You are currently viewing Στη Δικαιοσύνη καταφεύγει ο Φάνης Σπανός

Στη Δικαιοσύνη καταφεύγει ο Φάνης Σπανός

Για ξεκάθαρη υπόθεση, της οποίας τη νομιμότητα θα επιβεβαιώσει το Ελεγκτικό Συνέδριο κάνει λόγο ο Περιφερειάρχης Στερεάς αναφορικά με υπόθεση ανάληψης δημόσιων έργων στην Εύβοια από εταιρείες συμφερόντων και συγγενικών του προσώπων κατά τη θητεία του ως Αντιπεριφερειάρχης του νομού, ενώ υπερασπίζεται και τις μεγάλες εκπτώσεις για το περιφερειακό ταμείο. Μη επαρκείς θεωρεί τις απαντήσεις ο Δ. Αναγνωστάκης, έλλειψη ενημέρωσης και θέματα ηθικής τάξεως θέτει η Κατερίνα Μπατζελή

 Του Ηλία Τσίγκα

 Το δρόμο της προσφυγής στη δικαιοσύνη προκειμένου να υπερασπιστεί αφ ενός την τιμή και την υπόληψή του, αφ ετέρου το ορθό της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και ήταν συμβατή με το δημόσιο συμφέρον, επιλέγει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας απέναντι σε δημοσιεύματα του Τύπου στην Εύβοια, σύμφωνα με τα οποία προκρίθηκαν εργοληπτικές εταιρείες συμφερόντων και συγγενικών του προσώπων πέρσι το χειμώνα για την εκτέλεση έργων περιφερειακής αρμοδιότητας, χρονικό σημείο κατά το οποίο ο Φάνης Σπανός διατελούσε Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας στην περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μπακογιάννη.

 Το θέμα εισήγαγε με τη μορφή κατάθεσης επίκαιρης ερώτησης στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου η παράταξη “Στερεά Υπεροχής”, που έχει ως επικεφαλής τον επίσης Ευβοέα και πρώην Δήμαρχο Χαλκίδας Δημήτρη Αναγνωστάκη.

 Η ερώτηση Αναγνωστάκη αναλυτικά

 Προ ολίγων ημερών, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας  και συνεχίζουν να έρχονται, μια σειρά από δημοσιεύματα, τόσο στον ηλεκτρονικό τύπο όσο και σε  ραδιοφωνικές εκπομπές, σχετικά με τη διαδικασία ανάδειξης αναδόχων στα υποέργα, του έργου: «Αποκατάσταση βλαβών των υποδομών αρμοδιότητας Π.Ε. Εύβοιας, στην περιοχή του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας & Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 29 & 30-9-2018 & 1-10-2018», προϋπολογισμού 15.170.000 €, με φορέα εκτέλεσης την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας», που εγείρουν ζητήματα πολιτικής ηθικής και νομιμότητας.

Ζητήματα, που με βάση τη δημοσιογραφική έρευνα, αφορούν:

– σε πολιτικές σκοπιμότητες,

– σε διαπλοκή υπηρεσιακών, πολιτικών και οικονομικών παραγόντων και συμφερόντων,

– σε «ύποπτες» εταιρικές σχέσεις,

– σε περιορισμό και νόθευση ανταγωνισμού,

– σε προνομιακή αντιμετώπιση εργολήπτριας εταιρίας, που σχετίζεται με πολιτικά πρόσωπα της Περιφερειακής Αρχής,

– σε έλλειψη υπηρεσιακής νομιμότητας,

– και τελικά σε πρακτικές που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον.

Επειδή ο κ. Περιφερειάρχης έχει φιλοξενηθεί και παραχωρήσει πάμπολλες συνεντεύξεις στο συγκεκριμένο ραδιοφωνικό σταθμό, άρα, τεκμαίρεται και η αξιοπιστία και η εγκυρότητα του Μέσου Ενημέρωσης.

– Επειδή μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία δημόσια τοποθέτηση, της περιφερειακής αρχής, επί των συγκεκριμένων «καταγγελιών».

– Επειδή αρκετά από τα θέματα που αναδεικνύει  η δημοσιογραφική έρευνα, εντοπίστηκαν και συζητήθηκαν και στις συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής.

– Επειδή οφείλουμε να είμαστε απόλυτα διαφανείς και κρυστάλλινοι στην άσκηση των καθηκόντων μας.

– Επειδή στην Αυτοδιοίκηση οι πλειοψηφίες ασκούν διοίκηση και οι μειοψηφίες έλεγχο.

– Επειδή το περιφερειακό συμβούλιο, ως κυρίαρχο όργανο, οφείλει να γνωρίζει.

– Επειδή θεωρούμε ότι από τα δημοσιεύματα  εγείρονται σοβαρά ζητήματα πολιτικής ηθικής και όχι μόνο,

ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης: 

1) Ισχύουν όσα αναφέρονται στα σχετικά δημοσιεύματα;

2) Ισχύουν οι αναφορές στην επιχειρηματική του σχέση με έναν εκ των αναδόχων;

3) Ισχύει ότι στις εργολαβίες του 20% μιλάμε πιθανώς, για σαφή εναρμονισμένη πρακτική και νόθευση του ανταγωνισμού όπως και για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης;

4) Ισχύει η αναφορά στην έλλειψη νομιμότητας, σε σχέση με τον αναπληρωτή προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών, που κακώς παραμένει στη θέση του, ύστερα και από την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης;

5) Ισχύει τελικά η νομιμότητα και η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος;

 “Δεν ποινικοποιούμε την πολιτική ζωή ούτε έχουμε πρόθεση να στήσουμε λαϊκά δικαστήρια. Όμως οι σκιές πρέπει να εκλείπουν από το συμβούλιο, καθώς εγείρονται θέματα ηθικής. Πρόκειται για έργο 15 εκ ευρώ για αποκατάσταση ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα. Οφείλει να απαντήσει η περιφερειακή Αρχή, γιατί οι σκιές συμπαρασύρουν όλο το περιφερειακό συμβούλιο. Φαίνεται πως κάποιες εταιρείες είχαν προνομιακή σχέση με την Π.Ε. Εύβοιας, ενώ τίθενται και ζητήματα συγγένειας”, ανέφερε ο Δ. Αναγνωστάκης κατά την τοποθέτηση που συνόδευσε την έναρξη της συζήτησης του θέματος.

Εμφανώς φορτισμένος ο Φάνης Σπανός ζήτησε από τον Πρόεδρο του συμβουλίου, Ηλία Σανίδα, περισσότερο χρόνο από όσο προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας προκειμένου να απαντήσει. “κ. Αναγνωστάκη, μιλάτε για σκάνδαλο. Τα ερωτήματά σας δεν είναι καλόπιστα. Χαρακτηρίζετε το συγκεκριμένο Μέσο ως αξιόπιστο, γιατί κάνετε δηλώσεις και δίνετε συνεντεύξεις εκεί. Να πάτε, λοιπόν, για μάρτυρας υπεράσπισης στο δικαστήριο, όπου και θα καταφύγω, καθώς δεν μπορώ να πράξω αλλιώς”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της περιφερειακής Αρχής ξεκινώντας την απάντησή του, για να προσθέσει: “Αν και είμαι εξοικειωμένος με την κακόπιστη κριτική, δεν είμαι συνηθισμένος στη συκοφαντία. Είναι η πρώτη φορά που πάω στα δικαστήρια. Η νομική διαδικασία έχει ξεκινήσει”.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας προέβη σε εκτενή ενημέρωση-περιγραφή του ιστορικού της υπόθεσης τονίζοντας την τήρηση της νομιμότητας αλλά και το συμφέρον για το περιφερειακό ταμείο από τη διαγωνιστική διαδικασία που ακολουθήθηκε. “Η εξοικονόμηση από τις εκπτώσεις που έδωσαν οι εργολάβοι ήταν μεγάλη, τη δε νομιμότητα θα την επιβεβαιώσει σύντομα το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης και είναι ξεκάθαρη”, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο Φάνης Σπανός.

Θέματα ηθικής υπογράμμισε και η Κατερίνα Μπατζελή: “Δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς πρόσωπα με συγγενικές σχέσεις με μέλη της περιφερειακής Αρχής. Πρέπει να υπάρχει διακλιμάκωση της ενημέρωσης για ζητήματα τόσο σοβαρά. Όταν έρχονται τέτοια θέματα στο περιφερειακό συμβούλιο επιβάλλεται να ενημερώνονται πρώτα οι επικεφαλής των παρατάξεων”, σημείωσε η πρώην Υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Η απάντηση στην τοποθέτηση Σπανού από πλευράς Αναγνωστάκη ήρθε με δελτίο Τύπου που εξέδωσε η παράταξή του σχετικά με το τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο. “Επειδή οι απαντήσεις που δόθηκαν, από την Περιφερειακή Αρχή, αξιολογούνται και κρίνονται ως μη επαρκείς  και επειδή επιθυμούμε να υπηρετήσουμε με συνέπεια  το θεσμικό μας ρόλο, η Παράταξή μας θα επανέλθει, ζητώντας συγκεκριμένες  και επί της ουσίας απαντήσεις”, τονίζει σχετικά η παράταξη “Στερεά Υπεροχής”.

Πηγη:http://www.fokidanews.gr/

Facebook Comments Box