- ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμφωνία των Πρεσπών: «Παγώνει» η κατάθεση στη Βουλή των συμβάσεων με τη Βόρεια Μακεδονία

Αντίδραση στο πρόσφατο tweet Ζάεφ

Το «πάγωμα» μέχρι νεοτέρας των συμβάσεων με την Βόρεια Μακεδονία αποφάσισε η κυβέρνηση μετά την πρόσφατη πρόκληση του Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αυτό αποτελεί την απάντηση της Ελληνικής πλευράς στο πρόσφατο tweet του κυρίου Ζάεφ κατά τη διάρκεια του Euro. «Στο στάδιο του Άμστερνταμ υποστηρίζω δυνατά την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Μακεδονίας», σημείωσε χαρακτηριστικά «σπάζοντας» ουσιαστικά τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την χρήση του όρου «Βόρεια Μακεδονία».

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών εξαπέλυσε τα πυρά της προς τον κ. Ζάεφ, προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς την ελληνική αντίδραση. Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών  και του πνεύματος αυτής», διαμήνυσε η κ. Πελώνη και συνέχισε: «Καλούμε τον κ. Ζάεφ να απέχει από τη διχαστική ρητορική, σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η συμμετοχή της χώρας του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Θυμίζω ότι από τις βασικότερες επιφυλάξεις της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας ήταν αυτή. Όλα αξιολογούνται και ο χρόνος που θα κυρωθούν στη Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Η πλήρης και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί και ένα κριτήριο για την ενταξιακή πορεία της χώρας».

Κατρούγκαλος: Ο Ζάεφ οφείλει να τηρήσει τη Συμφωνία

Θέση στο ζήτημα πήρε και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Κατρούγκαλο να τονίζει ότι η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία και να κατηγορεί τη ΝΔ ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα ενοχικά και με καθυστέρηση.

«Ο κ. Ζάεφ οφείλει, όπως δεσμεύθηκε πριν από λίγες μέρες, να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και ό,τι αυτή προβλέπει για την ποδοσφαιρική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας, όπως άλλωστε και για όλες τις δημόσιες οντότητες της γείτονος. Και η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει επιτέλους να φροντίσει για την κατά γράμμα υλοποίηση της Συμφωνίας που μετεκλογικά «τηρεί και τιμά».Η διετής καθυστέρηση κ η ενοχική αντιμετώπισή της, λόγω της προεκλογικής εξαπάτησης των πολιτών, μόνο αρνητικά αποτελέσματα έχει για την χώρα μας», σημείωσε σε χθεσινές του αναρτήσεις ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούφκαλος.