- ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη

Στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας επιτίθενται από αέρα και θάλασσα σε στόχους κατά μήκος της παραλιακής ακτής της Λιβύης, εκτοξεύοντας περισσότερους από 110 πυραύλους Κρουζ και όπως ανακοινώθηκε, έχει πληγεί σημαντικά η λυβική αεράμυνα. Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 48 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 150.

Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας εκτόξευσαν κάπου 110 πυραύλους τύπου Τόμαχοκ εναντίον περίπου 20 στόχων του συστήματος αεράμυνας στην Τρίπολη και στη Μιζουράτα. Σύμφωνα με ανακοινωθέν των ένοπλων δυνάμεων μέχρι τώρα έχουν πληγεί η Τρίπολη, η Σύρτη, η Βεγγάζη, η Μιζουράτα και η Ζουάρα, ενώ τουλάχιστον 48 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν το Σάββατο από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της λιβυκής κυβέρνησης.

Η Λιβύη απαίτησε το Σάββατο κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ανακοινώθηκε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θεωρήσει άκυρη την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιβάλει ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων από δυτικές δυνάμεις και υπογράμμισε το «δικαίωμά» της να χρησιμοποιήσει εκ νέου την αεροπορία της. Ο Καντάφι σε διάγγελμά του δήλωσε ότι θα εξοπλίσει τους πολίτες για να υπερασπιστούν τη Λιβύη από την «αποικιοκρατική» και «σταυροφορική» όπως τη χαρακτήρισε επίθεση.

Τα συστήματα αεράμυνας των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι έχουν «χτυπηθεί σφοδρά» από το μπαράζ των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών καθώς και αεροσκάφη, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος που ασχολείται με θέματα εθνικής ασφαλείας, ενώ αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για το τι ακριβώς θα γίνει στην επόμενη δεύτερη φάση της επιχείρησης

Την επέμβαση καταδίκασαν Ρωσία και Βενεζουέλα, υπέρ τάχθηκε η Ιαπωνία, ενώ η Κίνα επιθυμεί να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν, εκφράζοντας φόβους για μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των αμάχων. Η Τουρκία, από την πλευρά της υποστηρίζει ότι σαν χώρα-μέλος του NATO, θα συνεισφέρει όσο απαιτείται και αρμόζει στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη.

Επιπλέον, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι οι λιβυκές αρχές έθεσαν υπό κράτηση ένα από τα συνεργεία του, αποτελούμενο δύο ανταποκριτές και δύο εικονολήπτες, ενώ εργαζόταν στην δυτική Λιβύη. Τέσσερις δημοσιογράφοι της εφημερίδας New York Times είχαν συλληφθεί από λιβυκές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα ενώ κάλυπταν τις συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η διεύθυνση της εφημερίδας ανέφερε ότι πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι.

tvxs.gr

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση