- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Γιώργος Καγιαλίκος μιλά στο exeisminima.gr και στον Πούλιο Παναγιώτη

 

Ο χρόνος στην μουσική είναι η καλύτερη απόδειξη για τα πρόσωπα που ταξιδεύουν μέσα του…Ο χρόνος που δείχνει πως το ταλέντο αντέχει,όπως οι νότες,οι στίχοι,η σύνθεση όταν έχουν να πούνε κάτι..στην ψυχή,στην καρδιά,στα αυτιά μας…σε σκεπτόμενους ακροατές…’Oταν όλα αυτά δημιουργoύνται από συνθέτες όπως ο Γιώργος Καγιαλίκος..τότε απλά ακούμε..μόνο ακούμε και γεμίζει η ψύχη μας..Ιδιαίτερος ήχος…Ιδιαίτερος λόγος…Ο σύνθετης Γιώργος Καγιαλίκος ανοίγει τα χαρτιά του στο exeisminima.gr ,ας τον απολαύσουμε.

 

– Γιώργο έχεις καταγωγή από την Αθήνα και σπούδασες πιάνο και ανώτερα θεωρητικά..ενδιαφέρον ακούγεται..το πως συνδυάζονται όλα θα μου πεις. (γέλια)…Ποιες είναι οι πολυτιμότερες αναμνήσεις σου από τα παιδικά και τα φοιτητικά σου χρόνια που όταν ξεκινάς να γράφεις παίρνεις μια γεύση από το χθες…;
Όταν κατάλαβα πως η μουσική έμελλε να είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή μου αποφάσισα να τη σπουδάσω. Μοιραία έκανα τη θητεία μου στα ωδεία και παρά τις όποιες αδυναμίες του συστήματος έμαθα πολλά πράγματα τα οποία τα χρησιμοποίησα όταν ξεκίνησα να γράφω τη δική μου μουσική. Σε αυτό με βοήθησαν όλοι οι καθηγητές μου οι οποίοι κατάλαβαν τις καλλιτεχνικές ανησυχίες μου, έξω από τα στενά όρια του μαθήματος, και πάντα ήταν πρόθυμοι να με βοηθήσουν. Στηρίζομαι σε εκείνη την περίοδο όταν γράφω σήμερα ένα τραγούδι και πάντα σκέφτομαι τι θα μου έλεγε ο Κώστας Κλάβας ο οποίος ήταν και ο τελευταίος μου καθηγητής

 

– Γράφει, γράφει, γράφει. Αυτό είναι η ζωή του Γιώργουαυτή είναι μια απάντηση ενός κοινού μας φίλου όταν τον ενημέρωσα ότι θα σε έχω καλεσμένο

Η Τέχνη θέλει να της αφιερωθείς ολοκληρωτικά. Η αλήθεια είναι πως από την ηλικία των 12 ετών δεν θυμάμαι να πέρασε μια ημέρα και η μουσική να μην ήταν η κύρια ενασχόλησή μου.

Της αφιέρωσα πολλά χρόνια σπουδών και ακολούθησαν πολλά χρόνια εσωτερικής αναζήτησης.  Όταν ένιωσα έτοιμος να επικοινωνήσω τη μουσική μου με ένα ευρύτερο κοινό ξεκίνησα τη δισκογραφία. Αυτό συνέβη το 2011 όταν και κυκλοφόρησα την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά. Η αλήθεια είναι πως από τότε δεν έχω βγει ποτέ από το στούντιο καθώς ακολούθησαν άλλοι πέντε δίσκοι.

– Τα τελευταία χρόνια μουσικά συνεργάζεσαι με μια σταθερή ομάδα φίλων και αγαπημένων σου προσώπων. Παίζει ρόλο η προσωπική σχέση για το καλύτερο αποτέλεσμα;

Η σταθερή μου ομάδα είναι κυρίως οι μουσικοί με τους οποίους ηχογραφώ στο στούντιο και με συνοδεύουν στις ζωντανές εμφανίσεις. Από εκεί και μετά οι στιχουργοί και οι ερμηνευτές είναι φυσικό να ποικίλουν από δίσκο σε δίσκο. Η προσωπική σχέση δεν είναι απαραίτητη για μια συνεργασία. Το κυριότερο είναι ο αλληλοσεβασμός και η τήρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί εξ αρχής. Έχω την τύχη πάντως με τους περισσότερους συνεργάτες μου να έχω και φιλική σχέση.

 

Έγραψα πριν λίγες ήμερες ένα άρθρο για το «Μισοφέγγαρο κυδώνι». Το σχόλιο μου όταν άκουσα τα τραγούδια ήταν «τι έγραψε» …για μίλησε μου λίγο για αυτήν την δουλειά…Δημήτρης Λέντζος στους στίχους…να πω…

Είναι μια δουλειά που αγαπώ πολύ! Είναι η δεύτερη συνεργασία μου με τον πολυγραφότατο και σπουδαίο σύγχρονο ποιητή και στιχουργό Δημήτρη Λέντζο.

Το «Μισοφέγγαρο κυδώνι» είναι ένας κύκλος εννέα τραγουδιών που αν και μοιάζουν με παραμύθια απευθύνονται στους μεγάλους. Ο Λέντζος επιλέγει αυτό το ύφος για να μιλήσει για τον έρωτα, την απώλεια, και τον θάνατο. Τα τραγούδια εξ αρχής γράφτηκαν για τις φωνές της Ιφιγένειας Κορολόγου και του Γιώργου Φλωράκη οι οποίοι και τα ερμήνευσαν ιδανικά, ενώ σε ένα συμμετέχει η παιδική χορωδία του Ωδείου «Μυθωδία» της Μαρουλίας Κοντού. Το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο ποιητής και εικαστικός και φίλος ακριβός Γιάννης Ευθυμιάδης.

 

Είσαι στο στούντιο για ηχογράφηση της νέας δισκογραφικής σου δουλειάς, σε στίχους του Ηλία Μάστορη, που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2019 ισχύει;

Είμαστε στο στούντιο και στην αρχή των ηχογραφήσεων των τραγουδιών που γράψαμε με τον Ηλία Μάστορη, έναν σημαντικό στιχουργό της νεότερης γενιάς,  ο οποίος έχοντας  μελετήσει τους μεγάλους δασκάλους αυτής της Τέχνης καταθέτει με σεβασμό και ταλέντο το έργο του.

Είμαι ευτυχής για αυτή τη συνεργασία από την οποία προέκυψαν πολύ όμορφα τραγούδια τα οποία ανυπομονώ να ακούσω στην τελική τους μορφή.

 

– Αν κάνεις μια ανασκόπηση το 2018 τι γεύση σου άφησε δημιουργικά;

Το 2018 αναμφισβήτητα σφραγίστηκε από την διπλή συνεργασία με τον Δημήτρη Λέντζο στους δίσκους «Αιώνια μέθη» και «Μισοφέγγαρο κυδώνι» και ήταν η πλέον παραγωγική μου χρονιά αφήνοντάς μου βαθιά ικανοποίηση για το αποτέλεσμα.

-Οι συνεργασίες σου με τον Νίκο Κυπουργό, την Μαρία Φαραντούρη, την Γιοβάννα, την Έλλη Πασπαλά, τον Δώρο Δημοσθένους, τον Γιάννη Λεκόπουλο, την Ευτυχία Μητρίτσα, την Πίτσα Παπαδοπούλου και άλλα ονόματα.. Τι σου έχουν προσφέρει στην δουλειά σου που το βλέπεις δημιουργικά στο στούντιο;
Όλοι όσους ανέφερες αλλά και όλοι οι υπόλοιποι με τους οποίους έχω συνεργαστεί έχουν καταθέσει το ταλέντο τους και κάτι από τον εαυτό τους πάνω στα τραγούδια μου.

Παρόλο που και στίχους γράφω αλλά και ερμηνευτής είμαι εν δυνάμει, μου αρέσει να συνεργάζομαι και να ακούω τη μουσική μου μέσα από λέξεις και φωνές άλλων.

Ίσως γιατί περισσότερο από όλα αισθάνομαι συνθέτης.

 

– Ποιους καλλιτέχνες που θαυμάζεις και εκτιμάς τους θεωρείς «συγγενείς σου» ;

Όλους όσους δημιουργούν χωρίς να σκέφτονται με όρους μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων. Κυρίως αυτούς που μέσα από πολύχρονη πορεία το έχουν αποδείξει έμπρακτα χωρίς να λογαριάζουν το κόστος.

 

– Γνωρίζω ότι παρακολουθείς παρά πολλά μουσικά είδη, κάτι που άκουσες τελευταία και σου άρεσε σαν ηχητικό αποτέλεσμα;

Παρακολουθώ κυρίως την εγχώρια δημιουργία. Τελευταία άκουσα στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση τις ενδιαφέρουσες μελοποιήσεις του Χρυσόστομου Καραντωνίου και του Κώστα Μάκρα πάνω σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη και Μαρίας Πολυδούρη με ερμηνευτές την Ιφιγένεια Κορολόγου και τον Πάνο Παπαϊωάνου. Μου άρεσε επίσης η μελοποίηση και η ενορχήστρωση του Νίκου Πλατύραχου στο νέο του δίσκο με τίτλο «Μαύρη μπογιά στο μάρμαρο» σε στίχους του Δημήτρη Λέντζου.

 

 

– Το ραδιοφωνικό τοπίο όπως έχει διαμορφωθεί έχει την πορεία της δισκογραφίας αδιέξοδη. Πόσο σε επηρεάζει σαν μουσικό αυτή η κατάσταση, αφού επιμένεις να βγάζεις και δουλειές χειροπιαστές σε cd;

Είναι αλήθεια πως δυο – τρία ραδιόφωνα με μεγάλη ακροαματικότητα έχουν δημιουργήσει ένα τοπίο φτωχό και σε αναντιστοιχία με ότι πραγματικά συμβαίνει στη σύγχρονη δημιουργία. Δυστυχώς οι μεγάλες ακροαματικότητες προκύπτουν από όλους εμάς οπότε σε αυτό όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης. Αλίμονο αν οι καλλιτέχνες επηρεάζονταν από τέτοιες καταστάσεις και σταματούσαν να βγάζουν δουλειές. Καθόλου δεν με επηρεάζει και το θεωρώ τιμή που τέτοια μέσα δεν παίζουν τα τραγούδια μου.

Ευτυχώς υπάρχουν πολλά ραδιόφωνα στα fm και στο διαδίκτυο τα οποία δεν έχουν δεσμεύσεις και είναι ελεύθερα να προτείνουν νέες δουλειές με καλλιτεχνικά και μόνο κριτήρια.

 

– Ο κόσμος  σε ακούει, πιστεύεις γιατί του μιλάς με ειλικρίνεια;

Ειλικρίνεια στην Τέχνη είναι να μιλάς για αυτά που θέλεις να πεις εσύ και όχι για αυτά που νομίζεις πως ο κόσμος θέλει να ακούσει. Δημιουργώ προσπαθώντας πάντα να ικανοποιήσω τον πρώτο μου ακροατή που είναι ο ίδιος μου ο εαυτός ελπίζοντας πάντα πως δεν θα είναι και ο τελευταίος.

 

– H παιδεία χρειάζεται εκτός από την μουσική  και στην ζωή  μας να υπάρχει;

Γιατί η άγνοια νομίζω έχει κερδίσει το στοίχημα.

H παιδεία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί κανείς να απολαμβάνει την Τέχνη και τη ζωή γενικότερα. Έχοντας σωστή παιδεία κανείς μπορεί να αγνοήσει τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που παίζουν τα ίδια και τα ίδια, και να κλείσει το κανάλι της τηλεόρασης που για το κέρδος γελοιοποιεί και απαξιώνει τον Άνθρωπο. Τα κυριότερα μαθήματα που θα έπρεπε να διδάσκονται στα σχολεία είναι η ποίηση η μουσική και το σκάκι.
– Ο μεγαλύτερος σου φόβος για την καθημερινότητα που βιώνουμε;

Το φάντασμα του φασισμού που αναβιώνει.

 

Έχεις και στενή σχέση με την Θήβα.

Είναι η καταγωγή της συζύγου μου η οποία μου έχει χαρίσει έναν υπέροχο γιο.

 

 

 

Δισκογραφία

 

Εννέα Κρυμμένα Τραγούδια (Orion) 2011

Φυγή (Μετρονόμος) 2014

Και εσείς καλύτερα (Μετρονόμος) 2015

Το κρύσταλλο του κόσμου (Μετρονόμος) 2016

Αιώνια μέθη (Μετρονόμος) 2018

Μισοφέγγαρο κυδώνι (Μετρονόμος) 2018

 

Επίσημη ιστοσελίδα: www.kagialikos.gr

Σελίδα στο facebook: www.facebook.com/gkagialikos

Κανάλι ΥοuΤube: www.youtube.com/channel/UCOoHHwAtJgyb8qeLQ_sVcpg

 

Αφήστε μια απάντηση