Τόγιας: Πόθεν Εσχες για να βρεθούν τα κλεμμένα και να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή

30 Μαρτίου 2010

Παρέμβαση ΒΑΣΙΛΗ ΤΟΓΙΑ, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το Φορολογικό Νομοσχέδιο

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΓΙΑΣ: «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ»

Πρόκειται ίσως για το σημαντικότερο νομοσχέδιο, μέχρι τώρα, που καλείται να εξετάσει η παρούσα επιτροπή το οποίο αφορά στην ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος στην χώρα μας. Πρόκειται για μια μεγάλη ανατροπή η οποία καταρχήν επιβάλλεται από την τρέχουσα οικονομική συγκυρία αλλά και γιατί σήμερα πλέον υπάρχει και η ξεκάθαρη πολιτική βούληση για φορολογική δικαιοσύνη. Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο εισάγονται σημαντικές αλλαγές οι οποίες βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση.

Μεταξύ των αλλαγών θα ήθελα να επισημάνω ιδιαίτερα την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και την κατάργηση των περισσότερων χαριστικών φοροαπαλλαγών. Οι αλλαγές αυτές αποδεικνύουν την πολιτική βούληση να υπάρξει πραγματικά φορολογική καινοτομία.

Σχετικά με τα τεκμήρια που αποτελούν και βασική αρχή του υπό συζήτηση νομοσχεδίου θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε κάθε περίπτωση δεν παύουν να προσδιορίζουν τεκμαρτό εισόδημα και όχι πραγματικό. Η μεγάλη ανατροπή όμως σηματοδοτείτε με το «πόθεν έσχες». Και εν τέλει, μεταξύ τεκμηρίων και πόθεν έσχες, την πιο καίρια πολιτική επιλογή και την πιο δραστική παρέμβαση στην κατεύθυνση της φορολογικής δικαιοσύνης, αποτελεί αναμφισβήτητα το πόθεν έσχες. Τα τεκμήρια «καθρεπτίζουν», το «πόθεν έσχες» όμως είναι ο δραστικός θεσμός που χτυπά την κλοπή, την φοροδιαφυγή, είναι ο θεσμός που αναζητεί και τελικά χαράζει την διαδρομή του χρήματος. Η εφαρμογή ενός δραστικού πόθεν έσχες απαντά και στο ερώτημα των πολιτών που μένει αναπάντητο. Τα χρήματα υπήρχαν, κάπου πήγαν και κάποιοι πρέπει να τιμωρηθούν γι’ αυτό.

Οι αλλαγές και οι καινοτομίες που εισάγονται με αυτό το νομοσχέδιο είναι πολλές, το ερώτημα είναι εάν επαρκούν. Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει την βούληση να προχωρήσει σε πιο δραστικές επιλογές.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν και θέματα που χρήζουν διορθώσεων όπως κατά την γνώμη μου η ακόμη μεγαλύτερη φορολόγηση των επαναπατριζόμενων χρημάτων με 10-15% αντί «του μεσοβέζικου» και αναποτελεσματικού 5% αλλά και η δραστικότερη αντιμετώπιση των μη διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων στην κατεύθυνση θέσης χρονοδιαγράμματος επένδυσης των κερδών αυτών.

Σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Εισάγει τομές οι οποίες όμως θα πρέπει να συνοδευτούν από ακόμη δραστικότερες αλλαγές ώστε να απαντήσουμε επαρκώς στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας αλλά και να ανταποκριθούμε στο αίτημα των πολιτών για φορολογική δικαιοσύνη.

Facebook Comments Box

Αφήστε μια απάντηση