- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Συνέντευξη τύπου η Τομεακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων(VIDEO)

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η Τομεακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων στις 13/9/21 (σσ. εχθές) όπου μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν ουσιαστικές πλευρές των θέσεων του ΚΚΕ για την παιδεία. Αναλυτικότερα: Τις θέσεις του ΚΚΕ ανέπτυξε η Βάνα Λυγερού, μέλος του Τομεακού Γραφείου Φωκίδας του ΚΚΕ η οποία σημείωσε:

‹‹Εικοσιπέντε χρόνια ζούμε την επίθεση των «κοσμογονιών» στην εκπαίδευση.

Το δημόσιο σχολείο υποβαθμίζεται πνιγμένο από την «ποιότητα» αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

Η δημόσια εκπαίδευση, σ’ όλη την έκταση σχεδιασμένα και μεθοδικά διολισθαίνει στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση. 

Αυτή η πραγματικότητα, δεν είναι αποτέλεσμα συγκυριών, αυτοσχεδιασμών. Δεν τη χαρακτηρίζει «προχειρότητα, αποσπασματικότητα, ανοργανωσιά και γραφειοκρατία», όπως ισχυρίζονται άλλα πολιτικά κόμματα.

 Η εκπαιδευτική πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, χωρίς διακοπές και ανατροπές, συστηματικά και μεθοδικά σ’ όλες τις βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο ως το Πανεπιστήμιο κατακερματίζει τον ενιαίο χαρακτήρα της γνώσης, εξοστρακίζει από το σχολείο τη μόρφωση, την αγωγή των νέων ανθρώπων. Ακυρώνει τον εκπαιδευτικό, αποδιοργανώνει τη σκέψη και ξεχαρβαλώνει την προσωπικότητα των νέων παιδιών.

  Μεθοδικά στερούν σήμερα τη μόρφωση απ’ αυτούς που σκοπεύουν αύριο να τους στερήσουν την εργασία και τη ζωή με δικαιώματα.

Με σημαία  την απαίτηση  για «σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς» το σύνολο της παιδείας προσαρμόζεται και στρατεύεται στη μάχη της κερδοφορίας και της κυριαρχίας του κεφαλαίου.

Το Ινστιτούτο Μελετών των Ευρωπαίων βιομηχάνων σε έκθεση του καιρό τώρα έχει προβάλλει τις απαιτήσεις του. «Δεν αξιολογούμε θετικά το γεγονός ότι οι άνθρωποι παραμένουν επί μακρό χρόνο στα σχολεία και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπάρχει κίνδυνος οι άνθρωποι οι νέοι να αποκτήσουν απόψεις, περισσότερο αντιδραστικές ή απλού παρατηρητή παρά απόψεις προσανατολισμένες προς την δράση σε μια εποχή που η Ευρώπη χρειάζεται μια ένεση επιχειρηματικού πνεύματος».

Πάνω σ’ αυτό καρμπόν προσαρμόζονται οι κατευθύνσεις και απαιτήσεις της Ε.Ε., οι ντιρεκτίβες της Λευκής Βίβλου. Γράφει στην σελίδα 14 η Λευκή Βίβλος: «η εκπαίδευση χρειάζεται να εκλογικευτεί, να προβλέπονται λιγότερο μακροχρόνιες σπουδές, με γενικές σύντομες καταρτίσεις, που ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες της αγοράς, προωθώντας ταυτόχρονα την επαγγελματική κατάρτιση ως εναλλακτική της πανεπιστημιακής».

“Οι ανάγκες σε εκπαίδευση -συνεχίζει- και κατάρτισης δεν μπορεί να είναι δωρεάν. Απαιτούν την δημιουργία νέων βάσεων πληρωμής σε ατομική βάση, πληρωμή με βάση την χρήση υπηρεσιών παιδείας”. 

Ήδη από το 1995 η έκθεση του ΟΟΣΑ έβαζε το ζήτημα της “αποκέντρωσης της εκπαίδευσης”. “Από τα κτίρια μέχρι την διαμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και τις προσλήψεις εκπαιδευτικών”. Το 2011 ο ΟΟΣΑ κρίνει αρνητικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα τα παραπάνω ελέγχονται κεντρικά από το κράτος και χρειάζεται μεγαλύτερη αυτονομία του σχολείου.

Την “αυτονομία” του σχολείου υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με την πολυμορφία τρόπων και χώρων εκπαίδευσης δημιουργεί ένα σύστημα ευκαιριών για όλους, ώστε ο καθένας να μπορεί να επιλέγει ελεύθερα ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του. 

Τίποτα πιο απατηλό και ψεύτικο για ελεύθερη επιλογή, για δήθεν ίσες ευκαιρίες μέσα στις πιο άγριες και άνισες συνθήκες που διαμορφώνονται. 

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του νέου νόμου της ΝΔ για την παιδεία  και έσπευσαν “σαν έτοιμοι από καιρό” ο βουλευτής κ. Μπούγας και οι τοπικοί άρχοντες του Δήμου Δωρίδας να σχεδιάσουν τις νέες εκπαιδευτικές δομές, τα ΙΕΚ που χρειάζονται οι τοπικοί επιχειρηματίες. 

“Τεχνικούς Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα web/designer –developer-video games), Βοηθούς Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας κ.α.”, προτείνει ο κ. βουλευτής! Τεχνικούς πληροφορικής, όταν δεν έχουν εγκρίνει ακόμα για φέτος την ειδικότητα Η/Υ στο ΕΠΑΛ Άμφισσας; Βοηθούς Νοσηλευτικής όταν το Νοσοκομείο Άμφισσας έχει έλλειψη προσωπικού και δεν γίνονται προσλήψεις; 

“Τεχνικούς κοπής κρέατος και κρεατοπαρασκευασμάτων, Τεχνικούς γαλακτοκομίας τυροκομίας, Χειριστές γεωκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων κ.α.”, προτείνει ο  Δήμος Δωρίδας!

Ο Δήμος που έχει αφήσει από το σεισμό του 2012 κλειδωμένο το κλειστό γυμναστήριο του Λυκείου Ευπαλίου, με ρωγμές στους τοίχους, την αίθουσα εκδηλώσεων να μπάζει νερά και τις παιδικές χαρές κλειστές, χρόνια τώρα, χωρίς πιστοποίηση! Οι πυρόπληκτοι κτηνοτρόφοι στην Ελαία και Καλλιθέα ακόμα περιμένουν να βάλει λάστιχα για να ποτίζουν τα ζώα και οι ζωοτροφές είναι άφαντες. Όσο για αντιπλημμυρικά ούτε λόγος να γίνεται.

Για να εργαστούν πού; Ποιόν κοροϊδεύουν; Αντί να κοιτάξουν τη δουλειά που έχουν υποχρέωση να κάνουν, θέλουν, τρομάρα τους, να φτιάξουν και εκπαιδευτικές δομές! Αδιαφορούν για τις βασικές ανάγκες των δημοτών και τώρα θα σώσουν τάχα τη νεολαία από την ανεργία!

Αυτά τα ιδρύματα “θα οπλίσουν τη χώρα με σωστούς επαγγελματίες” είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ! Βεβαίως τέτοια ιδρύματα τώρα χρειάζεται η χώρα και θα σώσουν τους νέους και τη χώρα, όπως την έσωσαν τα ΤΕΙ σε κάθε χωριό και τα ΑΕΙ σε κάθε πόλη, που τώρα τα κλείνουν και στη θέση τους σπέρνουν ΔΙΕΚ!

Είναι οπισθοδρόμηση και βαθιά ταξική η διάσπαση του Αναλυτικού Προγράμματος. Η  αυτονόμηση και διαφοροποίησή του από περιοχή σε περιοχή, από σχολείο σε σχολείο, από τάξη σε τάξη, με την ευγενική χορηγία των διαφόρων επιχειρηματιών. 

Σύγχρονο και αναβαθμισμένο δεν είναι το σχολείο που διαχωρίζει, που βάζει ταμπέλες ευφυΐας και ικανότητας σε μικρά παιδιά, αντί να τα στηρίζει, να τα βοηθά, για να προκόψουν όλα. 

Δεν είναι η παιδαγωγική επιστήμη που λέει πως δεν μπορούν να μάθουν γράμματα όλα τα παιδιά. Ούτε αναβαθμίζεται το σχολείο που κυνηγά να τα βγάλει πέρα με χορηγούς, γιατί το κράτος δεν του εξασφαλίζει την αναγκαία χρηματοδότηση.

Δεν είναι  σύγχρονο το σχολείο που, εν μέσω του 4ου κύματος πανδημίας, αντί να λιγοστεύει, αυξάνει τους μαθητές στα τμήματα, για να εξοικονομήσει εκπαιδευτικούς. Στη Φωκίδα καταργήθηκαν τμήματα και στα Γυμνάσια – Λύκεια και ΕΠΑΛ έχουμε 27-29 μαθητές ανά τμήμα! Στο ΕΠΑΛ Άμφισσας, το μοναδικό του νομού, καταργήθηκαν ειδικότητες. Υποχρεώθηκαν μαθητές να αλλάξουν κατεύθυνση ή ειδικότητα, να ψάχνουν θέση σε άλλο νομό. Αντί να προσλάβουν μόνιμους εκπαιδευτικούς και να καλύψουν όλες τις ανάγκες προχωρούν σε 3μηνες συμβάσεις.  Κάνουν περικοπές εκπαιδευτικών στην παράλληλη στήριξη και φορτώνουν το βάρος στους γονείς των παιδιών της πιο ευάλωτης ομάδας. Απαντούν στην πανδημία με απολύσεις χιλιάδων καθαριστριών και προσλαμβάνουν ακόμα και με 3ωρες συμβάσεις στην καθαριότητα των σχολείων.  Γεμίζουν τις αυλές των σχολείων με κοντέινερ για να στεγάσουν ακόμα και τα νήπια.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή επίθεση πνευματικής υποδούλωσης των νέων ανθρώπων έτσι που άβουλοι, δειλοί και μοιραίοι απέναντι στην αδικία και στη σκληρή εκμετάλλευσή τους να βαυκαλίζονται πως είναι τολμηροί, ενεργητικοί, ανταγωνιστικοί, σύγχρονοι.

Μια επίθεση συνδυασμένη μέσα κι έξω από το σχολειό που επιχειρεί πολύμορφα να φτιάξει ανθρώπους που δεν θα αντιδρούν στην εκμετάλλευση τους, θα μπορούν όμως που και που να εκτονώνονται στον πιο παρακατιανό και δυστυχισμένο, στον πιο αδύνατο κρίκο. Αυτή είναι η απαίτηση της αγοράς για το σύγχρονο εργατικό δυναμικό, του απασχολήσιμου, χωρίς δικαιώματα, που χρειάζεται.

Σήμερα προβάλλει η ανάγκη να αγωνιστούμε για ριζικές αλλαγές τόσο στην παιδεία όσο και στην κοινωνία. Η υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας, της λαϊκής οικογένειας δεν έρχεται με τον προσανατολισμό στις δεξιότητες, στην αυτονομία, στην εμπορευματοποίηση της παιδείας. Προβάλλει η ανάγκη διεκδίκησης ενός σχολείου για όλα τα παιδιά, που η λειτουργία του θα είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και θα χρηματοδοτείται γενναία από αυτό. Ενός ενιαίου 12χρονου σχολείου δημόσιου και δωρεάν για όλους, για να αποκτούν τη βασική γενική μόρφωση, που είναι αναγκαία για οποιαδήποτε επιλογή ζωής και επαγγέλματος, όλα τα παιδιά. Μετά το 12χρονο σχολείο να ακολουθούν οι δημόσιες και δωρεάν Επαγγελματικές Σχολές και η Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.

Σήμερα επιβάλλεται να παρθούν άμεσα μέτρα:

  • Αύξηση των δαπανών για την παιδεία
  • 15 μαθητές στην τάξη
  • Άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών με μόνιμους διορισμούς
  • Φροντιστηριακά μαθήματα για να καλυφθούν οι μορφωτικές επιπτώσεις της πανδημίας
  • Να λειτουργήσουν με πλήρη κάλυψη όλες οι δομές ειδικής αγωγής
  • Μαζικά δωρεάν τεστ για όλους- Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, διεξαγωγής τεστ και εξατομικευμένης παρακολούθησης, με ευθύνη του κράτους στα σχολεία.
  • Κατάργηση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και Τράπεζας Θεμάτων
  • Καμιά ανατίμηση στα είδη πρώτης ανάγκης, στα σχολικά είδη. Μείωση της τιμής του ρεύματος και του πετρελαίου.››