- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σωματεία Εύβοιας: Συγκέντρωση για μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και του λαού την Τρίτη 18 Γενάρη

Σε συγκέντρωση διεκδίκησης μέτρων πρόληψης και προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και του λαού καλούν για την Τρίτη 18 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου (πίσω από τα δικαστήρια), Σωματεία της Εύβοιας.

Τονίζοντας τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης που στα δύο χρόνια της πανδημίας δεν έχει πάρει μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, στην πρόληψη και την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείο Χαλκίδας, ΕΛΜΕ Εύβοιας, Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Ευβοίας, Σωματείο Εργαζομένων στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις Δ. ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ – ΣΚΑΛΕΖΑ – ΜΑΖΑΡΑΚI, Σωματείο Εργαζομένων ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΑΕ, Σωματείο Εργαζομένων ΝΗΣΕΛΑΝ (Ιχθυοκαλλιέργειες Ομίλου AVRAMAR), Παράρτημα Εύβοιας Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Συνδικάτο Μετάλλου Ευβοίας και Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας της ΟΓΕ κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στη Χαλκίδα και την υπόλοιπη Εύβοια, σημειώνοντας:

«Στον Δήμο Χαλκίδας υπάρχει μόνο ένα σημείο μαζικών δειγματοληψιών, στο οποίο τις τελευταίες μέρες η αναμονή έφτασε την 1 ώρα! Καθημερινά στηνόμαστε σε ουρές έξω από τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα φαρμακεία για ένα rapid test ενώ το κόστος πέφτει στις τσέπες μας. Από την τσέπη μας πληρώνουμε την προμήθεια των μασκών υψηλής προστασίας. Τα εμβολιαστικά κέντρα είναι λίγα και υποστελεχωμένα, με αποτέλεσμα στη Χαλκίδα ο χρόνος αναμονής για ραντεβού να είναι τουλάχιστον 1 μήνας. Για τα παιδιά είναι ακόμα περισσότερος αφού στη Χαλκίδα λειτουργεί το μόνο εμβολιαστικό κέντρο για όλη την Εύβοια.

Οι εργαζόμενοι πληρώνουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα-λάστιχο που δεν προβλέπουν ούτε την καραντίνα για τους εμβολιασμένους, ούτε τα μαζικά και δωρεάν προληπτικά τεστ, ούτε κάποια ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση. Τώρα μειώνεται η καραντίνα σε 5 ημέρες για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν απρόσκοπτα χωρίς να διαταράσσονται τα κέρδη τους. Μας λένε δηλαδή να πάμε νοσούντες στη δουλειά, συνεχίζοντας τη μετάδοση. Οι εργοδότες που πιέζουν τους εργαζόμενους να πάνε στη δουλειά ακόμα και με συμπτώματα, πλέον μπορούν να ξεσαλώσουν».

Παράλληλα προσθέτουν πως «η κυβέρνηση κρύβει τις εγκληματικές της ευθύνες πίσω από την “ατομική ευθύνη” και τον ανορθολογισμό που η ίδια καλλιέργησε. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία δεν μπορούν να περιμένουν λύσεις από την πολιτική που έχει κάνει “φύλλο και φτερό” τη δημόσια υγεία και όσους την υπηρετούν. Πρέπει να δυναμώσουμε την οργάνωση και τον αγώνα με επίκεντρο τα μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία. Ό,τι έχουμε καταφέρει εδώ και δυο χρόνια, το έχουμε καταφέρει με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας, με πλατιά λαϊκή αλληλεγγύη».

Έτσι, «για τα δικαιώματά μας στη δουλειά και τη ζωή, απαιτούμε:

  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλους. Να αυξηθούν τα σημεία μαζικής δειγματοληψίας και να σταματήσει η ταλαιπωρία των εργαζομένων.
  • Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους.
  • Με έλεγχο των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και με οργάνωση προληπτικών ελέγχων σε χώρους δουλειάς ειδικά εκεί που απασχολούνται πολλοί εργαζόμενοι, με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ. Ενίσχυση του προσωπικού στον ΕΟΔΥ, το ΣΕΠΕ και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
  • Με εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία. Διάρκεια καραντίνας με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και όχι τις “ανάγκες” της εργοδοσίας.
  • Με μέτρα για τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες, στα μέσα μεταφοράς προσωπικού των εταιρειών και γενικά στις μεταφορές.
  • Με πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.
  • Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού. Ειδική πρόβλεψη για τους μετανάστες εργάτες και τον καταυλισμό στη Ριτσώνα ώστε να μην αποκλείονται από το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία.
  • Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, του Νοσοκομείου Χαλκίδας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού.
  • Επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων στη Χαλκίδα και των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών.
  • Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες».
Facebook Comments Box