- ΒΟΙΩΤΙΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΘΗΒΑ

“Θήβα πρωτεύουσα πόλη και τρωικός πόλεμος”-Επιστολή αναγνώστη

kadmeioΜε αφορμή την τελευταία συνώνυμη ομιλία της κ. Γλύκατζη-Αρβελέρ στο συνεδριακό κέντρο θα ήθελα να προσφέρω στον κοινό προβληματισμό ένα θέμα που θεωρώ σημαντικό και το οποίο δεν αναφέρθηκε στην εν λόγω ομιλία.

Η ομιλία της κ. Αρβελέρ αναλώθηκε ως επί το πλείστον στα Βυζαντινά χρόνια όταν η Θήβα ήταν πρωτεύουσα “Θέματος” και κυρίως στις καταστροφές που υπέστη τα χρόνια εκείνα.

Χρονολογικά η παλαιότερη αναφορά της ήταν το 400 π.Χ.
Όμως η Θήβα έχει πολύ παλαιότερη Ιστορία.
Προ δεκαετίας και πλέον υπέπεσε στην αντίληψή μου ένα κείμενο του Michael Siebler στην Frankfurter Allgemeine (11/08/2003) με τίτλο In Theben ging’s los (“από την Θήβα ξεκίνησαν όλα”). Εκεί ο συγγραφέας του άρθρου ισχυρίζεται ότι η Θήβα ήταν η κυρίαρχη πόλη της αρχαιότητας (προϊστορίας?) που οργάνωσε την εκστρατεία κατά της Τροίας (τον “γνωστό” Τρωικό Πόλεμο.
(για όποιον θέλει να το ψάξειhttp://www.faz.net/aktuell/feuilleton/altertum-in-theben-ging-s-los-1111610-p1.html)

Τι λέει ο συγκεκριμένος αρθρογράφος? Αναφέρεται στα στοιχεία μιας επιστολής ενός Χετταίου Βασιλιά περί το 1260 π.Χ. προς τον Βασιλιά των Αχαιών. Η επιστολή αυτή είναι γνωστή ως “the Tawagalawa letter” από το όνομα του αδελφού του Βασιλιά των Αχαιών που αναφέρεται στην επιστολή (δεδομένου ότι βρέθηκε μόνο η τρίτη πινακίδα -σφηνοειδούς γραφής- τα στοιχεία των βασιλέων δεν είναι γνωστά). Το όνομα Ta-wa-ga-la-wa μεταφράζεται από πολλούς ειδήμονες στα Ελληνικά ως E-te-wo-kle-wes, ήγουν Ετεοκλής!

(για όποιον θέλει να το ψάξειhttps://en.wikipedia.org/wiki/Tawagalawa_letter)
Τα σημαντικά (για τον αρθρογράφο και εμάς) στοιχεία της επιστολής είναι ότι αφ’ ενός αναφέρεται σε εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Χετταίων και Αχαιών (οι Χετταίοι είχαν στον έλεγχό τους όλη σχεδόν την μικρά Ασία -πλην του Πόντου- & την Συρία) και αφ’ ετέρου μνημονεύει την διαμάχη των Αχαιών με την πόλη Wilusa (Heliopolis=Ilion=Τροία) για την οποία είχαν έλθει πλέον σε “συμφωνία”. Οι εμπορικές σχέσεις της Θήβας με τους λαούς της εγγύς ανατολής και την Κύπρο αποδεικνύονται και από τα ευρήματα των ανασκαφών στην οδό Πελοπίδα.
(https://books.google.gr/books?id=mVw4nVJRd7wC&pg=PA64&dq=eteokles+hittite&hl=el&sa=X&ei=yUJlUqWaK8XUswb8wYCQCg#v=onepage&q=eteokles%20hittite&f=false)
Ας πάμε λίγο πιο πριν. Στον μύθο η Θήβα είναι η πόλη που ίδρυσε ο Κάδμος ερχόμενος στην Ευρώπη από την περιοχή της εγγύς Ανατολής (μετέπειτα ονομαζόμενη Φοινίκη) αναζητώντας την ομώνυμη αδελφή του. Είναι βάσει του μύθου η πρώτη μόνιμη εγκατάσταση στον ευρωπαϊκό χώρο. Και σαν μόνιμη εγκατάσταση, σε αδιαμφισβήτητο στρατηγικό σημείο ελέγχου των εμπορικών οδών στην Ελλάδα, είχε την πρωτοκαθεδρία από κάποια εποχή και μετά στην Ανατολική Στερεά. Η σημαντικότητα της Θήβας στην προϊστορία αποδεικνύεται εμμέσως και από την αρχαία τραγωδία. Οι τραγωδοί στην “διδασκαλία” τους προς τους Αθηναίους, την τότε κυρίαρχη δύναμη στον ελλαδικό χώρο, αναφέρονται προφανώς σε μια γνωστή κυρίαρχη δύναμη του παρελθόντος. Προφανώς δεν θα επέλεγαν ως χώρο όπου θα διαδραματίζονταν η τραγωδία ένα άγνωστο ή φανταστικό ασήμαντο τόπο. Άρα μπορούμε με ασφάλεια να θεωρήσουμε ότι αναφέρονται σε μια πασίγνωστη πρώην “αυτοκρατορία”.
Ας ξαναγυρίσουμε στα της Ιλιάδας. Η διαμάχη Τροίας και Αχαιών εμφανίζεται ως πόλεμος Σπάρτης και Άργους κατά της Τροίας. Είναι βέβαια η αρπαγή της “ωραίας Ελένης” η αφορμή αλλά μάλλον αυτός είναι ο μύθος που καλύπτει την οικονομική και εμπορική διαμάχη. Αναρωτήθηκε κανείς γιατί οι Αχαιοί μαζεύτηκαν να εκστρατεύσουν από την Αυλίδα? Δεν έχει λιμάνι-επίνειο η Σπάρτη ή το Άργος? Κάποιος τους μάζεψε. Κι αυτούς και τον Οδυσσέα και τους Σαλαμίνιους και τους Θεσσαλούς (Μυρμιδόνες). Και που αλλού θα τους μάζευε παρά στον διοικητικό του κέντρο. Η Αυλίδα είτε είναι εκεί που λέμε σήμερα είτε είναι στην Χαλκίδα κατά μία εκδοχή είναι σε κάθε περίπτωση το επίνειο των Θηβών. Η Αυλίδα μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα αναφερόταν ως “παραλία Θηβών”.
Φαίνεται λοιπόν πως η Θήβα ήταν η κυρίαρχη πόλη.
Η καταστροφή της από τον Αλέξανδρο δυστυχώς δεν άφησε πολλά στοιχεία για αποδείξεις πέραν των αποχρωσών ενδείξεων που ανέφερα. Όμως αν η Θήβα ήταν μια παρακμάσασα αυτοκρατορία δεν θα μπορούσε ποτέ να τεθεί υποτελής σε μια άλλη νεώτερη δύναμη και πάντα θα διεκδικούσε την πρωτοκαθεδρία. Αυτό εξηγεί την στάση της τόσο απέναντι στην Αθήνα όσο και απέναντι στους Μακεδόνες αργότερα.
Δεν είμαι ειδικός στο θέμα απλά θέτω τα ως άνω προς συζήτηση. Θα ήθελα πάρα μα πάρα πολύ την άποψη των αρχαιολόγων μας για όλα αυτά.

 

Δημήτρης Μαλασπίνας

Παναγιώτα Βυλλιώτη

Δημοσιογράφος
Ολα τα άρθρα από Παναγιώτα Βυλλιώτη

Αφήστε μια απάντηση