- ΘΗΒΑ, ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Θανάσης Παπαγεωργίου. Ο γνωστός Θηβαίος κωμικός ηθοποιός μιλάει στο exeisminima

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο γνωστός Θηβαίος κωμικός ηθοποιός μιλάει στο exeisminima: «Γράψτο όπως το λέω: H Θήβα έχει μείνει στην εποχή του Γκόρτσου…»

Είναι πραγματική απόλαυση να έχεις τη δυνατότητα να συνομιλείς με κάποιον που χαρακτηρίζεται από  ευφυές χιούμορ, πόσο μάλλον όταν αυτός είναι από τους κορυφαίους κωμικούς ηθοποιούς του stand up comedy όπως ο συμπατριώτης μας Θανάσης Παπαγεωργίου.

Τα τελευταία 2 χρόνια επέστρεψε στη Θήβα ως εκπαιδευτικός αφού έχει τελειώσει τη Θεολογική Σχολή, συμμετέχει στη θεατρική ομάδα της Ενωσης Μικρασιατών Θήβας, αλλά παράλληλα συνεχίζει τα τελευταία 10 χρόνια μαζί τον Χριστόφορο Ζαραλίκο να δίνει παραστάσεις stand up comedy στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Oι δυό τους σατιρίζουν και καυτηριάζουν τα πάντα, παίζουν με το κοινό και ως γνήσια πειραχτήρια δεν αφήνουν τίποτα ασχολίαστο. Ουαί κι αλίμονο σε όποιον πέσει στο στόμα τους!!!
Θανάση, για όσους συμπατριώτες μας δεν σε γνωρίζουν (κακώς βέβαια αν υπάρχουν τέτοιοι…) πες μας πως ξεκίνησες  την ενασχόληση σου με την υποκριτική και το stand up comedy;
Aπό μικρός είχα μια έφεση στο λόγο και όταν πέρασα  στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, αποφάσισα παράλληλα με τη Θεολογική να γραφτώ και σε σχολή υποκριτικής. Πρώτα στου Θεοδοσιάδη, μετά στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου και τέλος στου Διαμαντόπουλου.  Στη συνέχεια εκανα μικρούς ρόλους στην τηλεόραση, σε σίριαλ όπως την Ανατομία ενός εγκλήματος, με τη Νανά Δούκα στο Κόκκινο Βελούδο,  με τον Ζαραλίκο την εκπομπή του ΜΕΓΚΑ Δύο στα Ορθια, ραδιόφωνο στην ΕΡΑ2κλπ.
Το stand up comedy  ξεκίνησε το 1995 για πρώτη φορά στη χώρα μας με πρωτοβουλία της Λουκίας Ρικάκη όταν μέσω μιας αγγελίας ζητούσε πρόσωπα με χιούμορ και με δυνατότητες  αυτοσχεδιασμού και αλληλεπίδρασης με το κοινό. Εκεί συνάντησα διάφορες φάτσες, παλιούς ηθοποιούς, νεότερους που ανέβαιναν στη σκηνή και προσπαθούσαν με ενα μικρό σκετσάκι και αυτοσχεδιασμό να κάνουν το κοινό να γελάσει. Εγώ επέλεξα να κάνω τον μεθυσμένο και έκανα πλάκα με το κοινό. Από τα 300 άτομα που πήραν μέρος σε αυτές τις οντισιόν τελικά μείναμε μόνο 8.

Υπήρχαν γνωστά ονόματα που συνεχίζουν σήμερα σε αυτό το είδος της κωμωδίας και τι είναι τελικά αυτό το stand up comedy;

Ηταν ο Χριστόφορος Ζαραλίκος με τον οποίο έχουμε μια χημεία και πραγματοποιούμε μαζί παραστάσεις ανά την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και ο Σίλας Σεραφείμ που συνεχίζει και αυτός το stand up comedy.
Το stand up comedy είναι πραγματική κωμωδία, σε πραγματικό χρόνο, με πραγματικούς ανθρώπους ίσως όχι σε τόσο πραγματικό χώρο…Είμαστε όρθιοι κωμικοί σε συσκευασία… φαρμακευτικού προιόντος, θεραπεύουμε τα παντα και η μόνη παρενέργεια είναι να …πεθάνει κάποιος από τα γέλια.
Στη Θήβα  την πατρίδα σου πως και δεν έχετε εμφανισθεί καθόλου;
Ειναι απλό δεν υπάρχει ο ανάλογος χώρος που δεν είναι άλλος από μια μουσική σκηνή, γι αυτό και οι παραστάσεις μας γίνονται σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, Χαλκίδα, Ηράκλειο, Πάτρα, Γιάννινα κλπ.
Τα δύο τελευταία χρόνια επέστρεψες στη Θήβα, πως είναι η ζωή εδώ  σε σχέση με όσα ειχες συνηθίσει στην Αθήνα;
Εχω δύο απαντήσεις να σου δώσω, θέλεις αυτή που λένε συνήθως ή την άλλη;
Για δοκίμασε την άλλη;
Γράψτο όπως το λέω: Η Θήβα έχει μείνει στην εποχή του Γκόρτσου… Εχει ανάγκη από ανάπτυξη και πολιτιστική αποκέντρωση. Της λείπει το χρώμα και το στυλ. Αυτή η πλατεία είναι ευχή και κατάρα μαζί, την κάνει χωριό, τα χωριά έχουν μια πλατεία και μαζεύεται όλος ο κόσμος εκεί… Υπάρχει σκουριά που δε φεύγει ευκολα.
Για αναλυσέ το λίγο παραπάνω;
Από που να αρχίσω. Εχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την πόλη. Ολα γίνονται αποσπασματικά και με ελλείψεις. Οταν φτιάχνεις κάτι απο την αρχή δεν υπάρχουν ελαφρυντικά.
Εφτιαξαν το Συνεδριακό, πολύ ωραία φτιάξε ρε άνθρωπε που το σχεδίασες μια πιο μεγάλη σκηνή να μπορεί να παιχτεί αξιοπρεπώς μια παράσταση, φτιάξε δυο καμαρίνια, δυο φώτα δυο εισόδους να μην κουτουλάνε αυτοί που μπαίνουν με αυτούς που βγαίνουν… Τι συνεδριακό είναι αυτό; συνεδριακό-σινεμά…
Εφτιαξαν την πλατεία στους Αγίους Θεοδώρους, ωραία φτιάξε κι ένα μικρό θεατράκι να μπορούν να γίνονται δυο εκδηλωσούλες στη γειτονιά. Θέλει ενα γκρουπάκι να παίξει μουσική και του λένε παίξε στη κεντρική πλατεία, να σε κοροιδέυουν οι άλλοι από κάτω που πίνουν το καφέ τους…Ανέπτυξε λίγο τις γειτονιές.Για την πλατεία τα είπαμε μην τα ξαναλέμε. Εφτιαξαν νέο γήπεδο με χορτάρι και δεν προέβλεψαν κερκίδες και τόσα άλλα μικρά και μεγάλα…
Ριζικές αλλαγές θέλει ο τόπος. Οι αρχαιολογικοί χώροι, κανείς δεν είναι επισκέψιμος, ούτε καν το Μουσείο αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, υπαρχουν πεταμένες αρχαιότητες εδώ και 60-70 χρόνια από τότε που έχουν ανασκαφεί χωρίς καμία σήμανση. Ας μας πουν ποιος φταίει, η Αρχαιολογία, ο Δήμος, το Υπουργείο Πολιτισμού, να μαζευτούμε 50 εθελοντές πολίτες να πάμε να καθαρίσουμε τους αρχαιολογικούς χώρους, να βάλουμε μια ταμπέλα, ενα σύντομο ιστορικό του τι ειναι εκεί, μια αναπαράσταση γραφική,μια κάτοψη που υπάρχουν αυτά…
Γκόρτσος, Γκόρτσος…ενώ το σωστό είναι παρουμε σβάρνα τα φρεάτια, να τα βουλώνουμε, να τα ξεβουλώνουμε για ψήφους κι αντε γεια τον υπόλοιπο χρόνο…
Εισαι λίγο απαισιόδοξος και πρέπει να ξέρεις ότι πολλοί έχουν την ίδια άποψη μαζί σου αλλά δεν συμμετέχουν όταν χρειάζεται. Ο ενεργός πολίτης είναι πράγματι το ζητούμενο καθώς και ο σαφής προσανατολισμός για το ποια πόλη θέλουμε.
Σίγουρα γίνονται προσπάθειες είτε μεμονωμένα είτε πιο οργανωμένα αλλά δεν βοηθάει η πόλη,η αισθητική της και η νοοτροπία που υπάρχει γενικότερα. Γι αυτό χάρηκα όταν έμαθα για την θεατρική παράσταση των παιδιών και συμμετέχω κι εγώ στην προσπάθεια αυτή. Ο πολιτισμός της Θήβας δεν μπορεί να εξαντλείται στη Καθαρή Δευτέρα και στο παζάρι τον Αυγουστο γύρω από τη πλατεία. Πρέπει κάτι να κάνουμε, ο καθένας από μας με τη μικρή του συμμετοχή σε ότι είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα.
Εχεις όμως μια μονομανία με την πλατεία…
Παρά το γεγονός ότι όλοι κάθονται  γύρω από αυτή εμένα μου μοιάζει τελικά ότι κάποιος κάθεται πάνω σε ένα σεντούκι γεμάτο λίρες γιατί δεν έχει καρέκλα…


Αφού σε ευχαριστήσουμε ενα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας

Αγαπάω την πόλη μου, γι αυτό έχω δικαίωμα να γκρινιάζω…

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση