You are currently viewing Ντόναλντ Τραμπ: Ξεκινά η πολύκροτη δίκη του στη Γερουσία των ΗΠΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Ξεκινά η πολύκροτη δίκη του στη Γερουσία των ΗΠΑ

Ξεκινά η δίκη του τέως Αμερικανού προέδρου στην αμερικανική Γερουσία – Η κατηγορία που αντιμετωπίζει

Ξεκινά την Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, η δίκη του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική Γερουσία. Ο Ντόναλντ Τραμπ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην Iστορία των ΗΠΑ, ο οποίος παραπέμφθηκε δύο φορές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σημειώνεται ότι αυτή τη φορά ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει την κατηγορία της «υποκίνησης σε εξέγερση», εξαιτίας της ομιλίας που έδωσε στο συγκεντρωμένο πλήθος των οπαδών του πριν αυτό εισβάλει στο αμερικανικό Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακ Κόνελ, δήλωσε πως «έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για μία δίκαιη διαδικασία και μία εκτίμηση χρονοδιαγράμματος για την επικείμενη δίκη. Αυτή η δομή έχει την έγκριση και της νομικής ομάδας του πρώην προέδρου Τραμπ και των διευθυντών της Βουλής, καθώς διασφαλίζει τη σωστή διεξαγωγή και τα δικαιώματα όλων των πλευρών».

Η ακροαματική διαδικασία προβλέπεται σύντομη, καθώς δεν υπάρχει χρεία πολλών μαρτύρων. Οι 100 γερουσιαστές, οι οποίοι βάσει του Συντάγματος θα δικάσουν τον Τραμπ, ήταν παρόντες στα πρωτοφανή έκτροπα εκείνης της ημέρας, όταν πολιορκήθηκαν από τον όχλο των φανατικών. Το κατηγορητήριο θα υποστηρίξουν εννέα Δημοκρατικοί βουλευτές, σε ρόλο εισαγγελέα, ενώ ο αντίλογος θα έρθει από την ομάδα δικηγόρων του τέως προέδρου. Ο ίδιος ο Τραμπ δεν προτίθεται να παρουσιαστεί στη δίκη, ούτε καν να στείλει απολογητικό υπόμνημα. Εχοντας αποσυρθεί στην έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, από τις 20 Ιανουαρίου, όταν εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο, δεν έχει προβεί μέχρι τώρα σε πολιτικές δηλώσεις, ομιλίες ή συνεντεύξεις.

Η ομάδα των δικηγόρων του, η οποία χαρακτήρισε χθες τη δίκη του «πολιτικό θέατρο», θα στηρίξει την υπερασπιστική της γραμμή στο επιχείρημα ότι δεν προβλέπεται από το σύνταγμα η καταδίκη ενός πρώην προέδρου από τη Γερουσία. Με αυτό τον τρόπο είναι πιθανό να πετύχει τη συσπείρωση της μεγάλης πλειονότητας των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, ακόμη και πολλών από εκείνους που εξοργίστηκαν με την εμπρηστική στάση του Τραμπ. Σε αντίστοιχη ψηφοφορία πριν από την έναρξη της δίκης, οι 45 από τους 50 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές τάχθηκαν υπέρ της μη διεξαγωγής της, ενώ μόνο πέντε συνάδελφοί τους συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς. Για να καταδικαστεί ο Τραμπ χρειάζεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σε 17, ώστε να προκύψει η κατά το σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, πράγμα απίθανο.

Συνεχίζοντας την αποδόμηση των πολιτικών Τραμπ, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιστρέψουν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με το καθεστώς του παρατηρητή. Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν προστίθεται ότι το εν λόγω Σώμα είναι «ελαττωματικό» και θα χρειαστεί «μεταρρυθμίσεις». Ο Τραμπ είχε αποσύρει τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι το Συμβούλιο είναι «προκατειλημμένο κατά του Ισραήλ».

Στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στρέφεται η κυβέρνηση Μπάιντεν  

Την ίδια στιγμή η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να εγκαινιάσει εκστρατεία  με προϋπολογισμό 1 δισ. δολάρια για την ενημέρωση της κοινής γνώμης για την πανδημία του κορονοϊού, προκειμένου να πειστεί η πλειοψηφία των αμερικανών πολιτών να εμβολιαστεί. 

Η έναρξη της εκστρατείας καθυστερεί εξαιτίας της έλλειψης σε εμβόλια, που δεν επιτρέπουν ούτως ή άλλως ταχύτερους ρυθμούς εμβολιασμού. Ο ίδιος ο Μπάιντεν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, αναγνώρισε ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ανοσία αγέλης πριν από το τέλος του καλοκαιριού, δηλαδή να έχει εμβολιασθεί το 70%- 75% του αμερικανικού πληθυσμού.

Facebook Comments Box