- ΘΗΒΑ, ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Περιοδεία της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Θήβας μετά το εργατικό δυστύχημα(VIDEO)


Στο εργοτάξιο στα Οινόφυτα, όπου την περασμένη Πέμπτη, σε ένα ακόμη εργατικό δυστύχημα, σκοτώθηκε ένας 56χρονος οικοδόμος, βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Θήβας, με επικεφαλής τον Γιάννη Αναγνώστου και τον Στέργιο Κουτσιούμπα, αντίστοιχα.

Κατά την διάρκεια της παρουσίας τους στο εργοτάξιο του υπό κατασκευή εργοστασίου μεγάλης εταιρείας στον κλάδο της χαρτοποιίας, το κλιμάκιο μίλησε με εργαζόμενους, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η εργατική τάξη δεν πρέπει να ανεχτεί άλλο αυτή την κατάσταση. «Κάθε λίγο θρηνούμε ένα νεκρό συνάδελφο μας. Πηγαίνουμε για δουλειά και δεν ξέρουμε αν θα γυρίσουμε στο σπίτι ζωντανοί», τόνισε προς τους εργαζόμενους ο Γιάννης Αναγνώστου, σημειώνοντας παράλληλα ότι «για τα εργατικά δυστυχήματα δεν ευθύνονται ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε η κακιά η ώρα, όπως μας λένε η εργοδοσία και οι εκάστοτε κυβερνήσεις».

Την ανάγκη οργάνωσης στα Σωματεία τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θήβας, Στέργιος Κουτσιούμπας, σημειώνοντας επίσης ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να απαιτήσουν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα στους χώρους δουλειάς. Τόνισε επίσης ότι στο εργοτάξιο δεν υπήρχε επόπτης ασφαλείας, ενώ επισήμανε την υποστελέχωση του ΣΕΠΕ και την αδυναμία να πραγματοποιεί ελέγχους, ιδιαίτερα σε μία περιοχή όπως είναι τα Οινόφυτα με εκατοντάδες εργοστάσια.

Διαμαρτυρία στο υπ. Εργασίας για μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς

«Η οργή μας έχει ξεχειλίσει. Δεν τσακίζουμε τις ζωές μας για τα κέρδη τους». Με το σύνθημα αυτό στο πανό του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Με την πρωτοβουλία του το Συνδικάτο κατήγγειλε το πρόσφατο εργατικό δυστύχημα κατά το οποίο σκοτώθηκε ένας οικοδόμος σε εργοτάξιο στα Οινόφυτα, την περασμένη Πέμπτη.

«Τα κέρδη τους σκοτώνουν την εργατιά, μέτρα προστασίας μέσα στα γιαπιά», απαίτησαν οι εργαζόμενοι και κατήγγειλαν το καθεστώς γαλέρας που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, τα «ωράρια εξόντωσης», τη δουλειά τις Κυριακές, τις συνθήκες εντατικοποίησης και την έλλειψη μέτρων προστασίας. «Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών», ήταν το μήνυμα που έστειλαν, ενώ διεκδίκησαν Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και το Συνδικάτο Ξύλου Αττικής.

Μετά από αίτημα του Συνδικάτου ορίστηκε συνάντηση με το υπουργείο την προσεχή Παρασκευή.

Παράλληλα το Συνδικάτο Οικοδόμων έχει καλέσει Σωματεία και συνδικαλιστές σε σύσκεψη την Τρίτη 23 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του, με θέμα την οργάνωση και τον συντονισμό της πάλης για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

«Ζητάμε απαντήσεις για το τι μέτρα θα πάρουν για αυτή την κατάσταση στους χώρους δουλειάς», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιάννης Αναγνώστου, υπενθυμίζοντας μια σειρά πρόσφατα «ατυχήματα». «Κάθε δυστύχημα, κάθε νεκρός και σακατεμένος εργάτης ούτε τυχαίο είναι, ούτε της μοίρας μας γραφτό, όπως προσπαθούν να μας πείσουν», ξεκαθάρισε στρέφοντας την προσοχή του στις συνθήκες εργασίας που επικρατούν, στα ωράρια που ξεχειλώνουν, στα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, στην υποστελέχωση των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών. Κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν συνέχεια στις πρωτοβουλίες γύρω από το μέτωπο αυτό, με τη συμμετοχή τους στην αυριανή σύσκεψη.

Το Συνδικάτο ζητά:

  • Να διαλευκανθούν τα αίτια του θανάτου του εργαζόμενου στο πρόσφατο εργατικό ατύχημα στα Οινόφυτα και να αποδοθούν ευθύνες.
  • Στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών του ΣΕΠΕ και του ΕΦΚΑ με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και απαραίτητο εξοπλισμό. Εντατικοποίηση των ελέγχων στα εργοτάξια και γιαπιά για την τήρηση των μέτρων
Facebook Comments Box