You are currently viewing Συνέντευξη: JBoy Da Don

Συνέντευξη: JBoy Da Don

Με αφορμή την συμμετοχή του Jboy Da Don ως host στο “Rough Diamonds vol.2”, σας δίνουμε τη δυνατότητα να γνωρίσετε ποιος είναι τελικά αυτός ο τύπος που αντικατέστησε τον θρυλικό Keith Murray που εμφανίστηκε ως host του “Rough Diamonds vol.1”.

Ο JBoy ασχολείται με την κουλτούρα του χιπ χοπ από το 1979, όταν άκουσε για πρώτη φορά Grandmaster Flash. Όντας καλλιτέχνης στη δεκαετία του ’90 και στις αρχές του 2000, είδε ότι η αγορά για τους underground καλλιτέχνες ήταν πολύ δύσκολη. Μέσω της εκπομπής “HustlemanLive” προσπαθεί να βοηθήσει αυτούς τους καλλιτέχνες, δίνοντας την ευκαιρία να ακουστούν και να συνδεθούν με άλλους, αλλά και μια ευκαιρία να βγάλουν κάποια χρήματα μέσω BMI, ASCAP και οποιεσδήποτε άλλες πλατφόρμες δικαιωμάτων. Όλοι έχουν μια φωνή που αξίζει να ακουστεί και ειλικρινά, οι περισσότεροι από αυτούς ακούγονται πολύ καλύτερα από τους κορυφαίους 40 καλλιτέχνες στο ραδιόφωνο. Αυτός είναι ο λόγος της επιτυχίας της εκπομπής.

Ο Mag ο Hustleman (ιδιοκτήτης της Hustleman Μuzik), του ζήτησε να συμμετάσχει σε μια ζωντανή εκπομπή στο FB και εφόσον τα πήγαιναν υπέροχα και ένας ραδιοφωνικός σταθμός του ζήτησε να κάνουν μια εκπομπή σε έναν διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό, το Freedom Kradio και τώρα φτάνουν τα 30 εκατομμύρια ακροατές ανά μήνα, οι οποίοι ακούν αυτούς τους underground καλλιτέχνες. Εκπέμπει επίσης σε 5 άλλους σταθμούς. Είναι μέλος των Fleet DJs και των Next Level DJs.

Ποια ήταν η αγαπημένη σου εποχή;

Ξεκίνησα τη δεκαετία του ’80 όταν το χιπ χοπ ήταν στα αρχικά του στάδια. Όσον αφορά την κουλτούρα θα έλεγα ότι τα 80s ήταν η αγαπημένη μου εποχή, αλλά όσον αφορά τη μουσική θα έλεγα τα 90s. Νιώθω ότι η δεκαετία του ’90 ήταν η πιο δημιουργική εποχή. Ήταν μια πύλη φαντασίας στο ραπ. Αυτό το χρονικό πλαίσιο έδωσε στο hip hop την ευκαιρία να αναπτυχθεί με οποιοδήποτε διαφορετικό τρόπο και άγγιξε τα αυτιά όλων και όχι μόνο των οπαδών της ραπ, καθώς ήταν πιο ελεύθερη η έκφραση και πιο καινοτόμος η περίοδος που είχαμε.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου τραγούδια να ερμηνεύσεις;

Θα πρέπει να πω ότι το τραγούδι μου που ονομάζεται “On my own” μου αρέσει περισσότερο. Η ενέργεια από αυτό το τραγούδι με έβαλε στοn παράδεισο, σαν μια ορμή ηλεκτρισμού ή μια καταιγίδα που διαπερνά το σώμα μου.

Ποια είναι η πιο αξέχαστη εμπειρία σας;

Μια φορά ήμουν σε ένα φεστιβάλ μουσικής με τον Tech N9ne. Ήταν 8 πολιτείες μακριά και χρειάστηκαν 17 ώρες για να φτάσουμε εκεί. Δεν έπαιζα εκείνη τη μέρα. Βοηθούσα την ομάδα της Strange Music. Στεκόμουν στις σκάλες δίπλα στη σκηνή και αυτός ο τύπος ήρθε κοντά μου από το πλήθος, το οποίο άρχισε να χοροπηδά πάνω κάτω. Μου είπε: Hustleman! Hustleman! Hustleman! Σε ξέρω. Σε βλέπω στα shows, είμαι μεγάλος θαυμαστής» και μιλήσαμε για λίγο. Μετά υπέγραψα κάποιο merchandise για αυτόν και γυρίσαμε πίσω, αλλά το γεγονός ότι με αναγνώρισε σε ένα πλήθος γεμάτο κόσμο, ήταν αυτό που μου το έκανε αξέχαστο.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει;

“Να είσαι συνεπής. πρέπει να μείνεις στα μάτια και στα αυτιά του λαού. Πρέπει να έχεις αυτή τη συνεχή σύνδεση με νέους και πιστούς θαυμαστές.”

Πες μας για την καλύτερη στιγμή σου και τη χειρότερη στιγμή στην καριέρα σου.

Η καλύτερή μου στιγμή ήταν όταν άρχισα να ανοίγομαι, νέος ακόμα, στην πόλη μου, σε μια συναυλία στην παραλία. Η χειρότερη στιγμή ήταν όταν έθεσα υπερβολική εμπιστοσύνη σε κάποιον αλλά ο ίδιος δημιουργούσε προβλήματα σε άτομα με τα οποία συνεργάζομαι και τον αφαίρεσα από τον κύκλο μου. Πάντα έπρεπε να πηγαίνω πίσω του και να καθαρίζω τα χάλια στις κακές επιχειρηματικές του συναλλαγές.

Θα ήθελες να επισκεφτείς την Ελλάδα για μια συναυλία;

Θα ήθελα πολύ να έρθω στην Ελλάδα. για μια συναυλία ή οτιδήποτε άλλο. θα ήθελα να πάω στις παραλίες στην Ελλάδα και να επισκεφθώ μερικούς αμπελώνες κρασιού.

Πες μας για τη συνεργασία με τη Universe Music στο mixtape “Rough Diamonds”.

Με τα παιδιά γνωριστήκαμε μέσω ενός κοινού φίλου. Μου έκανε εντύπωση ο Meshaya και ο Brain Damage. Εκεί με ενέπνευσε η αγάπη για το hip hop. Το γεγονός ότι υποστηρίζουν ανεξάρτητους και underground καλλιτέχνες, με έκανε να θέλω να συνεργαστώ μαζί τους. Τα έργα και οι καλλιτέχνες που συγκεντρώσαμε δημιούργησαν ένα υπέροχο σύνολο μουσικής τέχνης…

Πώς νιώθεις για τη συνεργασία με τον Bizarre των D12;

Η συνεργασία ήταν υπέροχη. Ο Bizarre είναι ένας αξιόλογος και εξαιρετικός καλλιτέχνης. Κάποτε κατάφερε να φτάσει ψηλά και να κάνει αυτό που ο κάθε καλλιτέχνης θέλει, να φτάσει δηλαδή ακριβώς στην κορυφή. Εκτιμώ το γεγονός ότι ήταν πρόθυμος να προσφέρει στην underground hip hop κοινότητα, δίνοντάς μας ένα πολύ δυνατό κουπλέ.

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στο χώρο αυτό, τι θα ήταν αυτό;

Θα άλλαζα τους βρώμικους promoters που παίρνουν χρήματα από ανεξάρτητους καλλιτέχνες και τους δίνουν υποσχέσεις φήμης, αλλά ποτέ δεν εκπληρώνουν την υπόσχεσή τους…

Τι είδους μήνυμα θα έδινες στους νέους ράπερ;

Αν κάνεις μουσική, κάν΄ το για την αγάπη της τέχνης, όχι μόνο για να πληρώνεσαι. Αν το κάνεις αυτό από αγάπη, τότε θα έχεις μακροζωία στο παιχνίδι, γιατί δημιουργείς συνεχώς νέα τέχνη. Αν το κάνεις μόνο για τα χρήματα, μπορεί να πάρεις μια τσάντα στην αρχή, αλλά θα τελειώσει γρήγορα και όταν δεν μπορείς να δημιουργήσεις επειδή δεν είσαι αληθινός καλλιτέχνης στην καρδιά, τα χρήματα και όλα θα σταματήσουν. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ράπερ, αλλά για οτιδήποτε κάνεις στη ζωή.

Βρείτε τον JBoy στα παρακάτω link:

https://www.facebook.com/Hustleman-Live-105659578378283

https://www.instagram.com/hustlemanlive/

https://www.youtube.com/channel/UC35hd20eud5FxfHvQWrvXJg/videos

Με εκτίμηση,

Universe Music

Independent Label

Greece

Facebook Comments Box