- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πυρόπληκτοι Βόρειας Εύβοιας:Συνέχιση του αγώνα με «πυξίδα» τις ανάγκες του λαού

Τη συνέχιση του αγώνα με επίκεντρο τις ανάγκες του λαού και μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα, που διαμορφώθηκαν και εγκρίθηκαν στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας, σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε στο Στέκι Αγώνα και Αλληλεγγύης στον κόμβο της Στροφυλιάς.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής έγινε αποτίμηση των μέχρι τώρα κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν με το συλλαλητήριο στον κόμβο της Στροφυλιάς στις 21 Αυγούστου και κορυφώθηκαν με το κοινό συλλαλητήριο των πληγέντων από διάφορες περιοχές της χώρας στην Αθήνα, στις 6 Νοέμβρη. Διαπίστωση όλων των μελών της Συντονιστικής ήταν ότι ο οργανωμένος και μαζικός αγώνας του λαού της περιοχής άσκησε μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση, αναγκάζοντάς την να πάρει κάποια μέτρα, που όμως σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχουν προκύψει και δεν διασφαλίζουν ότι ο λαός της περιοχής θα μπορέσει να συνεχίσει να ζει στον τόπο του με αξιοπρέπεια.

Προσδιορίστηκε, μάλιστα, ότι βασικά αιτήματα όπως οι αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς και η άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων παραμένουν ανικανοποίητα καθώς και ότι η υλοποίηση των μέτρων, που η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να πάρει κάτω από την πίεση του αγώνα, δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. Παράλληλα, τονίστηκε ότι την ώρα που ο λαός της περιοχής αγωνιά για την επιβίωσή του και ζει με τον φόβο της επόμενης νεροποντής, η κυβέρνηση και η Επιτροπή «Ανασυγκρότησης» του Μπένου προχωρούν τα σχέδια για τη μετατροπή της καταστροφής σε «ευκαιρία» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Να διατηρήσουμε το αγωνιστικό πνεύμα και τον πήχη των απαιτήσεών μας ψηλά. Να συνεχιστούν οι συνελεύσεις των Επιτροπών Αγώνα στα χωριά, να σχεδιάσουμε τις κινητοποιήσεις για το επόμενο διάστημα και να συνεχιστεί ο συντονισμός με τους πληγέντες των υπόλοιπων περιοχών της χώρας που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Αθήνας», σημείωσε ο Μπάμπης Τσιβίκας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, προσδιορίζοντας ότι ήδη υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις για μια σειρά από πολύμορφες δράσεις.

«Η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες είναι υπεύθυνες για την καταστροφή μας. Θα πρέπει να τους αποδώσουμε τις ευθύνες τους και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας στέρησαν και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στον τόπο μας. Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τους ρετσινάδες και τους δασεργάτες που είναι αποτέλεσμα του αγώνα μας δεν αποτελούν σωτηρία, δεν διασφαλίζουν αυτούς που σήμερα είναι 30 και 40 ετών. Επιδιώκουν να μας “χαϊδέψουν” και να προωθήσουν τους σχεδιασμούς τους που δεν εξυπηρετούν τα δικά μας συμφέροντα, αλλά συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων», σημείωσε από την πλευρά του ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, από το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών.

Στην κατάσταση των αγροτών και κτηνοτρόφων αναφέρθηκε ο Στάθης Λιαγκάκης από τον Αγροτικό Σύλλογο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, τονίζοντας ότι οι κτηνοτρόφοι παραμένουν ξεκρέμαστοι χωρίς διασφάλιση ζωοτροφών για τον χειμώνα που έρχεται, ενώ σημείωσε ότι σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκονται και οι μελισσοκόμοι. Παράλληλα, προσδιόρισε ότι οι διάφοροι «κόφτες», οι όροι και οι προϋποθέσεις για τις αποζημιώσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων παραμένουν και επισήμανε ότι το αίτημα για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς για όλους παραμένει ανικανοποίητο.

Την ίδια στιγμή, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής τόνισαν ότι έργα ουσιαστικής αντιπλημμυρικής προστασίας δεν έχουν ξεκινήσει, τα αντιδιαβρωτικά έργα, που υλοποιούνται κάτω από την πίεση του αγώνα, δεν διασφαλίζουν την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, ενώ παράλληλα, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Βασιλικών, υπάρχουν ρέματα που είναι ακόμη μπαζωμένα και χωρίς διέξοδο. Για προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει μια ψεύτικη εικόνα ότι προχωρούν έργα αποκατάστασης και μέτρα στήριξης, ενώ στην πραγματικότητα ελάχιστα έχουν γίνει και ο λαός της περιοχής παραμένει ξεκρέμαστος, έκανε λόγο από την πλευρά του ο Νίκος Γεραλής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Ροβιών. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη μη υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και την έλλειψη μέτρων στήριξης των έμμεσα πληγέντων.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν εξορμήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής στα χωριά της περιοχής, ώστε να γίνει ενημέρωση των κατοίκων για τις εξελίξεις, να συνεχιστούν οι συνελεύσεις των Επιτροπών Αγώνα και στην επόμενη συνεδρίαση της Συντονιστικής να προσδιοριστούν μία σειρά ακόμη από πολύμορφες δράσεις για τη συνέχιση του αγώνα.

Facebook Comments Box