- ΑΡΘΡΑ, ΘΗΒΑ

Πότε Θα λυθεί επιτέλους το πρόβλημα με τα αδέσποτα στη Θήβα;

Οι τελευταίες ειδήσεις, για επιθέσεις αδέσποτων σε πολίτες,ανάμεσα τους και μικρά παιδιά(τελευταίο περιστατικό σε 6χρονο παιδί στο Τάχι Θήβας)μας φέρνει ξανά μπροστά σε ένα σημαντικό ερώτημα?Ο Δήμος Θηβαίων είναι ικανός να κάνει το αυτονόητο?

Λύση στο θεμα των αδέσποτων.Η ανάγκη να αποφασίσει ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο να δώσουν επιτέλους απάντηση στο πρόβλημα, είναι πλέoν επιτακτική για όλα τα συμπαθή τετράποδα.

Πριν από καιρό, είχαμε αναφέρει το θεμα, για το πότε η Θήβα θα αποκτήσει δημοτικό κτηνιατρείο.Εχει περάσει ένας χρόνος από τότε και ακόμα απάντηση δεν πήραμε.

Δες το παρακάτω link: https://exeisminima.gr/blog/pote-i-thiva-tha-apoktisei-dimotiko-ktiniatreio

Οι φιλοζωικοί σύλλογοι και πόσο μάλλον της Θήβας, οι εθελοντές παλεύουν μόνοι τους,με δικά τους προσωπικά έξοδα και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους. Καλά τα σχόλια,αρνητικά η θετικά,μόνο που το έργο που κάνουν αυτά τα παιδιά δεν συνοψίζεται σε λίγες γραμμές ρεπορτάζ,είναι σπουδαία η προσφορά τους. Πρέπει να παρέμβει ο Δήμαρχος σε κάτι που είναι αυτονόητο επιτέλους.

Πολλά τα ερωτήματα κάθε φιλόζωου.

Πρώτον, ο νόμος πρέπει να είναι σαφής για το δίκαιο των ζώων και να μην αφήνει παράθυρα κακοποίησης τους. Δεύτερον, το κράτος οφείλει να ενισχύσει προγράμματα στείρωσης και εμβολιασμού και να υποστηρίξει την τοπική αυτοδιοίκηση οικονομικά και με επιστημονικό προσωπικό προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Τρίτον, η κυβέρνηση πρέπει να παράσχει και να αυξήσει την οικονομική και πολιτική στήριξη των μη κυβερνητικών οργανώσεων και προγραμμάτων προστασίας αδέσποτων σκύλων. Τέλος, οι κυβερνητικοί και συναφείς δημόσιοι τομείς πρέπει να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης των αδέσποτων σκύλων, ενισχύοντας την παρακολούθηση και τον έλεγχο, ενισχύοντας τη διαφήμιση και την εκπαίδευση των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων.

Δημοτικές Πρωτοβουλίες
Οι περισσότεροι Δήμοι της Ελλάδος όπως και ο Δήμος Θηβαίων αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά. Κάποιοι δήμοι έχουν ιδρύσει δημοτικά καταφύγια σκύλων.Εμεις δυστυχώς έχουμε μείνει και σε αυτό το θεμα πίσω από τον ήλιο. Αυτά για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά θα πρέπει να έχουν καθημερινή στήριξη κτηνιάτρων και συνεχή ροή τροφής, ώστε να αποφευχθούν ασθένειες οι οποίες μεταδίδονται ακαριαία όταν ζουν  μεγάλες ομάδες ζώων μαζί. Δυστυχώς τα δημόσια καταφύγια που κατασκευάζονται με προγράμματα κοινοτικά και καλύπτουν τα έξοδα τους για μια περίοδο από τα ίδια κονδύλια, όταν τελειώσει η προηγούμενη περίοδος εγκαταλείπονται στην τύχη τους με πολύ οδυνηρά αποτελέσματα για τα ζώα αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής. Ο δήμος ήδη κάνει προσπάθειες στέλνοντας τροφή σε υφιστάμενο καταφύγιο και υπογράφοντας συμβάσεις με κτηνιάτρους προκειμένου να συμβάλλει στη λύση του προβλήματος. Ωστόσο θα μπορούσε να στηρίξει οικονομικά ακόμη περισσότερο και θα μπορούσε να δημιουργήσει στον ετήσιο προυπολογισμό ένα κονδύλι το οποίο θα καλύπτει έξοδα στείρωσης εμβολιασμού και τροφής αδέσποτων σε επιλεγμένα καταφύγια. Επιπλέον να εκμεταλλευτεί όλα τα δυνατά προγράμματα είτε από το ΕΣΠΑ είτε από το κράτος προκειμένου να διευκολυνθεί οικονομικά στην στήριξη τέτοιων δομών.
 

Ατομικές Πρωτοβουλίες
Ένας απ΄ τους κυριότερους λόγους αύξησης των αδέσποτων είναι η εγκατάλειψη τους από τους ανθρώπους. Η αυστηρή νομοθεσία είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτής της απαίσιας συμπεριφοράς. Ο πιο κατάλληλος τρόπος είναι η συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση των ανθρώπων από τη σχολική ηλικία. Διάφορες ΜΚΟ ή άλλες δομές όπως σύλλογοι κτλ θα μπορούσαν να οργανώσουν σεμινάρια ενημέρωσης σε παιδιά μέσα στα σχολεία. Θα μπορούσε να ανοιχτεί ένας λογαρισμός τραπέζης όπου θα μπαίνουν χρήματα τα οποία θα ελέγχει επιτροπή με άτομα από τον Δήμο και από συλλόγους φιλόζωων, όπου όλοι θα μπορέσουμε  να συνεισφέρουμε για το σκοπό βελτίωσης των υφιστάμενων καταφυγίων και σίτισης των αδέσποτων. Σε αυτό θα βοηθούσε μία προωθητική ενέργεια μέσω ραδιόφωνου, τηλεόρασης και εφημερίδων.
Η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος απαιτεί την προσπάθεια και την καλή διάθεση όλων μας, γιατί μας αφορά όλους. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας λοιπόν και ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Αυτή είναι μια πρόταση επίκαιρη του Ευθύμιου Ζιγγιρίδη
Μέλος Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Αλμυρού.

Πάμε να δούμε λίγο το ζήτημα σε δήμους στην Κύπρο πως λειτουργούν.

Αν είσαι φιλόζωος και ζεις πχ στην Κύπρο και αν έτυχε να ασχοληθείς έστω και λίγο με το θέμα των αδέσποτων, ξέρεις ήδη σίγουρα ότι η κατάσταση είναι απελπιστική. Αν είσαι απλά κάποιος που δεν ασχολείσαι, έχεις οπωσδήποτε δει τουλάχιστον ένα περιστατικό κακοποίησης σκύλου στις ειδήσεις. Γενικότερα, το θεωρούμε δεδομένο ότι όλοι ξέρουμε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο.

Με νέο νομοσχέδιο, που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και φέρει τον τίτλο «Ο περί σκύλων (τροποποιητικός) νόμος του 2017» γίνεται μια προσπάθεια να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Φυσικά, με τα νομοσχέδια δεν αλλάζουν νοοτροπίες, οφείλουν να εφαρμόζονται και οι νόμοι, μην πάθουμε όπως πάθαμε με το κάπνισμα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο βάζει τέλος στην ανεξέλεγκτη κατάσταση με τους σκύλους. Το νομοσχέδιο ρυθμίζει το πόσους σκύλους δικαιούται να έχει κανείς με βάση τον χώρο και τόπο κατοικίας του, αφού πλέον θα πρέπει να δίνεται άδεια, ενώ θα γίνεται και έλεγχος (αμήν!). Σύμφωνα, επίσης, με το νομοσχέδιο, επιτρέπεται η κατοχή σκύλου σε ανοικτό χώρο μονοκατοικίας μόνο αν το ύψος της περίφραξης είναι ανάλογο της φυλής και του μεγέθους του ζώου ώστε να μην μπορεί να αποδράσει.

Επιτέλους, επίσης, απαγορεύεται η φύλαξη ζώου σε κοινόχρηστο χώρο (π.χ. ταράτσες πολυκατοικιών) και μπαλκόνια και επίσης απαγορεύεται η εκπαίδευση ή χρήση σκύλων για σκοπούς κυνομαχιών, η πώληση, εμπορία, παρουσίαση ή και διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, στο οποίο παρουσιάζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον σκύλου ή σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ σκύλου με άλλα ζώα ή σκύλου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή την σεξουαλική ικανοποίηση αυτών που συμμετέχουν ή παρακολουθούν. Για το τελευταίο μόνο έλεος και εμετός έχουμε να πούμε.

Τα αδέσποτα θα πρέπει να φροντίζονται από κάθε κοινότητα, ενώ εάν κάποιες κοινότητες δεν έχουν χρήματα για δημιουργία καταφυγίων, το κράτος θα βοηθήσει με τη δημιουργία περιφερειακών καταφυγίων.

Ας δούμε και στην Κεφαλλονιά ένα ρεπορτάζ του Σπυρίδων Μπελίτση για το πως λειτουργεί εκεί ένας από τους καλύτερους Πανελλαδικά φιλοζωικούς συλλόγους ονόματι “Doris”.

Τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου:

  1. Υψίστης σημασίας η συνδρομή του σχολείου ως πυλώνας καλλιέργειας συναισθημάτων φιλοζωίας στους νέους.
  2. Καταγραφή και σήμανση των αδέσποτων ζωών, εμβολιασμοί και στείρωση τους ώστε να μην παίρνει το φαινόμενο ανεξέλεγκτες διαστάσεις από την διαρκή και χωρίς μέτρο αναπαραγωγής τους.
  3. Κίνητρα παροχής εθελοντισμού από πολίτες αλλά και η ανάληψη εθελοντικών πρωτοβουλιών από κτηνίατρους
  4. Διασφάλιση αναγκαίων οικονομικών πόρων εκ μέρους της πολιτείας, ώστε να λύνονται βασικά προβλήματα όπως οι κατάλληλοι χώροι φύλαξης αλλά και η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  5. Έγκαιρη και καθ’ όλα συστηματική ενημέρωση των Δήμων, οι οποίοι φέρουν εξ΄ ολοκλήρουτην ευθύνη για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων αλλά και από μεριάς της Πολιτείας οι προβλεπόμενες επιχορηγήσεις ώστε να μπορούν οι Δήμοι να ανταπεξέλθουν.

Εν κατακλείδι, θα έλεγα ότι τελικά δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο ώστε να ξεκινήσει να φαίνεται μια ηλιαχτίδα λύσης σε αυτό το μείζον κοινωνικό πρόβλημα της καθημερινότητάς μας, φτάνει όλοι μας, από απλούς πολίτες έως και τους αρμόδιους φορείς, να ΄΄αφήσουμε΄΄ τα λόγια και να προχωρήσουμε σε πράξεις. Μην παρατάμε στους δρόμους τα ζώα που δεν θέλουμε πια ή δεν μπορούμε να συντηρήσουμε. Το καταφύγιο είναι εκεί έτοιμο να υποδεχθεί οποιοδήποτε ζωάκι. Ο εθελοντισμός όλων μας είναι εκ των ων ουκ άνευ, είτε πρακτικά είτε οικονομικά με ότι μπορεί να περισσεύει από το υστέρημα του καθενός.

Όχι άλλα εγκαταλελλειμένα κουτάβια- όχι άλλα αδέσποτα ζώα

Δεκάδες αδέσποτα, κυρίως σκυλιά, περιφέρονται αβοήθητα στους δρόμους.Τριτοκοσμικές εικόνες στους δρόμους

Image

Στειρώνω- Δεν ζευγαρώνω. 1) Μειώνεται ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων 2)Προστατεύω τα ζώα από τις ασθένειες 3) Καταγραφή και σήμανση 4)Εμβολιασμός
Γάτες: πώς μπορούμε να βοηθήσουμε αυτά τα πλάσματα.

Image

1) Τροφή2) Στείρωση3) Καταφύγιο – ΥιοθεσίαΤα αδέσποτα είναι εγκαταλλειμένα από τους ιδιοκτήτες τους

Image

Καθημερινά στην Ελλάδα εντοπίζονται σκυλάκια και γατάκια πεταμένα σε κάδους, άλλα κλεισμένα σε πλαστικές σακούλες και σε τσουβάλια. Δράστες εκείνοι που δεν στειρώνουν τα ζώα τους ή που παρατούν τελικά το ζώο τους είτε γιατί γέρασε είτε γιατί αρρώστησε. Η εγκατάλειψη ζώων είναι ποινικό αδίκημα.
Το βλέμμα αδέσποτων ζώων πριν και μετά την υιοθεσία τους

Image

Το να υιοθετήσει κανείς ένα μέχρι πρότινος αδέσποτο ζωάκι είναι μια μεγάλη πράξη ανθρωπιάς, αξίζει όμως να παρατηρήσει κανείς την αλλαγή που φέρνουν η φροντίδα και η αγάπη, τόσο στην εξωτερική εμφάνιση όσο και στην συμπεριφορά του ζώου.

Είναι άπλα τα θέματα.Δεν πάμε να λύσουμε το Κυπριακό, δείχνουμε απλά την θέληση ως Δήμος Θηβαίων με μια απόφαση σε δημοτικό συμβούλιο,ως δείγμα Πολιτισμού και σεβασμού σε όλους τους πολίτες.

Θέληση να υπάρχει, γιατί μόνο στα προεκλογικά προγράμματα μπορούμε να βρούμε υποσχέσεις.

Πούλιος Παναγιώτης.