You are currently viewing Το ΚΚΕ Θήβας βρίσκεται στο πλευρό όσων αγωνίζονται ενάντια στην άναρχη επέκταση των ΑΠΕ

Το ΚΚΕ Θήβας βρίσκεται στο πλευρό όσων αγωνίζονται ενάντια στην άναρχη επέκταση των ΑΠΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Αυγούστου στην παραλία Σαράντη η εκδήλωση – συζήτηση της Τομεακής Επιτροπής Θήβας – Οινοφύτων του ΚΚΕ, με θέμα την άναρχη εγκατάσταση των ΑΠΕ στη Βοιωτία και την «πράσινη ανάπτυξη».

Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντώνης Τουλουμάκος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς – Εύβοιας του ΚΚΕ και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Θήβας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» μέλη της Επιτροπής Πολιτών Χωστίων Σαραντίου ενάντια στις ανεμογεννήτριες, δεκάδες εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής, όπου εδώ και πολλούς μήνες έχουν αναπτυχθεί αγώνες ενάντια στην επέκταση των ΑΠΕ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, ενώ μετά την ομιλία ακολούθησε πλούσια συζήτηση, με παρεμβάσεις από κατοίκους και εκλεγμένους της περιοχής.

Στην ομιλία του, ο Κ. Παπασταύρου μεταξύ άλλων επισήμανε: «Το ΚΚΕ, όπως κάνει και πανελλαδικά, στηρίζει τον αγώνα του λαού της Βοιωτίας για να μπει φρένο στην άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή, που είναι στο όριο του υπερκορεσμού, να μην υπάρξει καμιά παραπέρα επέκταση πουθενά. Στηρίζει τα αιτήματα για τη διεκδίκηση μέτρων αποκατάστασης από τις επιπτώσεις που έχουν τα έργα εγκατάστασης και τον αγώνα για την προστασία των δασών και περιουσιών από τις πυρκαγιές και αποκατάσταση των πληγέντων.

Δεν είναι αγώνας μιας περιοχής, αλλά αντικειμενικά αποκτά πανελλαδικό χαρακτήρα. Η περιοχή όμως έχει μια ιδιαίτερη σημασία, αφού η Στερεά και ιδιαίτερα η Βοιωτία και Εύβοια σχεδιάζεται να γίνουν το “νέο ενεργειακό κέντρο” της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων, αφού φιλοξενεί το 41% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος. Από την άποψη αυτή, η λεγόμενη “αναλογικότητα” που προβλέπεται νομικά είναι προσχηματική». 

Οσον αφορά την «πράσινη ανάπτυξη» επισήμανε: «Η “πράσινη ανάπτυξη” δεν είναι ούτε πράσινη, δηλαδή φιλική στο περιβάλλον, ούτε φιλολαϊκή. Δεν είναι πράσινη αν σκεφτούμε τις δασικές πυρκαγιές που συνήθως συνδέονται με τέτοια σχέδια με πυρκαγιές. Ή αν σκεφτούμε την αλλαγή του ανάγλυφου και τους κινδύνους κατολισθήσεων, τα κουφάρια των ανεμογεννητριών που παραμένουν μετά τη λήξη της περιόδου λειτουργίας, τους κινδύνους για την υγεία λόγω της τεράστιας αύξησης της εναέριας μεταφοράς ρεύματος.

Αντίστοιχα η “πράσινη ανάπτυξη” δεν είναι φιλολαϊκή, δεν είναι ανάπτυξη για όλους. Το “πράσινο ρεύμα” είναι πανάκριβο για τα εργατικά – λαϊκά στρώματα, γιατί όπως ξέρουμε, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν ειδικά τιμολόγια».

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην πολιτική πρόταση του Κόμματος, που αποτελεί και τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Μιλάμε λοιπόν για την ανάγκη μιας άλλης ανάπτυξης, με κριτήριο τις σύγχρονες εργατικές – λαϊκές ανάγκες. Αυτό πρέπει να κινεί την ανάπτυξη, την παραγωγή, τις υπηρεσίες, όλη την οικονομική δραστηριότητα. Αυτό πρέπει να μπει στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού. Σχεδιασμός που δεν θα υπηρετεί το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, σχεδιασμός που θα μπορεί να συνδυάζει με επιστημονικό τρόπο τις γενικές κατευθύνσεις με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιοχής. Θα συνδυάζει τους στόχους της παραγωγής με τον αναγκαίο αντισεισμικό – αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, την προστασία του περιβάλλοντος, την οικιστική ανάπτυξη που θα δομείται σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Υπάρχει λοιπόν λύση, υπάρχει διέξοδος προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Αλλά για να εφαρμοστεί χρειάζεται ριζική αλλαγή πορείας, πρέπει η εργατική τάξη, ο λαός να πάρει στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας. Χρειάζεται σύγκρουση με τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη των καπιταλιστών, τη σύγκρουση της εξουσίας του κεφαλαίου».

Facebook Comments Box