- ΘΗΒΑ, ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Πέμη Ζούνη: Χαίρομαι που η Θήβα κινείται έντονα πολιτιστικά, η κληρονομιά της είναι τρομακτική…

14194376_1859801104240870_193601984_n

Η  αγαπημένη ηθοποιός Πέμη Ζούνη βρέθηκε στη Θήβα, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Πινδάρεια 2016» και μίλησε στο exeisminima.gr και τη Γιώτα Βυλλιώτη για το λόγο που επέλεξε να γίνει…η Mελίνα η «Ρωμιά».

 

«Θυμάμαι την αύρα της Μελίνας, θυμάμαι το ξυπόλητο της, τη γενναιοδωρία της στις πρόβες, γιατί τη γνώρισα όταν με σκηνοθετούσε ο Ζυλ Ντασέν στην Όπερα της Πεντάρας. Ήταν χορτασμένη γυναίκα!», δήλωσε στο exeisminima.gr η αγαπημένη ηθοποιός Πέμη Ζούνη για την γνωριμία της με την Μελίνα Μερκούρη.

Η γνωριμία λοιπόν αυτή στάθηκε η αφορμή μετά από χρόνια ώστε να πει αμέσως το ναι στο «Είμαι Ρωμιά, Η Πέμη ξαναβρίσκει τη Μελίνα 20+2 χρόνια μετά», έπειτα από πρόταση της παραγωγού Μπέσυς Γιαννοπούλου.pemithiva1

Η ζωή της Μελίνας ήταν τόσο πολυτάραχη…Από όλα αυτά τι επιλέξατε τελικά να βάλετε μέσα στη παράσταση;

Ηταν τόσο «ποταμός» η ζωή της που ήταν η βασική λαχτάρα στο τι τελικά θα επιλέξουμε να δει ο κόσμος αλλά και οι νεότερες γενιές. Γιατί όσες ώρες και να μιλάς γι αυτήν δεν μπορείς να αφήσεις κάτι έξω. Προσπαθήσαμε να βρούμε τα κατά τη γνώμη μας highlights, τους σταθμούς της ζωής της αρχίζοντας από τη γέννησή της και καταλήγοντας στο θάνατό της.

Αφήσαμε απ έξω πράγματα αλλά υπάρχει τόση αγάπη, που νομίζω ότι δεν μπόρεσε να συμπεριληφθεί το ξεπερνά. Βάλαμε στιγμές που θεωρήσαμε πως θα ήθελε και εκείνη να δει ο κόσμος.Στιγμές από τη ζωή της,τους έρωτες της ,τις μεγάλες της επιτυχίες, τις μικρότερες αλλά σπουδαίες ταινίες της,τη πολιτική της, από τους αγώνες της να βγάλει και να φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο του πλανήτη, μέχρι την αρρώστια και τους ανθρώπους που ήταν δίπλα της και την αγάπησαν , σπάνιες συνεντεύξεις της. Νομίζω ότι θα το αγαπούσε και εκείνη αν το έβλεπε.

Στη παράσταση ερμηνεύεται πολλά τραγούδια της…Τραγουδάτε και στα Γαλλικά;  

H Μελίνα είχε μία μεγάλη καριέρα όσο ζούσε στο Παρίσι εξόριστη, σε καφέ και σε μπαρ τραγουδούσε στα γαλλικά. Γι αυτό το λόγο τραγουδάω και εγώ κάμποσα γαλλικά…Εξάλλου είναι μία γλώσσα που είναι πολύ κοντά στη μητρική μου και την είχα αρκετά χρόνια σπουδάσει. Η βασική μας τραγουδίστρια είναι η Μαργαρίτα Γκινοσάτη, με μία εξαιρετική ορχήστρα. Υπάρχουν και ηθοποιοί σε κάποιες σκηνές που παίζουμε αλλά και χορευτές για διάφορα τοπία «χορευτικά».

Ποιος είχε την ιδέα της «θεατρικής συνάντησης» Πέμης-Μελίνας;

Η ιδέα του να στηθεί κάτι τέτοιο ήταν της παραγωγού Μπέσσυς Γιανοπούλου. Λόγω βέβαια και της γνωριμίας μου με τη Μερκούρη ,το θέμα βρήκε αμέσως ανταπόκριση σε εμένα. Νόμιζα στην αρχή ότι απλώς θα είμαι αφηγήτρια αλλά τώρα πια τα πράγματα ενεπλάκην διαφορετικά και με πολλούς τρόπους.

Η ηθοποιός στη πορεία της συζήτησής μας νοστάλγησε στιγμές από την γνωριμία τους στην όπερα της πεντάρας αλλά θυμήθηκε και την έντονη προσωπικότητα της Μελίνας.

Θυμάμαι την αύρα της, θυμάμαι το ξυπόλητο της, τη γενναιοδωρία της στις πρόβες γιατί τη γνώρισα όταν με σκηνοθετούσε ο Ντασέν στην Όπερα της Πεντάρας. Θυμάμαι στην πρώτη οντισιόν μουσικής που έκανα ότι κάτι είπα στον Ντασέν και με αποστόμωσε η Μελίνα επειδή εγώ ήθελα να παίξω άλλο ρόλο.

Θεωρούσα τον ρόλο της Πόλυ «eugenie». Τότε η Μελίνα ξαπλωμένη σε ένα καναπέ με τη βαριά της φωνή μου λέει «Τι λες αγάπη μου; Η Πόλυ είναι killer, δεν είναι eugenie!». Θυμάμαι τις παρεμβάσεις της…Ηταν πολύ δοτική και όταν έβλεπε κάτι καλό στο έλεγε και ήξερες ότι έπρεπε να το κρατήσεις. Ηταν χορτασμένη γυναίκα , στήριζε τους νέους ηθοποιούς γιατί και εγώ τότε ήμουν σχετικά λίγα χρόνια ηθοποιός.

pemigiota1

Και τη Πέμπτη η Μελίνα θα κάνει στάση στη Θήβα…

Στη Θήβα δεν έχω παίξει ξανά… γνωρίζω όμως πως το θέατρο είναι υπέροχο. Έχω έρθει στη πλατεία της πόλης αλλά και στους δρόμους γύρω και παλαιότερα. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που η Θήβα αρχίζει και κινείται έντονα πολιτιστικά γιατί έχει μια τρομακτική κληρονομιά.

Κλείνοντας την απογευματινή συζήτηση μαζί της στον πεζόδρομο της Θήβας, δεν θα μπορούσαμε ωστόσο να μην την ρωτήσουμε και για τη Σμυρνιά γιαγιά της. Αμέσως μπορεί να παρατηρήσει κανείς την αλλαγή στις εκφράσεις του προσώπου της.

«Έζησα και μεγάλωσα μέχρι και το θάνατό της πριν από λίγα χρόνια…με τις αφηγήσεις της. Τεσσάρων μόλις χρονών έζησε το φοβερό εφιάλτη της καταστροφής της Σμύρνης . Η μάνα της με 5 παιδιά κρεμασμένα στα φουστάνια μόνη προσπαθούσε να φύγει από το λιμάνι. Ηταν με  καταγωγή από την  Ικαρία και κατόρθωσαν να επιβιώσουν και να  φτάσουν στο νησί. Ζούσα μέχρι μεγάλη με αυτές τις αφηγήσεις, οπότε είναι σαν να τα έχω ζήσει και εγώ. Είμαι ιδιαιτέρως ευαίσθητη με αυτό το θέμα γιατί της είχα και μεγάλη αδυναμία, προσθέτει.

pemigiotaapostolis

*Το Κέντρο Θηβαϊκού Πολιτισμού εξασφάλισε από την παραγωγή τη δυνατότητα τα μέλη,οι φίλοι ΚΕ.ΘΗ.ΠΟ. αλλά και οι συμμετέχοντες σε δράσεις πολιτισμού της πόλης μας να έχουν έκπτωση 2 Ευρώ. Πληροφορίες στο inbox του ΚΕ.ΘΗ.ΠΟ.

thumbnail_IMG_9826

Παναγιώτα Βυλλιώτη

Δημοσιογράφος
Ολα τα άρθρα από Παναγιώτα Βυλλιώτη

Αφήστε μια απάντηση