You are currently viewing Σεραφείμ Ζήκας: Ζητάμε την απόσυρση του νέου σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό

Σεραφείμ Ζήκας: Ζητάμε την απόσυρση του νέου σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό

serafeim zikas thiva

O Σεραφείμ Ζήκας, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θήβας και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με άρθρο του ζητά την απόσυρση του νέου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚO

 

 • Δεν είναι κοστολογημένο.
 • Δεν υποστηρίζεται από αναλογιστική ή άλλη οικονομική μελέτη.
 • Δεν εξασφαλίζει μακροοικονομικό ορίζοντα βιωσιμότητας.
 • Δεν διέπεται από τις αρχές, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αναλογικότητας .
 • Δεν καλλιεργεί την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους κρατικούς θεσμούς .
 • Υπονομεύει την ασφαλιστική συνείδηση.
 • Ευνοεί την ανάπτυξη της αδήλωτης εργασίας.

–      Με την προτεινόμενη κατά 1,5% αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, οδηγεί σε μείωση μισθών, παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, υπονομεύοντας, εργαζόμενο, επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη.

–     Προβλέπει  ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, σε ποσοστό έως και  39% επί του φορολογητέου εισοδήματός τους! Έρχεται ουσιαστικά  κατ΄ αυτό τον τρόπο να προσθέσει  στην υπάρχουσα υπερβολική φορολόγηση  των ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία περιλαμβάνει : α)  τέλος επιτηδεύματος ύψους  650 ευρώ, β) αύξηση της ετήσιας εισφοράς αλληλεγγύης ανάλογα με το εισόδημα ( από 1,4% σε 2% για εισοδήματα:30.001 έως 50. 000 ευρώ,

από 2,1% σε 4% για εισοδήματα :50.001 έως 100.000 ευρώ, από 2,8% σε 6% για εισοδήματα 100.001 έως 500.000 ευρώ  και  από 2,8% σε 8% για εισοδήματα ≥500.001 ευρώ)

και γ)  αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% σε 75% από 1/1/16 και  σε 100% από 1/1/17,

έναν ακόμη κεφαλικό φόρο,  εξαντλώντας  τις όποιες οικονομικές αντοχές τους έχουν απομείνει.

–      Συρρικνώνει και καταστρέφει την απομένουσα οικονομική βάση  που συνεχίζει να δίνει ανάσες και οξυγόνο στην βιωσιμότητα Ασφαλιστικού- Συνταξιοδοτικού.

–     Ειδικότερα στο σκέλος του νομοσχεδίου που αφορά  στην  αναλογική σύνταξη, η αναστροφή  των ποσοστών αναπλήρωσης σε σχέση με το εισόδημα, τις ασφαλιστικές εισφορές και τα έτη εργασίας, οδηγεί σε μείωση των συντάξεων των συνεπών ασφαλισμένων. Επομένως , κατά παράδοξο τρόπο,όσο περισσότερο συνεπής είναι ο ασφαλισμένος ,τόσο περισσότερο «τιμωρείται».

–      Μετατρέπει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας από ανταποδοτικό σε προνιακό , όπου οι συνταξιούχοι το μόνο που θα έχουν να μοιράσουν θα είναι η παραγόμενη φτώχια.

–      Κάθε ασφαλιστικό σύστημα προκειμένου να είναι βιώσιμο οφείλει να στηρίζεται σε μακροοικονομικά δεδομένα που θα σχετίζονται με την δυναμική καθώς και την προοπτική της οικονομίας.

–     Είναι κοινός τόπος ότι χωρίς ανάπτυξη και εξεύρεση νέων πόρων, ο εφιάλτης της κατάρρευσής του είναι πιο κοντά από ποτέ!!

 

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου είναι:

ΥΦΕΣΙΑΚΟ

ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ

ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ

 

Ζητάμε την απόσυρση του!!!!

Οι θέσεις- προτάσεις των επιστημονικών φορέων αναφορικά με το ασφαλιστικό Νομοσχέδιο είναι:

 • Διατήρηση του ταμείου των ελευθέρων επαγγελματιών –επιστημόνων (ΕΤΑΑ) .
 • Το σύνολο των φόρων ( με ΕΝΦΙΑ & ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ) και ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλει ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα πρέπει  να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό  του καθαρού εισοδήματός του (προτείνεται 40-45%)  το οποίο θα του διασφαλίζει την αποπληρωμή και των υπολοίπων υποχρεώσεων του (π.χ. δάνεια), την βιωσιμότητα της δραστηριότητάς του, αλλά και την κάλυψη του ελαχίστου επιπέδου διαβίωσης.
 • Μεικτός τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που θα λαμβάνει υπόψη , όχι μόνο τα χρόνια ασφάλισης (όπως ισχύει σήμερα), ούτε μόνο το εισόδημα (όπως καταγράφεται στον προτεινόμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο), αλλά και τις δύο αυτές παραμέτρους.
 • Πλαφόν στα επίπεδα του Ευρωπαϊκού μέσου όρου των ασφαλιστικών εισφορών ως ποσοστό του εισοδήματος και περισσότερες κλίμακες.
 • Οι εισφορές για τον κλάδο υγείας δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να είναι ποσοστό του εισοδήματος, αλλά ένα συγκεκριμένο ποσό για όλους με πλήρεις υγειονομικές παροχές.
 • Έκπτωση κατά 50% στις ασφαλιστικές εισφορές των νέων επαγγελματιών για τα πέντε πρώτα χρόνια της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.
 • Κίνητρα στους ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται στα τελευταία χρόνια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, μέσω κινήτρων έκπτωσης στις ασφαλιστικές τους εισφορές, ώστε  να παραμείνουν στο επάγγελμα και να μην συνταξιοδοτηθούν.

 

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Φ.Σ.ΘΗΒΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ Π.Φ.Σ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ -ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση