- ΑΡΘΡΑ, ΘΗΒΑ

Η χωροθέτηση των κάδων και το… πελατειακό παιχνίδι των Δήμων

Οι δήμοι, σε πολλές περιπτώσεις αποφεύγουν να ακολουθήσουν τους κανόνες διατηρώντας ανοικτά όλα τα περιθώρια για πελατειακά παιγνίδια με τους δημότες τους όπως προκύπτει από το σχετικό κεφάλαιο της Ετήσιας Έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη πολλοί δήμοι είτε κωλυσιεργούν και δεν εκδίδουν καν  τον προβλεπόμενο από το νόμο κανονισμό καθαριότητας είτε έχουν μεν εκδώσει κανονισμό καθαριότητας, αλλά δεν προχωρούν στην εκπόνηση τεχνικής μελέτης χωροθέτησης κάδων.  Η απουσία τεχνικής μελέτης δημιουργεί ελεύθερο χώρο δράσης σε δημάρχους και αντιδημάρχους για να εξυπηρετούν κατά βούληση και χωρίς κανόνες τους ψηφοφόρους τους. Χωρίς κανόνες οι γειτονιές  μετατρέπονται σε πεδία συγκρούσεων μεταξύ των κατοίκων που βιώνουν ή προκαλούν τραγελαφικές καταστάσεις με τους κάδους να πηγαινοέρχονται από τετράγωνο σε τετράγωνο, κατά προτίμηση τις προχωρημένες νυκτερινές ώρες για ευνόητους λόγους.

«Ο Συνήγορος, όπως αναφέρει στην Ετήσια Έκθεσή τους για το 2018,  λαμβάνει πλήθος αναφορών πολιτών που αφορούν την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων και, ενώ στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης συστηματικώς και επανειλημμένως ζητάει από τους ΟΤΑ να του κοινοποιήσουν τον εκ του νόμου προβλεπόμενο κανονισμό καθαριότητας και τυχόν μελέτη κατανομής των κάδων, ελάχιστοι δήμοι ανταποκρίνονται. Μάλιστα, αποτελεί συχνό φαινόμενο οι δήμοι να έχουν μεν εκδώσει κανονισμό καθαριότητας, ωστόσο να μην έχουν προβλέψει ή εκπονήσει μελέτη κατανομής κάδων».

Αφορμή για τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου υπήρξαν τα αιτήματα πολιτών για να αλλάξει η χωροθέτηση κάδων απορριμμάτων, στους ∆ήμους Αιγάλεω, Ηρακλείου Αττικής και Σικυωνίων. Σύμφωνα με τους πολίτες, στη μία περίπτωση ο ∆ήμος Αιγάλεω δεν είχε διαμορφώσει εσοχή για κάδο μπροστά σε νεόδμητη πολυκατοικία, με αποτέλεσμα ο κάδος να μετακινηθεί από το σημείο όπου βρισκόταν επί τριακονταετία και να τοποθετηθεί μπροστά σε γειτονική ιδιοκτησία.

Στη δεύτερη περίπτωση στο ∆ήμο Ηρακλείου, το πρόβλημα προέκυψε λόγω της μετακίνησης των κάδων από κατοίκους άλλων οδών, την ανεπάρκεια των κάδων, καθώς και την τοποθέτηση από τον ∆ήμο κιγκλιδωμάτων οριοθέτησης σε θέσεις διαφορετικές από τις προβλεπόμενες.

Στην Τρίτη περίπτωση, στο ∆ήμο Σικυωνίων Κορινθίας ο κάδος μετακινήθηκε από την κεντρική πλατεία του οικισμού Ψαρί του εν λόγω δήμου, όπου βρισκόταν επί δεκαοκτώ έτη, κατόπιν προφορικής εντολής Αντιδημάρχου, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση γειτονικών κάδων με απορρίμματα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, η αποκομιδή ήταν αραιή και οι κάδοι δεν πλένονταν. Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε εγγράφως από τους ∆ήμους τη διενέργεια αυτοψιών,τον επανέλεγχο της διαδικασίας χωροθέτησης των κάδων, την ορθολογική κατανομή αυτών βάσει μελέτης κατανομής κάδων, και την αύξηση των κάδων, όπου  αυτό ήταν αναγκαίο. Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου, όλοι οι ∆ήμοι διενήργησαν αυτοψίες και μετακίνησαν τους κάδους.

Ο ∆ήμος Αιγάλεω μετακίνησε τον κάδο στο γειτονικό οικοδομικό τετράγωνο και δεσμεύτηκε να γίνεται εκ περιτροπής μετακίνηση αυτού στις τέσσερεις γωνίες συμβολής οδών ανά μήνα.

Ο ∆ήμος Ηρακλείου οριοθέτησε τη νέα θέση του κάδου με κιγκλίδωμα και τοποθέτησε επιπλέον κάδους για την αποσυμφόρηση της περιοχής από το μεγάλο όγκο αστικών απορριμμάτων.

Ο ∆ήμος Σικυωνίων, τέλος, μετακίνησε τον κάδο εκτός του οικισμού, σε σημείο που δεν ενοχλεί τους κατοίκους. Κανείς από τους τρεις ∆ήμους δεν έστειλε στο Συνήγορο του Πολίτη τη συνολική τεχνική μελέτη χωροθέτησης κάδων που τους ζητήθηκε.

Αυτά τα στοιχεία τα καταγράφουν συνάδελφοι από το eco press.Eίναι δυστυχώς μια πραγματικότητα.

Πάμε όμως στη Θήβα.


Καλό θα είναι λοιπόν, να δει ο Υπεύθυνος για την καθαριότητα του Δήμου Θηβαίων,αν είναι σωστά τα σημεία των κάδων  στο παλιό Δημαρχείο Θήβας, σε κεντρικότατο σημείο.
Είναι ειλικρινά μια εικόνα που δεν μας τιμά. 

Φυσικά η υπογειοποίηση του κάδου στο συγκεκριμένο σημείο, 

δίνει λύσεις.Αφού η Θήβα ήταν Πρωτοπόρα σε αυτό το κομμάτι.

Υπάρχει περιθώριο μπορεί να μας πει κάποιος,που να πάνε οι υπόλοιποι 

κάδοι?

 Εδώ δεν είμαστε να προτείνουμε εμείς, εδώ είμαστε να καταγράφουμε, να 

επισημαίνουμε τα σωστά αλλά και τα κακώς κείμενα της καθημερινότητας.

Ειλικρινά αυτή η εικόνα ,την ώρα που υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ,

σε παρά πολύ κοντινή απόσταση, περίπτερο, καταστήματα εμπορικά, 

δεν είναι ένα πρόβλημα που δεν λύνεται.

Επειδή σε πολλά άρθρα μας, ο Δήμαρχος παρενέβη και έδωσε λύση άμεσα,

 αυτό τον τιμά.
 Ελπίζουμε να το δει και αυτό το ρεπορτάζ ,να προτείνει σημείο για την 

μεταφορά των συγκεκριμένων κάδων.

Εδώ και χρόνια, είναι ένα πρόβλημα που συνεχίζει.

Με την στήριξη των περιοίκων και των καταστηματαρχών της περιοχής, είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε ,να διατηρήσουμε καθαρά τα σημεία, όπως πρέπει να είναι. 

Στην προσπάθεια για μια πιο καθαρή πόλη, η συμμετοχή των δημοτών είναι απαραίτητη.  

Πούλιος Παναγιώτης.