- Uncategorized

Παρίσι 2015 : μηδενικό το τουριστικό ενδιαφέρον εν όψει Χριστουγέννων

parisi

Μια ημέρα ήταν αρκετή, ώστε μια ολόκληρη πόλη να βυθιστεί στο πένθος.

To τρομοκρατικό χτύπημα της 13ης Νοεμβρίου 2015 , θα κοστίσει στους Γάλλους 2 δις ευρώ ,σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών (DGT).  Οι 6 επιθέσεις, στάθηκαν η αφορμή ,ώστε ο Νο 1 προορισμός των Χριστουγέννων αυτή τη στιγμή, να έχει μηδενικό  τουριστικό ενδιαφέρον  .

943462-air-france-boeing-777

Ο φόβος μήπως συμβεί κάτι ξανά , έχει μειώσει , σύμφωνα με τα ταξιδιωτικά γραφεία , την τουριστική κίνηση στο 40%.

Παριζιάνοι, ξενοδόχοι και εστιάτορες, διαπίστωσαν ότι η κίνηση έχει μειωθεί σημαντικά και ανησυχούν ιδίως για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Καφέ και εστιατόρια, που αποτέλεσαν άμεσο στόχο των επιθέσεων, έχουν καταγράψει μείωση στην πελατεία τους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2014, όπως αναφέρει η Ένωση Ξενοδοχειακών Επαγγελμάτων και Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας (UMIH)

Απειλές για ανάλογα χτυπήματα , δέχτηκαν και άλλες μεγάλες πόλεις, από τους  τζιχαντιστές, σε βίντεο που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα τους . Σε αυτές δεν παρατηρείται κάποια αλλαγή ,στη τουριστική κίνηση. Μόνο μια μικρή  μείωση έχουν οι Βρυξέλλες, καθώς και μια ακύρωση για Κωνσταντινούπολη.

<< Οι πελάτες μας πια , μας αναφέρουν ότι θέλουν να ταξιδέψουν στο Παρίσι ως αστείο. Ούτε τις τιμές ρωτάνε!!>> δηλώνει η κ. Ε.Θ  υπάλληλος σε μεγάλο ταξιδιωτικό γραφείο.

8d17855558390d99159b4e17855250ad

Το Παρίσι γενικότερα, θεωρείται από τους ακριβότερους προορισμούς της Ευρώπης.

Ένα  6  μερο πακέτο διακοπών, κόστιζε συνολικά ,γύρω στα 730 ε  . Φέτος αναμένεται να υπάρχει μια πτώση στις τιμές 50 με 100 ε .

Σύμφωνα με τα ταξιδιωτικά γραφεία , όταν έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα, ναι μεν ήταν κοντά στη περίοδο των Χριστουγέννων αλλά δεν είχαν προλάβει ακόμα να βγουν προσφορές. Αυτό σημαίνει πως οι πελάτες τους ,δεν είχαν κάνει ακόμα κρατήσεις , καθώς περίμεναν μήπως βγει κάποιο οικονομικότερο  πακέτο, γύρω στις 10 με 15 Δεκέμβρη.

Παρόλαυτα , όσοι είχαν προγραμματίσει κάποιο ταξίδι για την πόλη της Γαλλίας, σε ομαδικό επίπεδο, μέσω γκρουπ, φαίνεται ότι δεν το ακύρωσαν.

cancelled

Ακυρώσεις , παρατηρήθηκαν , σε ατομικό επίπεδο με πελάτες που είχαν κλείσει τα εισιτήρια μόνοι τους και λόγω του γεγονότος , αποφάσισαν να στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον. Επίσης ακυρώθηκαν η μετατοπίστηκαν  και όσα ταξίδια είχαν ενδιάμεσο προορισμό, το αεροδρόμιο Charles de Gaule.

Υπάρχει βέβαια  και η μερίδα ανθρώπων που απλά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και τώρα φαίνεται ότι σκέφτονται άλλους χειμερινούς προορισμούς όπως η Πράγα , Βιέννη αλλα και η δικιά μας Αθήνα.

Είναι γεγονός όμως , πως φέτος δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το εξωτερικό λόγω της τρομοκρατίας στην Ευρώπη αλλά και της οικονομικής κρίσης. Υπάρχει μια κινητηκότητα,  εντός Ελλάδος περισσότερο  για Πελοπόννησο , Τρίκαλα, Καρπενήσι η κάπου κοντά στο σπίτι τους.
Χριστουγεννιάτικη-αγορά-στο-Παρίσι

Από την άλλη μεριά ,το Παρίσι  ,μετά  το τρομοκρατικό χτύπημα, με τους 153 νεκρούς  , προσπαθεί να ξαναβρεί τους ρυθμούς του.

Μετά και την απόφαση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης , η χώρα να κηρυχτεί σε  κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έως τα μεσάνυχτα της 25ης Φεβρουαρίου του 2016, όπως είναι προφανές φέτος, δεν θα  φωταγωγηθεί το  χριστουγεννιάτικο δέντρο,  υπό τους ήχους της ορχήστρας και της χορωδίας ,έξω από την είσοδο της Παναγίας των Παρισίων. Ενώ οι  υπαίθριες αγορές της Μονμάρτη και του Σηκουάνα, δεν  έχουν γεμίσουν  με στολίδια και κάθε λογής δώρα .

<<Στην αρχή τα πράγματα ήταν δύσκολα. Ο κόσμος ήταν ιδιαίτερα τρομοκρατημένος. Ο στρατός ήταν στους δρόμους και τα μέτρα υπεραυξημένα. Ακυρώθηκαν  εκδηλώσεις καθώς όλοι επέλεγαν τις ασφαλείς επιλογές και όχι πολυσύχναστους χώρους.>> δήλωσε η Δ.Κιλτσοπούλου , κάτοικος της περιοχής Παρισιού.

Τώρα ,σχεδόν ένα μηνά μετά τις επιθέσεις, φαίνεται πως προσπαθούν να επανέλθουν, στους φυσιολογικούς ρυθμούς, μέσα από κάποιες Χριστουγεννιάτικες δράσεις,  χωρίς βέβαια να πιάσουν  των παλμό των Χριστουγέννων.

<<Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, όπως και η χριστουγεννιάτικη αγορά. Όλα λειτουργούν κανονικά  απλά δεν υπάρχει η αναμενόμενη συμμετοχή. Ο πύργος του Άιφελ είναι ανοιχτός όπως και η Disneyland , η οποία είχε κλείσει για 4 μέρες ώστε να ελεχθεί. >> επισημαίνει ο Λ.Π,  έλληνας κάτοικος στο κέντρο του Παρισιού.

Flags Flown At Half Staff At The State Department After Ambassador Killed In Libya

Το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ φαίνεται να εξέδωσε  και ταξιδιωτική οδηγία , προς όλους τους Αμερικανούς πολίτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Εφιστά την προσοχή για πιθανούς κινδύνους λόγω της αυξημένης τρομοκρατίας παγκοσμίως.

Aανακοίνωσε τα εξής :

<<Πρόσφατες πληροφορίες δείχνουν ότι (το Ισλαμικό Κράτος), η Αλ Κάιντα, η Μπόκο Χαράμ και άλλες τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε πολλαπλές περιοχές .Οι Aμερικανοί πολίτες θα πρέπει να επαγρυπνούν όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους ή χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς>>.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, η πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων συνεχίζει να είναι αυξημένη καθώς ξένοι υπήκοοι που πολεμούν στο πλευρό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ επιστρέφουν στις χώρες τους. Στόχοι των τρομοκρατών αποτελούν συνήθως δημόσιοι χώροι όπως θέατρα, λαϊκές αγορές, μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και αεροπορικές υπηρεσίες.

hollande-paris_2

Η γαλλική κυβέρνηση από την άλλη  συνεχίζει να  απευθύνει  κάλεσμα στους τουρίστες να επισκεφθούν το Παρίσι.

 «Ελάτε στο Παρίσι, οι συνθήκες ασφαλείας είναι εγγυημένες!» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος σε  όλους εκείνους τους τουρίστες, που ακύρωσαν τις τελευταίες ημέρες τα ταξίδια τους στο Παρίσι.

<<Καταναλώστε, είναι γιορτές, ξοδέψτε, ζήστε, ξαναβρείτε τον δρόμο για τα θεάματα, τον κινηματογράφο και το θέατρο», πρόσθεσε.

[contact-form][contact-field label=’Email’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’ σας άρεσε το άρθρο; γραψτε μου τις παρατηρησεις σας’ type=’text’/][/contact-form]

Facebook Comments Box

Παναγιώτα Βυλλιώτη

Δημοσιογράφος
Ολα τα άρθρα από Παναγιώτα Βυλλιώτη

Αφήστε μια απάντηση