You are currently viewing Παντελής Αμπαζής:ο Αριστοφανικός τραγουδοποιός μιλά στο exeisminima.gr

Παντελής Αμπαζής:ο Αριστοφανικός τραγουδοποιός μιλά στο exeisminima.gr

Πρίν απο 15 χρόνια,ένας κοινός φίλος έγινε η αιτία να δω ζωντανά τον Παντελή Αμπαζή.Αριστοφανικός..αυτό είπα όταν τον είδα.Η πρώτη λέξη Αριστοφανικός. Πόσο βάρος έχει ένας τέτοιος χαρακτηρισμός?Το απέδειξε 26 χρόνια τώρα..Το απέδειξε ΄όταν ανέλαβε να δώσει ζωή σε δημιουργίες του ΖΑΜΠΕΤΑ.Ένας δημιουργός με έντονη προσωπικότητα, λέει δυνατά τη γνώμη του και υπερασπίζεται με πάθος τις απόψεις του.Μακάρι να ε΄ίχαμε όλοι μας αυτήν την δυνατότητα να δημιουργούμε και να μιλάμε,ίσως να έπεφτε λίγο φως στο σκοτάδι της εποχής μας.Με αφορμή το βιβλίο του ΄΄‘ενας αγάπησε μία΄΄ μίλησε στο exeisminima.gr για τα σχεδιά του. Ας τον απολαύσουμε..

1- Παντελή καταρχάς να σε ευχαριστήσω για την κουβέντα μας.Σε ποια φάση δημιουργική σε βρίσκω? Έμαθα ότι σκαρώνεις στο στούντιο ωραία πράγματα…

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του χρήστη Παντελής Αμπαζής και άτομα που χαμογελούν

Ολοκληρώνω τις ηχογραφήσεις που ξεκίνησα μέσα στην καραντίνα. Πρόκειται για δύο άλμπουμ με 14 τραγούδια το καθένα. Το ένα έχει τίτλο “παντεΛΑΚΗΣ” σε μουσικές του Λάκη Παπαδόπουλου και στίχους δικούς μου, που τα τραγουδάω μόνος μου ή ντουέτο με τον Λάκη. Ένα τραγούδι τον ΜΑΥΡΟ ΟΥΡΑΝΟ ερμηνεύει μοναδικά ο Σταμάτης Κόκοτας. Ένα ακόμα τραγούδι το YOLO είναι σε στίχους Φοίβου Δεληβοριά. Ο άλλος δίσκος έχει τίτλο “τραγούδια περιΩπής” σε δικούς μου στίχους, μουσικές και ερμηνείες τα περισσότερα. Μερικά τραγούδια έχουν μουσικές Παντελή Θαλασσινού, Βαγγέλη Δεληκούρα, Νίκου Πλατύραχου, Κώστα Τζιαγκούλα, Γιώργου Tenorman Τζιουβάρα πάνω σε δικούς μου στίχους. Θα έχουμε ταυτόχρονη κυκλοφορία σε λίγες μέρες και αμέσως μετά ξεκινάμε την ηχογράφηση του επόμενου δίσκου με τίτλο: “παντελώς ντεΜΟΝΤΕρνα”

Μπορεί να είναι εικόνα τον Παντελής Αμπαζής και χαμογελάει
Μπορεί να είναι εικόνα τον Παντελής Αμπαζής και χαμογελάει

2-ένας Αγάπησε μία.. ποιο ”Αμπαζής” τίτλος για βιβλίο μου είπε ένας φανατικός ακροατής σου,οτι δεν θα μπορούσε να υπάρξει…Για πες μας λίγα λόγια για αυτήν την έκδοση.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, βιβλίο και ωκεανός

Είναι ένα βιβλίο με ΟΛΟΥΣ τους στίχους μου. 119 τραγούδια, 60 δισκογραφημένα ή μελοποιημένα και τα υπόλοιπα ανέκδοτα και ακυκλοφόρητα. Είναι μεγάλη η χαρά μου που επιτέλους είναι κάπου συγκεντρωμένο όλο το υλικό μου. Όσοι με ξέρουν από κάποια μεμονωμένα τραγούδια, από μια ζωντανή εμφάνιση, τα θέατρα, το σινεμά, το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση, μπορούν να με γνωρίσουν καλύτερα, διαβάζοντας όλα τα τραγούδια σε μια καλαίσθητη έκδοση που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις 24 γράμματα.

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα

3-Πως βίωσες την περίοδο του Lockdown?
Αγρανάπαυση, κλεισούρα όπως όλοι, ενδοσκόπηση, πολύ περπάτημα και ποδήλατο. Όλο αυτό ευτυχώς μου βγήκε δημιουργικά. Έγραψα νέα τραγούδια, ξεσκαρτάρησα τα παλιά τραγούδια στο συρτάρι, ηχογράφησα δύο δίσκους, κυκλοφόρησα το βιβλίο και ετοίμασα ένα ακόμα βιβλίο που θα βγει λίαν συντόμως από τις εκδόσεις ΛΟΓΟΤΥΠΟ με τα ευθυμογραφήματα μου και τίτλο: “η ψυχή της πόλης”. Ε δεν είναι και λίγα νομίζω! Μόνο live δεν κάναμε, αλλά τώρα τελευταία βγήκαν τέσσερις πέντε μαζεμένες συναυλίες που με κάνει να ελπίζω για το μέλλον.

4-Η αδυναμία του Υπουργείου Πολιτισμού να βοηθήσει τους δημιουργούς σε όλα τα είδη της τέχνης, έδειξε πιστεύεις πως αντιμετωπίζουν τον πολιτισμό οι κρατούντες?
Μας θεωρούν μη απαραίτητη δομή. Το είπαν ξεκάθαρα. Όμως ο άνθρωπος δεν ζει μόνο με άρτο. Χωρίς art, χωρίς πνευματική τροφή, χωρίς καλλιτεχνία, δεν είναι ζωή αυτή, είναι επιβίωση.

5- Η έλλειψη αλληλεγγύης από όλους τους καλλιτέχνες και φυσικά σύμπνοιας, θα βοηθήσει το ξεσκαρτάρισμα στα μάτια του κόσμου?

Το εύχομαι. Πιστεύω ότι στην δουλειά θα μείνουν μόνο όσοι δεν μπορούν να κάνουν χωρίς αυτό. Όσοι αγαπούν πραγματικά τη μουσική, ζουν από τη μουσική και ζουν με την μουσική. Οι άλλοι βλέποντας ότι τα λεφτά είναι πια πολύ λίγα, εκτιμώ ότι θα αλλάξουν επάγγελμα. Επίσης κι ο κόσμος έχει νομίζω ξεκαθαρίσει ποιος είναι τι…

6-Να είσαι στο πλευρό του Μυθικού Σταμάτη Κόκοτα πώς είναι?
Είκοσι πέντε χρόνια πια κι ακόμα μου φαίνεται μαγικό. Είναι συγκλονιστικός τραγουδιστής, απολαυστική παρέα, έχουμε ζήσει τόσα πολλά μαζί. Ώρες-ώρες είναι ο πατέρας μου, κάποιες στιγμές ο κολλητός μου και ώρες ώρες γίνεται ο εφτάχρονος γιός μου!

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του χρήστη Παντελής Αμπαζής

7-Έβαλες στίχους πάνω σε ανέκδοτες μελωδίες του Γιώργου Ζαμπέτα,Πόσο πραγματικά μεγάλη ευθύνη είναι ένα τέτοιο εγχείρημα?

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.


Τεράστια ευθύνη! Τα έγραψα και τα έντεκα σε ένα βράδυ σαν κάποιος να μου τα υπαγόρευε! Έχω μεγάλη ευκολία στον στίχο. Χωρίς όμως την αρωγή του μεγάλου Στέλιου Ζαφειρίου δεν θα τολμούσα να τα δισκογραφήσω. Ενορχήστρωσε και έπαιξε μπουζούκι, αυτός ο κορυφαίος μουσικός που ήταν τριανταπέντε ολόκληρα χρόνια δίπλα στον Ζαμπέτα. Και έτσι δεν έμειναν στο συρτάρι. Τα τραγούδησαν μοναδικά ο Νίκος Δημητράτος, η Χριστιάνα, ο Βασίλης Λέκκας, ο Παντελής Θαλασσινός, η Λένα Αλκαίου, ο Μιχάλης Δημητριάδης, ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Χρυσούλα Στεφανάκη, ο Κοσμάς Κοκόλης κι εγώ. Έχουν περάσει είκοσι χρόνια και ακούγονται φρέσκα και ζωντανά όπως όλα τα τραγούδια του ανεπανάληπτου Γιώργου Ζαμπέτα.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του χρήστη Παντελής Αμπαζής και άτομα που χαμογελούν

8-26 Χρόνια κλείνεις φέτος στα μουσικά πράγματα.Τι έχει αλλάξει πιστεύεις σε σένα, κοιτώντας την αρχή σου?

Πολλά και τίποτα. Ο πυρήνας μένει ίδιος. Έχω όρεξη πρωτάρη με πείρα βετεράνου! Νιώθω ότι έχω πολλά ακόμα να κάνω…

9- Άκος Δασκαλόπουλος,Στο άκουσμά του τι σημαίνει για σένα?
Ο μέντορας μου. Ο ακριβός φίλος που έχασα πρόωρα. Ο άνθρωπος που με προέτρεψε να δισκογραφήσω τα πρώτα τραγούδια μου τα ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ. Μου λείπει πολύ.

10-Στη ΧΙΟ πάς όποτε βρίσκεις χρόνο?
Πολύ τακτικά. Τώρα βέβαια έχω δύο χρόνια να πάω λόγω πανδημίας. Ευελπιστώ το καλοκαίρι να πάω και να πω κι ένα τραγούδι!

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

11-Βινύλιο,CD η You Tube?
Από θέμα ποιότητας ήχου με την σειρά που τα έγραψες! Από θέμα ευκολίας με την αντίθετη σειρά…

12-Mια τελευταία δισκογραφική δουλειά που ακούς φανατικά και θα πρότεινες στους αναγνώστες μας?

Τον τελευταίο χρόνο λόγω στούντιο, ακούω μόνο τα δικά μου τραγούδια. Έχω όμως ακούσει, μου άρεσε πολύ και προτείνω τον τελευταίο δίσκο IREMIA με ορχηστρικά του Λάκη Παπαδόπουλου.

13-Ραδιόφωνο ακούς?
Φανατικά. Όλη μέρα παίζει στο σπίτι και στο αυτοκίνητο.

14-Παντελή ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας.
Το μυστικό της ευτυχίας είναι καλή υγεία και κακή μνήμη! Υγιαίνετε και ει δυνατόν αγαλλιάσθε!!

Πούλιος Παναγιώτης

Facebook Comments Box