Πρώτη και σπουδαία ΝΙΚΗ των πολιτών, Πόσιμο νερό χωρίς χρώμιο

Πόσιμο νερό χωρίς χρώμιο

Πρώτη και σπουδαία ΝΙΚΗ των πολιτών, Ενα σημαντικό θετικό πρώτο βήμα

nero

Του Επαμεινώνδα (Νώντα) Καλοκτένη

Απ’ ότι φαίνεται (όπως ισχυρίζεται η ΔΕΥΑΘ, έχουν ξεπεραστεί όλα τα προβλήματα), εντός του Αυγούστου, άντε τον Σεπτέμβριο, στις βρύσες των Θηβαίων θα τρέχει νερό από τον Μόρνο, χωρίς το τοξικό και καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο.

Παρά τις χρονικές καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα που η ίδια η ΔΕΥΑΘ είχε βάλει, η κατασκευή του διυλιστηρίου και η υδροδότηση της ΘΗΒΑΣ από τον Μόρνο, οσονούπω θα είναι πραγματικότητα.

Ετσι μετά από δύο ολόκληρα χρόνια, ήταν Αύγουστος του 2007 που είχαμε την πρώτη οδυνηρή γνωριμία με το θανατηφόρο εξασθενές χρώμιο, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ικανοποιείται το πρώτο επιτακτικό αίτημα των κατοίκων για καθαρό πόσιμο νερό.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί την πρώτη μικρή μεν αλλά σπουδαία ΝΙΚΗ των Θηβαίων στον πόλεμο, που τελευταία βρίσκεται σε έξαρση, για την προστασία του περιβάλλοντος και εμμέσως της ζωής. Αποδεικνύεται έτσι ότι, τ’ αγαθά δεν χαρίζονται αλλά κατακτώνται με πείσμα, υπομονή, επιμονή, ενότητα και αγώνες.

Πολλοί θα σπεύσουν να οικειοποιηθούν το γεγονός, θα κάνουν παράτες θα βγάλουν λόγους (ένεκα και η επικείμενες εκλογές), οι περισσότεροι εξοργιστικά απόντες απο τις αγωνίες και τις λαχτάρες του λαού. Ολοι εκείνοι που διασκέδαζαν τους φόβους μας, που μας διαβεβαίωναν ότι το νερό μας ήταν «μέσα στα όρια», που μας λοιδορούσαν και μας συκοφαντούσαν, θα είναι πρώτη θέση στις γιορτές και στα λόγια.

Είναι χρέος των τοπικών αρχών, της πολιτείας και της κεντρικής εξουσίας, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας κοινότητας, να εξασφαλίζουν και να παρέχουν καθαρό πόσιμο νερό στους κατοίκους.

Αναμφίβολα έχουμε κάνει ένα βήμα μπροστά. Ομως ο δρόμος προς την τελική και ριζική επίλυση του προβλήματος που είναι : α) να σταματήσει η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα β) να καθαριστούν τα υπόγεια νερά από τοξικές ουσίες, είναι μακρύς και δύσκολος. Τώρα, περισσότερο από άλλοτε, πρέπει να εντείνουμε την προσοχή και τις προσπάθειες μας. Τώρα, αφού υποτίθεται εξασφαλίστηκε το πόσιμο νερό, οι γνωστοί ρυπαντές με ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και τηλέφωνο, με την ανοχή και την συνενοχή των υπεύθυνων θεσμικών και ελεγκτικών φορέων της πολιτείας, ανενόχλητοι θα συνεχίσουν ποιο έντονα και απροκάλυπτα πλέον να ρίχνουν τα τοξικά θανατηφόρα βιομηχανικά απόβλητά τους στο υπέδαφος, μολύνοντας ανεπανόρθωτα τον υδροφόρο ορίζοντα.

Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για την οικονομία της περιοχής την ανάπτυξή της και τελικά την επιβίωσή της.

Κερδίσαμε μια μάχη, ο αγώνας συνεχίζεται.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση