- ΘΗΒΑ

O ψηφιακός χάρτης της Βοιωτίας – ο μύθος των μεγάλων ταχυτήτων στο ιντερνετ

viotia-dsl2

Σε καλύτερη κατάσταση από άλλους νομούς η ευρυζωνική δικτύωση της Βοιωτίας σύμφωνα με την ΕΕΤΤ αλλά με πολλά κενά ακόμα και στις ταχύτητες adsl. Παρατηρώντας τον χάρτη της ευρυζωνικότητας στο νομό παρατηρούμε θύλακες ευρυζωνικών δικτύων και παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών στις έδρες των δήμων αλλά όχι σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα αλλά και περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον.

Οι υψηλές ταχύτητες παρουσιάζονται μόνο σε ιδανικές συνθήκες και για την Ελλάδα (άρα δεν υπάρχει περίπτωση) και συνήθως είναι πολύ μικρότερες από αυτές που διαφημίζουν και τελικά αυτές που πληρώνει ο καταναλωτής. Ενα μεγάλο θέμα το οποίο δεν φαίνεται να συγκινεί τον κόσμο ο οποίος δεν γνωρίζει και πληρώνει για ταχύτητες  που διαφημίζουν οι πάροχοι αλλά που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα τουλάχιστον…

Ευρυζωνικός χάρτης της Βοιωτίας
Ευρυζωνικός χάρτης της Βοιωτίας

Για όσους έχουν σύνδεση dsl ανεξάρτητα τι τους λέει ο πωλητής του κάθε παρόχου καλό είναι να ξέρουμε ότι χρησιμοποιούμε στην ουσία τις παλιές τηλεφωνικές γραμμές (καλώδια χαλκού) με την ενίσχυση των ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ. Δηλαδή το σήμα έτσι κι αλλιώς μπορεί να εξασθενεί λόγω πολλών παραγόντων (θόρυβος) και κατά την μετάδοση. Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι όμως η απόσταση από το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΤΕ όπου είναι εγκατεστημένα τα DSLAM του ΟΤΕ και των υπολοίπων Παρόχων.

Για να μετατρέψετε  τις αποστάσεις από το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΤΕ σε ενδεικτικές ταχύτητες, έχετε υπόψη τα εξής: Απόσταση ως 1800 μέτρα δίνει ελάχιστη ταχύτητα σύνδεσης dsl 16 mbps, 3100 μέτρα δίνουν 8 mbps, 4000 μέτρα δίνουν 4 mbps και 5400 μέτρα δίνουν 1 mbps. Αυτά είναι σε ιδανικές συνθήκες, αφαιρέστε και τουλάχιστον 30% και θα βρείτε την ταχύτητα σας…

Δίκτυο ταχυτήτων adsl
Δίκτυο ταχυτήτων adsl

Στο Δήμο Θήβας υπάρχει το ευρζωνικό δίκτυο της HOL και μέσω αυτού υπάρχει η κάλυψη για όλους τους παρόχους (θυμηθείτε είχαμε γράψει σχετικά πριν 2 χρόνια όταν έσκαψαν όλη την πόλη με τσάπες… ανοίγοντας μεγάλες τάφρους για να περάσουν τα καλώδια οπτικών ινών, ενώ έπρεπε να χρησιμοποιήσουν ειδκά μηχανήματα με τομές όπως έκανε πρόσφατα ο Δήμος της Θήβας που πέρασε το δικό του δίκτυο οπτικών ινών σύμφωνα με το Γ’ ΚΠΣ για το οποίο θα κανουμε σχετική αναφορά αργότερα, τι γίνεται με τα ασύρματα δίκτυα κλπ)

Ετσι λοιπόν για το κέντρο της Θήβας οι πάροχοι ιντερνετ διαφημίσουν ταχύτητες από 1 ως 24mbps. Μέσα στη Θήβα μπορεί να πιάσει κανείς 16-24 mbps. Η σύνδεση καλύπτει μέχρι και το Αμπελοχώρι (στο όριο). Αντίθετα εκτός Θήβας δεν έχει σύνδεση ιντερνετ κανένα δημοτικό διαμέρισμα, πλην του Ελεώνα (μέσα και το Αρμα) που έχει δικό του θύλακα λόγω των εργοστασίων της περιοχής. Υπατο, Νεοχωράκι, Μουρίκι και Πλατανάκι είναι εκτός δικτύων.

Στην ευρύτερη περιοχή εκτός ευρζωνικών δικτύων και γρήγορου ιντερνετ είναι και Καλλιθέα, Ασωπία, Τανάγρα, Λουτουφί, Μελισσοχώρι, Καπαρέλι, Λεύκτρα, Αγιος Βασίλειος, Ελλοπεία, Ξηρονομή, Αλυκή, Προδρομος, Παραλία Σαράντι, Αγία Αννα, Ελικώνας, Ευαγγελίστρια.

Οι Πλαταιές συνδέονται λόγω γειτνίασης με το ευρζωνικό δίκτυο των Ερυθρών (Κριεκούκι), ενώ η Δομβραίνα και η Θίσβη καλύπτονται από τοπικό δίκτυο. Καλή είναι η κατάσταση για το Δήμο Θεσπιών που καλύπτει τις περιοχές, Θεσπιές, Λεονταρι, Νεοχώρι, Ασκρη, Μαυρομμάτι και Βάγια. Επίσης καλύπτονται και τα διαμερίσματα του Δήμου  Λιβαδειάς,  το Κυριάκι καθώς και ο Δήμος Χαιρώνειας.

Αφήστε μια απάντηση