- ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη του Aντιπροέδρου Εμπορικού Συλλόγου Θήβας Βασίλη Γκέλη στο exeisminima.gr

«Στηρίζουμε την τοπική αγορά και τα καταστήματα της Θηβας»

 

Κάλεσμα στους καταναλωτές να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και τα καταστήματα της πόλης μας ,απευθύνει ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θήβας κ.Βασίλης Γκέλης, σε συνέντευξή του στο exeisminima.gr, με την ευκαιρία της αυλαίας της φετινής περιόδου.Ο κ. Γκέλης τονίζει ότι το επίπεδο ποιότητας και παροχής υπηρεσιών είναι σε υψηλά επίπεδα. Αναφέρεται σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο της περιοχής.

Καλημέρα σας, Εκ μέρους του Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Θήβας σας ευχαριστούμε πολύ για το βήμα που μας δίνετε ώστε να ενημερώσουμε σωστά τόσο τους συναδέλφους έμπορους για τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν όλους μας όσο και τους καταναλωτές για την σωστή κάλυψη των αναγκών τους.
.
-Κύριε Γκέλη, ενόψει των εορτών της Αποκριάς ,παρατηρήσατε αυξημένη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών;
Απάντηση: Σίγουρα ενόψει των εορτών της Αποκριάς είχαμε μια αυξημένη ζήτηση των προϊόντων ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες αλλά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι βρισκόμαστε ακόμα σε περίοδο εκπτώσεων όπου ο καταναλωτής μπορεί να βρει ποιοτικά και οικονομικά προϊόντα σε όλα τα καταστήματα της πόλης μας.

 

-Ποια αγαθά και προϊόντα είναι οι πρωταγωνιστές των αγορών της φετινής περιόδου; Έχουν αλλάξει οι καταναλωτικές συνήθειες των συμπολιτών μας;
Απάντηση: Οι συνάδελφοι εξυπηρετούν τους πελάτες ανάλογα με το τι ακριβώς ενδιαφέρεται να αγοράσει , άλλωστε η σχέση που έχουμε αναπτύξει με τους πελάτες μας είναι προσωπική και πάντα αληθινή.Την παρούσα περίοδο παρατηρείται αύξηση της ζήτησης σε είδη όπως το φαγητό , ένδυση, υπόδηση αλλά και σε είδη θέρμανσης μιας και είμαστε ακόμα στα ενδιάμεσα του χειμώνα.

 

-Ποια είναι η άποψή σας, σχετικά με την πλήρη απελευθέρωση λειτουργίας των καταστημάτων;
Απάντηση: Όσον αφορά την ερώτηση σας για την απελευθέρωση λειτουργίας των καταστημάτων.Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε τον όρο καταστήματα. Υπάρχουν καταστήματα όπου απασχολούν λίγους υπαλλήλους και αυτοαπασχολούμενοι και υπάρχουν τα πολυκαταστήματα.Το ωράριο των καταστημάτων τουλάχιστον στην πόλη μας έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να πληροί τους όρους του εργατικού δικαίου αλλά και να προσφέρει μια ομαλή ζωή στους αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους. Έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να τηρούμε το ωράριο με βάση την συναδελφική αλληλεγγύη και με το σεβασμό. Θα παρατηρήσετε ότι ακόμα και σε μεγάλες πόλεις ανά την Ελλάδα όλα τα καταστήματα τηρούν το ωράριο που διαμορφώνει ο οικείος Εμπορικός Σύλλογος.Πάραυτα βλέπουμε ότι κάποιες αποφάσεις – νομοί εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα με σκοπό τον αθέμιτο ανταγωνισμό και καταλήγουν να είναι αντισυνταγματικά και καταχρηστικά. Αυτές τις αποφάσεις τις μελετάμε με τα συνδικαλιστικά όργανα στα οποία ανήκουμε, όπως Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών & Νήσων Αιγαίου καθώς και στην Ε.Σ.Ε.Ε και κινούμαστε αναλόγως.Η άποψη μας είναι ότι το ωράριο θα πρέπει να διαμορφώνεται από τον Εμπορικό Σύλλογο της περιοχής σε συνεργασία με τον Δήμο και σύμφωνα με τους νόμους και τις ανάγκες της περιοχής.

 

100 χρόνια Εμπορικός Σύλλογος Θήβας

 

-Πιστεύετε ότι είστε σε μια κρίσιμη κάμπη για το μέλλον του Συλλόγου?
Απάντηση: 100 χρόνια Εμπορικός Σύλλογος Θήβας, 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, έναν αιώνα ζωής και προσφοράς στον συνάδελφο έμπορο, στον επαγγελματία και στην τοπική κοινωνία της περιοχής μας.Ως Διοικητικό Συμβούλιο αισθανόμαστε τυχεροί που είμαστε σε αυτή τη θέση να γιορτάζουμε δηλαδή τα 100 χρόνια ζωής του Συλλόγου. Αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη στους προκατόχους μας Προέδρους αλλά και Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων που κατάφεραν τόσα χρόνια από το 1920 έως και σήμερα να κρατήσουν ενεργό, ζωντανό και δραστήριο αυτό τον Σύλλογο. Αν αναλογιστούμε δε όλα τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια εν μέσω πολέμου φτώχειας και δυσκολίας όπου ο Εμπορικός Σύλλογος Θήβας σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες έμεινε στιβαρός αλλά είχε και ενεργό ρόλο στην κατοχή νιώθουμε δέος. Την φετινή χρονιά τιμούμε το χθες, το σήμερα και το αύριο του Εμπορικού Συλλόγου της Θήβας.Και να είστε σίγουροι ότι ο Εμπορικός Σύλλογος θα έχει μέλλον διότι όλα τα παραπάνω μας γεμίζουν δύναμη να συνεχίσουμε να προσφέρουμε έχοντας ανθρώπους που αγαπούν το Σύλλογο και το έργο του.

 

-Σε ένα έτος με πολλές δυσκολίες, τι θα λέγατε για την κατάσταση των επιχειρήσεων της πόλης μας και την οικονομική τους δραστηριότητα;
Απάντηση: Και η φετινή χρονιά δυστυχώς συγκαταλέγεται σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης οπού τα έξοδα για κάθε συνάδελφο τόσο στο επαγγελματικό του εγχείρημα,όσο και σε προσωπικό επίπεδο παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και την πτώση του ετήσιου τζίρου στα καταστήματα μας λόγω της οικονομικής κρίσης,αλλά και άλλων εξωγενών παραγόντων θα καταλάβουμε σε τι δύσκολο σημείο βρισκόμαστε καθημερινά.

 

-Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και οι κατασχέσεις των τραπεζών από τους ιδιωτικούς λογαριασμούς των εμπόρων, εμποδίζοντας τους να ανταποκριθούν στα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα που αντιμετωπίζουν οδηγώντας τους στον μονόδρομο του λουκέτου . Ποια είναι η ασπίδα προστασίας που έχετε στα σχεδία σας
Απάντηση: Οι τράπεζες έχουν σταματήσει τις δανειοδοτήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι υπαρκτά είτε επαγγελματικά είτε στεγαστικά και το κυνήγι εισπρακτικών εταιρειών καλά κρατεί.Πιστεύω ότι οι ενέργειες της σημερινής Κυβέρνησης θα πρέπει να επιδιώκουνε την επανέναρξη της Ελληνικής επιχειρηματικότητας, την ελάφρυνση βαρών, για τα οποία δεν ευθυνόμαστε. Εμείς οι έμποροι δεν ζητάμε να μας χαριστεί τίποτα το μόνο που ζητάμε είναι να μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε με αξιοπρέπεια στις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Έχουμε αναρωτηθεί σε ποια επίπεδα βρίσκεται η Νεανική Επιχειρηματικότητα ή η Επιχειρηματικότητα γενικώς ;Εμείς από την πλευρά μας ως Εμπορικός Σύλλογος προσπαθούμε να προστατεύουμε τα καταστήματα μας στο βαθμό που μπορούμε, κάνουμε ενέργειες ώστε να προσελκύσουμε περισσότερο καταναλωτικό κοινό στην Πόλη μας όπως η Λευκή Νύχτα κ.α. Προσπαθούμε να δίνουμε , όσο το δυνατόν, τις κατάλληλες κατευθύνσεις σε όποιον επιχειρεί ώστε το εγχείρημα αυτό να έχει επιτυχία και γενικότερα είμαστε δίπλα στο συνάδελφο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει και είναι πολλά.Όλα αυτά βέβαια πάντα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , την Περιφερική Ενότητα Βοιωτίας, τον Δήμο Θηβαίων το Επιμελητήριο Βοιωτίας και άλλους φορείς. Η προσπάθεια αυτή θέλει πάρα πολύ δουλειά, από όλους τους εμπλεκομένους, δεν είναι εύκολη και χρειάζεται υπομονή και επιμονή.

 

-Τα ανοιχτά ζητήματα, για την καθημερινότητα της πόλης, είναι σοβαρά και σε εκκρεμότητα πολλά αιτήματα σας. Η ανεργία, ο καταυλισμός των Ρομά, το hot spot, η φυγή υπηρεσιών όπως πχ το ΙΚΑ, η συνεχιζόμενη απαξίωση της θέσης της Θήβας. Πώς έχετε σχεδιάσει να αντιδράσετε?
Απάντηση: Η πόλη των Θηβών πέρα από την μακρόχρονη ιστορία της έχει και πολλά σοβαρά θέματα να λύσει.Εμείς ως Εμπορικός Σύλλογος έχουμε ασχοληθεί με πάρα πολλά θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος και τα έχουμε αναδείξει σαν κύρια προβλήματα για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και τοπικής επιχειρηματικότητας.Σημαντικά λοιπόν προβλήματα είναι η εγκληματικότητα των ΡΟΜΑ , η ύπαρξη ενός HOT SPOT κοντά στην πόλη μας αλλά και την εγκατάσταση ενός δεύτερου σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων( Ριτσώνα) από την περιοχή μας. Υπάρχουν πληροφορίες για την δημιουργία ενός άλλου<< κλειστού >>τύπου κοντά σε μας. Η αύξηση της ανεργίας της περιοχής στις νεανικές ηλικιακά ομάδες , η υποστελέχωση του Αστυνομικού Τμήματος της Θήβας, η αποδυνάμωση των υπηρεσιών υγείας όπως Νοσοκομείο – Ι.Κ.Α, η αδρανοποίηση της μεγαλύτερης, από πλευράς εσόδων , Δ.Ο.Υ της Θήβας συγκριτικά με τις υπόλοιπες Δ.Ο.Υ της Στερεάς Ελλάδας και πολλά άλλα . Δεν μπορεί να υπάρχουν τέτοια σοβαρά προβλήματα σε τοπικό επίπεδο και η κυβέρνηση να προσθέτει και αλλά. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η απαξίωση( στοχευμένα ή μη) αυτής της πόλης. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η περαιτέρω υποβάθμιση του βοιωτικού επιπέδου των κατοίκων της πόλης .Σε κάθε περίπτωση αυτά τα προβλήματα δεν λύνονται από την μια μέρα στη άλλη και σε καμία περίπτωση από τις ενέργειες ενός μόνο ανθρώπου. Ζητάμε τη σύμπραξη όλων των φορέων αυτού του τόπου, ζητάμε ανταποδοτικά οφέλη για τους πολίτες αυτής της Πόλης.

 

-Το Μουσείο της Θήβας είναι το 3ο Πιο επισκέψιμο τουριστικό μέρος στην Ελλάδα. Αυτό όμως δεν αγγίζει καθόλου τον εμπορικό κόσμο της πόλης. Αφού τα λεωφορεία μεταφέρονται στην Αραχωβα και στους Δελφούς. Ποια είναι η θέση σας σε αυτό το ζήτημα?
Απάντηση: Το Μουσείο της Θήβας είναι ένα στολίδι για την Πόλη μας . Ίσως είναι ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως τόσο σε σημαντικά εκθέματα όσο στην άρτια κατασκευή και λειτουργιά του.Απόδειξη αυτού αποτελεί η επισκεψιμότητα που εμφανίζει. Η Δημοτική Αρχή ,σε συνεργασία με τους εμπλεκομένους φορείς ,να κτίσουν ένα πλάνο για τη πιο σωστή εκμετάλλευση του brandnameπου λέγεται Μουσείο της Θήβας ,ώστε η πόλη να αποκτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη και παράλληλα να αυξηθεί και άλλο η επισκεψιμότητα στο Μουσείο της Θήβας ,αλλά και στην πόλη γενικότερα.Μα πρέπει πάνω από όλα να φτιάξουμε μια πόλη φιλόξενη,καθαρή ,φιλική και προσβάσιμη τόσο στους επισκέπτες αλλά και στους κατοίκους της. Πρέπει να δημιουργηθούν εκείνες οι υποδομές, ώστε ο επισκέπτης να γνωρίσει την Πόλη μας όχι μόνο για το υπέροχο Μουσείο της αλλά και για τις ομορφιές της. Και πιστέψτε με αυτή η Πόλη έχει ομορφιές που πρέπει να αναδειχθούν σωστά. Γεννήθηκα, μεγάλωσα, δραστηριοποιούμαι σε αυτή την πόλη όπως πολλοί από εμάς. Δημιούργησα οικογένεια σε αυτό τον τόπο και θέλω ή μάλλον απαιτώ τα καλύτερα για τα παιδιά μου και για τα παιδιά αυτής της πόλης.

 

-Τι θα συμβουλεύατε τους καταναλωτές;
Απάντηση:Οι συνάδελφοι μου, σήμερα άρτια εξειδικευμένοι, εξυπηρετικοί και πλήρεις σε ποιοτικά και οικονομικά προϊόντα καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της μέσης οικογένειας και όχι μόνο. Στα καταστήματα μας ο πελάτης μπορεί να βρει μεγάλη γκάμα εμπορευμάτων και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του. Πρέπει να στηριχτεί η τοπική οικονομία,άρα Στηρίζω το τοπικό κατάστημα,Στηρίζω την επιχείρηση της γειτονιάς μου γιατί μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά σαν κοινωνία . Και να μην ξεχνάμε ότι το τοπικό κατάστημα και η τοπική επιχείρηση είναι εκείνη που στηρίζει έμπρακτα τα αθλητικά σωματεία και τα σχολεία της περιοχής μας.Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ευχαριστήσουμε το καταναλωτικό κοινό που όλο αυτόν το καιρό είναι δίπλα μας και μας στηρίζει.Υπόσχεση μας είναι να γινόμαστε κάθε χρόνο καλύτεροι.

Βασίλης Γκέλης
Αντιπρόεδρος Ά Εμπορικού Συλλόγου Θήβας
Αναπ. Γεν. Γραμματέας Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών & Νήσων Αιγαίου
Μέλος Δ.Σ Επιμελητηρίου Βοιωτίας.

κ.Γκέλη να σας ευχαριστήσω.
Πούλιος Παναγιώτης