μη διάθεσή τους να τεθεί το ψήφισμα σε συζήτηση, υπερβαίνει των ορίων του κανονισμού.

Η οργάνωση μας απέστειλε το ψήφισμα στο σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου.