You are currently viewing Πώς να βάλετε τη μουσική σας σε διαφήμιση ή ταινία

Πώς να βάλετε τη μουσική σας σε διαφήμιση ή ταινία

Υπάρχουν δεκάδες τρόποι για να ερευνήσετε και να βρείτε πληροφορίες, σχετικά με το πώς μπορείτε να βγάλετε χρήματα από τη μουσική σας, χρησιμοποιώντας τα τραγούδια σας σε διαφημιστικά σποτ ή ταινίες… αρχικά μπορείτε να τις βρείτε μέσω του YouTube. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε αν τα τραγούδια σας μπορούν να λειτουργήσουν σε κάποια συγκεκριμένη εκπομπή ή διαφήμιση, είναι να παρακολουθήσετε τις εκπομπές και/ή τις διαφημίσεις. Φαίνεται αρκετά απλό, αλλά υπάρχουν πολλοί τραγουδοποιοί που δεν το κάνουν. Ακούστε, λοιπόν, τα είδη των τραγουδιών και των κομματιών που χρησιμοποιούνται και δείτε αν η μουσική σας θα ταιριάζει.

Το κλειδί είναι η ποιότητα. Κάντε ό, τι περνάει από το χέρι σας για να έχετε την ποιότητα παραγωγής και σύνθεσης των τραγουδιών σας, αντίστοιχη με αυτή που ακούτε στο ραδιόφωνο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να μάθετε πώς να κάνετε τα τραγούδια σας ανταγωνιστικά ή να αναθέσετε το υλικό σας σε άτομα που έχουν την τεχνογνωσία για να τα κάνουν έτσι. Εάν δίνετε τις παραγωγές σας σε ηχολήπτες, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει το εργαλείο μέρος των παραδοτέων. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε, είναι να πρέπει να επικοινωνήσετε ξανά με το άτομο που ανέλαβε τη μίξη και να του αναθέσετε να ξαναδουλέψει για να πάρετε αυτό που χρειάζεστε. Εάν εργάζεστε με μια μουσική βιβλιοθήκη, μεταβείτε στον ιστότοπό τους και μάθετε τι ακριβώς αδειοδοτούν από τα εργαλεία που σας παρέχουν.

Το γράψιμο μουσικής για κάποια εταιρία αδειοδότησης μουσικής, είναι διαφορετικό από το να γράψετε ένα επιτυχημένο τραγούδι για το ραδιόφωνο. Όταν γράφετε “επιτυχημένα” τραγούδια, η πρόθεση είναι να δημιουργήσετε μια ιστορία, που θα επικεντρώνεται πλήρως στην προσωπική σας εμπειρία, φαντασία και ενδεχομένως στα βιώματά σας. Κατά τη δημιουργία «ταιριαστών» τραγουδιών, η πρόθεση είναι το τραγούδι σας να υποστηρίξει ένα οπτικό και παράλληλα υπό διάλογο έργο. Εδώ ισχύουν οι ίδιες αρχές της ηχητικής σύνθεσης τραγουδιών. Η έμφαση στη συγγραφή για ταινία και τηλεόραση, ωστόσο, είναι περισσότερο στην παραγωγή και τη γενική ατμόσφαιρα περισσότερο από τη στιχουργική, καθώς πολλές φορές θα χρησιμοποιηθεί μόνο ένα κομμάτι της στιχουργικής.

Η προσθήκη ετικετών σημαίνει τη δημιουργία χαρακτηριστικών και λέξεων-κλειδιών για την περιγραφή του τραγουδιού σας, ώστε να μπορούν να αναζητηθούν σε μια βάση δεδομένων ή στο ίντερνετ. Έχετε κατεβάσει ποτέ ένα άλμπουμ ή τραγούδι και στη συνέχεια διαπιστώσατε ότι το αρχείο στον υπολογιστή σας ή στο I-Tunes λέει “άγνωστος” καλλιτέχνης ή “άγνωστο τραγούδι”; Λοιπόν, φανταστείτε έναν επόπτη μουσικής με χιλιάδες κομμάτια να συναντούν τέτοιου είδους άγνωστα αρχεία. Γι’ αυτό, όταν σύρετε τα κομμάτια που έχετε ολοκληρώσει στη βιβλιοθήκη iTunes, βεβαιωθείτε ότι έχετε πατήσει “επιπρόσθετες πληροφορίες” και συμπληρώστε πλήρως τα πεδία. Συμπληρώστε το είδος, τον συνθέτη, το BPM, το μήκος και στην ενότητα “περιγραφή” τοποθετήστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι εάν έχετε αρχεία στην επιφάνεια εργασίας σας, πηγαίνετε στο “επιπρόσθετες πληροφορίες” και συμπληρώστε τα δεδομένα και εκεί. Οι επόπτες μουσικής θα προτιμούσαν να τοποθετήσετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας σε όλα όσα τους στέλνετε. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ της χρήσης του τραγουδιού σας ή της μη χρήσης του, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει στα μεταδεδομένα σας και σε οποιαδήποτε αλληλογραφία τα στέλνετε.

Τα περισσότερα από τα χρήματα που κερδίζονται στον κινηματογράφο και την τηλεόραση συλλέγονται μετά την προβολή των εκπομπών. Συλλέγονται μέσω οργανώσεων δικαιωμάτων εκτέλεσης και διανέμονται στους συγγραφείς … Οι τρεις μεγαλύτερες είναι οι ASCAP, BMI και SESAC. Όλες έχουν διαφορετικές μεθοδολογίες και τεχνολογίες για την παρακολούθηση του τι έχει χρησιμοποιηθεί στην τηλεόραση, τις ταινίες και τις συναυλίες, γι’ αυτό διαβάστε τα όλα πριν να επιλέξετε σε ποια θα γίνετε μέλος.

Αν δεν είστε έτοιμοι να γράψετε πολλά τραγούδια, τότε η συνεχόμενη επιτυχία στη δραστηριότητα αδειοδότησης μουσικής δε θα πετύχει. Τα ποσά πληρωμής σε αυτόν τον χώρο δεν είναι ίσα με τις πληρωμές για ένα επιτυχημένο ραδιοφωνικό τραγούδι που φτάνει στο Top 40 του Billboard. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γράψετε πολύ περισσότερα τραγούδια, για να μπορέσετε να τα συσσωρεύσετε μέσω των P.R.O. δικαιωμάτων.

Πρόκειται για επιχείρηση. Δεν μπορείτε να δράτε ως ερασιτέχνες. Βρείτε το χρόνο και το πάθος που χρειάζεται. Υπάρχει ένας τόνος δωρεάν διαθέσιμων πληροφοριών για να μάθετε για την επιχείρηση, οπότε διαβάστε τα σε ιστολόγια και ιστότοπους και ψάξτε στο Διαδίκτυο. Όπως σε όλες τις δουλειές, πρέπει να ξέρετε τα δικαιώματά σας. Γνωρίστε τις διαιρέσεις της ιδιοκτησίας του τραγουδιού σας και λάβετε τον αριθμό εγγραφής PRO και τις πληροφορίες δημοσίευσης. Εάν ένας χρήστης μουσικής θέλει να τοποθετήσει τη μουσική σας, θα σας υποβληθούν όλες αυτές οι ερωτήσεις.

Η πιο σημαντική από όλες τις συμβουλές! Να είστε υπομονετικοί, επίμονοι και ευγενικοί. Γίνετε ο άνθρωπος με τον οποίο θα θέλατε να συνεργαστείτε. Μην βρίσκετε δικαιολογίες, γιατί κανείς δεν θέλει να τις ακούσει. Κάντε απλά τη δουλειά σας και στη συνέχεια θα ανταμειφθείτε.

Με εκτίμηση,

Universe Music

Independent Label

Greece

Facebook Comments Box