- ΑΡΘΡΑ

Σπανούδη: Η καύση απορριμμάτων είναι άκρως επιβαρυντική διαδικασία

Γράφει η Δέσποινα Σπανούδη

spanoudidespoina350

Η καύση των απορριμμάτων είναι μια άκρως επιβαρυντική διαδικασία: παράγει πολλές από τις πιο τοξικές και επικίνδυνες ουσίες όπως διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα και απαιτεί ιδιαίτερη περιβαλλοντική αντιμετώπιση.

Για τον λόγο αυτό όταν και όπου επιλέγεται, αφορά ένα μικρό μέρος των συνολικών απορριμμάτων αφού έχει προηγηθεί πραγματική ανακύκλωση. Συνήθως μάλιστα οι μονάδες γίνονται στην πόλη που παράγονται τα σκουπίδια για να μην υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις από τη μεταφορά του προβλήματος.

Στην περίπτωση της μονάδας που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στη Θήβα, τα λίγα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα συγκεντρώσει μοιάζουν παραπάνω από ανησυχητικά: από ότι γνωρίζω, ως καύσιμα θα χρησιμοποιούνται εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων από την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι σε μια περιοχή ήδη υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά, σε μια περιοχή που έχει αποδειχθεί στην πράξη η ανικανότητα των αρμοδίων να ελέγξουν την ρύπανση, θα δημιουργηθεί μια νέα τεράστια περιβαλλοντική απειλή.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μέχρι τώρα ούτε ο Νομάρχης, ούτε ο δήμαρχος Θήβας αλλά ούτε και κανείς άλλος, έχει ενημερώσει τους πολίτες για τα στοιχεία της μελέτης που κατέθεσε η ΗΛΕΚΤΩΡ. Αντίθετα διέψευδαν στην αρχή ότι πρόκειται για μονάδα καύσης απορριμμάτων, μίλησαν για «γεωργικά υπολείμματα» και «θερμική επεξεργασία».

Μάλιστα ο Νομάρχης, διαβεβαίωσε αρχικά ότι δεν υπήρχε σχετική μελέτη στη Νομαρχία για να παραδεχτεί τελικά ότι είχε παραληφθεί μελέτη, από την οποία δεν κράτησαν αντίγραφο… Πολύ γρήγορα διαψεύστηκαν με τη σειρά τους από την ίδια την ΗΛΕΚΤΩΡ που με δηλώσεις στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, αποκάλυπτε μέρος του σχεδίου ήδη από τις 19 Ιουνίου, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και διαφημιστικό φυλλάδιο.

Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν την αποκάλυψη του θέματος, επιβάλλουν να ενημερωθεί πλήρως η τοπική κοινωνία για τα όσα σχεδιάστηκαν ερήμην μας μέχρι τώρα. Εμείς θα προσπαθήσουμε να πάρουμε και επίσημα τα στοιχεία από το ΥΠΕΧΩΔΕ, να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας όπως κάναμε από την αρχή και να καλέσουμε όλους σε έμπρακτη έκφραση της γνώμης τους για το θέμα, την Τετάρτη στις 15/7 στο παλιό Δημαρχείο της Θήβας.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση