- ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Χορός: Κόρες και γιοι του Παρνασσού και σεις χωριά της Θήβας

Ξεθώριασαν τα ρούχα τους στον ήλιο και στην ξέρα

Μα όταν πιάσαν το χορό σήκωσαν φρέσκο αέρα

Και εκεί στο στριφογύρισμα τα ροζιασμένα χέρια

σήκωσαν όπλα και σπαθιά

τραβήξαν για τα αστέρια

Κόρες και γιοι του Παρνασσού και σεις χωριά της Θήβας

Κρατείστε το χορό ανοιχτό Να σύρει ο Πελοπίδας*

Βαρελάς Τάκης

Ο ΧΟΡΟΣ

Στίχοι: Τάκη Βαρελά Μουσική: Εύας Φάμπα Ερμηνεύουν οι Υπεραστικοί.

Μαζί τους ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, κλαρινέτο, ο Κώστας Σταυρόπουλος, κοντραμπάσο και η Εύα Φάμπα, κιθάρα Ενορχήστρωση: Εύα Φάμπα & Υπεραστικοί

Ηχοληψία & Μίξη : Γιώργος Νταβαρίνος

Video art : Γιάννης Κλεφτογιάννης  

Όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, ο αγώνας που έδωσαν με πάθος, λεβεντιά κι αυτοθυσία τόσοι άνθρωποι με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, το ΔΣΕ για τη λευτεριά και το δίκιο του λαού, συγκινεί και εμπνέει. Διαβάζοντας το βιβλίο του φίλου σημαντικού ζωγράφου Τάκη Βαρελά «ΣΤΑ CAFÉ ΤΗΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ» , θαύμασα το ποίημα Ο ΧΟΡΟΣ που αφιέρωσε στον καπετάν Πελοπίδα, («τον αντάρτη καπετάνιο του ΕΛΑΣ Ρούμελης Σεραφείμ Κοσόρα που εκτελέστηκε στο Γουδί το Μάρτη του 1948 από τα στρατοδικεία της αστικής τάξης»).

Είχε έρθει η στιγμή να τιμήσω με πιο προσωπικό τρόπο, μελοποιώντας τους στίχους, τη μνήμη αυτών των αγωνιστών που η προσφορά τους στη φωτεινή πλευρά της ιστορίας του τόπου μας, με κάνει να δακρύζω πάντα.

Το τραγούδι πλέον Ο ΧΟΡΟΣ βρήκε ιδανικό ερμηνευτή το μουσικό συγκρότημα ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ, ένα συγκρότημα με έντονη, πολύ δημιουργική καλλιτεχνική πορεία που μέσα από τις εμφανίσεις και τη μουσική του παίρνει ξεκάθαρα θέση στο πλευρό της εργατικής τάξης , που ενώ παράγει όλο τον κοινωνικό πλούτο καταδικάζεται στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στο πλευρό αυτών που παλεύουν για μια άλλη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση.

Ευχαριστώ πολύ επίσης τους συνάδελφους και φίλους Βασίλη Παρασκευόπουλο (κλαρινέτο) και Κώστα Σταυρόπουλο (κοντραμπάσο) που συνεργάστηκαν στην ηχογράφηση, τον Γιώργη Νταβαρίνο για την ηχοληψία και μίξη και τον ταλαντούχο Γιάννη Κλεφτογιάννη για τη δημιουργία του βίντεο. Εύα Φάμπα .

Ιούλης 2020 το τραγούδι Ο ΧΟΡΟΣ μπορείτε να το ακούσετε επίσης στις παρακάτω διευθύνσεις

Deezer: http://www.deezer.com/track/1011200432,

Spotify: https://open.spotify.com/track/2vuRp2…